Τον τελευταίο καιρό αυξάνουν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για την «αξιοποίηση» των περιοχών NATURA 2000, όπως π.χ. οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κώστα Γιουτίκα, που χαρακτηρίζει ως κρίσιμο το θέμα της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος που θα ορίζει τη χρήση γης σε προστατευόμενες περιοχές (πηγή: https://www.voria.gr/article/gioutikas-krisimi-i-ekdosi-pd-gia-chrisis-gis-se-perioches-natura), αλλά και το σχετικό ερώτημα στη Βουλή που έθεσαν 46 βουλευτές του Σύριζα περί καθυστερήσεων της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας στη διαδικασία ολοκλήρωσης των ενεργειών που ξεκίνησαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των φορέων διαχείρισης περιοχών του δικτύου NATURA 2000 (πηγή: http://agonaskritis.gr/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%8D/).
Η προσπάθεια να παρακαμφθεί η γνωμοδότηση των φορέων διαχείρισης με το πρόσχημα της γραφειοκρατίας με παράλληλο αίτημα να μεταφερθούν οι αρμοδιότητές τους προς την περιφέρεια ενώ την ίδια ώρα οι φορείς είναι υποστελεχωμένοι και υποχρηματοδοτούμενοι θα αποτελέσει, με έμμεσο τρόπο, κατάργηση των προστατευόμενων περιοχών με κίνδυνο οι τελευταίες να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής για μικροοικονομικά ή μικροπολιτικά συμφέροντα, όπως τόσες φορές έχουμε δει να γίνεται, ιδίως στην περιφέρεια.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με το πρόσφατο αίτημα του WWF κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της χώρας (14/10/2019) με την παράλληλη επίδοση της ανακοίνωσης 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις περιοχές Natura 2000 ώστε να προσφερθεί η απαραίτητη πολιτική στήριξη προς το εθνικό σύστημα προστατευομένων περιοχών (πηγή: https://www.lifo.gr/now/politics/255429/synantisi-mitsotaki-wwf-apolignitopoiisi-ydrogonanthrakes-kai-natura-sto-epikentro). «Οι προστατευόμενες περιοχές είναι αναντικατάστατο φυσικό κεφάλαιο εθνικής σημασίας. Η αποτελεσματική προστασία και διοίκησή τους απαιτεί τη διαμόρφωση και λειτουργία ενός συστήματος που θα ανταποκρίνεται με επιστημονική επάρκεια και συμμετοχικότητα στις ανάγκες διατήρησης των προστατευτέων στοιχείων και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής», σημειώνουν ΜΚΟ (πηγή: https://ecozen.gr/2019/10/ekklisi-ton-mko-tin-enischysi-ton-foreon-diacheirisis/).
Στο Πράσινο Κίνημα συμμεριζόμαστε τη θέση ότι οι περιοχές Natura 2000 αφορούν οικοσυστήματα ενωσιακής και εθνικής σημασίας που χρήζουν στιβαρού κεντρικού συντονισμού και εποπτείας, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού εθνικού συστήματος που θα διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των οδηγιών για τους οικοτόπους 92/43/ΕΟΚ και για τα άγρια πουλιά 2009/147/ΕΚ. Ευελπιστούμε ότι η επιδιωκόμενη και πολυπόθητη ανάπτυξη δε θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την ουσιαστική κατάργηση των περιοχών αυτών, αλλά αντίθετα θα προτιμηθούν πράσινες μορφές ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας που θα διαφυλάσσουν τις περιοχές αυτές και θα συμβάλλουν στην αειφορία.
Δρ Μιχαήλ Ν. Κασούτας, MBPsS