Τριάντα τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφική για το νομό αλλά κυρίως για την πρωτεύουσά του, καταστροφική πλημμύρα και η αγορά της Καρδίτσας δεν έχει ακόμα καταφέρει να μπει σε συνθήκες ομαλότητας.
Μέρα με την ημέρα πάντως η κατάσταση βελτιώνεται και πλέον τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις της πόλης είναι ανοιχτά σε ποσοστό που φθάνει το 85%. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την επικοινωνία που είχε το KarditsaLive.Net με αρμοδίους φορείς αλλά και το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι κινούμενοι στο κέντρο της πόλης και πέριξ αυτού.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Περικλής Κορκώτσιος υποστήριξε ότι τα εμπορικά καταστήματα επαναλειτουργούν σε ποσοστό 80 με 85%, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής κ. Νίκος Γκέκας μίλησε για ποσοστό επανεκκίνησης της τάξεως του 90%.
Τα περισσότερα πάντως προβλήματα σε ότι αφορά στην εστίαση και ειδικά στο κέντρο της πόλης συνεχίζουν να εντοπίζονται στην πλατεία Δικαστηρίων, η οποία δέχθηκε και το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα.
Η αλήθεια πάντως είναι πως η σημερινή εικόνα της αγοράς ήταν πολύ διαφορετική απ’ ότι πριν 10 ημέρες. Η κίνηση, έστω και μικρή είχε να κάνει με πελάτες που μπαινόβγαιναν σε μαγαζιά και όχι με προσπάθειες καθαρισμού και απομάκρυνσης κατεστραμμένων. Επίσης οι σωροί υλικών από δρόμους και πεζοδρόμια έχουν απομακρυνθεί και γενικότερα υπάρχει μία ομαλότητα στη λειτουργία της πόλης.
Τράπεζες και σούπερ μάρκετ λειτουργούν και πάλι κανονικά, ενώ προβλήματα εντοπίζονται ακόμα σε επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε σημεία που «πάτησε» το νερό και διέθεταν ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό που βράχηκε ή βρέθηκε μέσα στη λάσπη.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως το άνοιγμα των καταστημάτων δεν προεξοφλεί και την απρόσκοπτη λειτουργία τους, υπό την έννοια ότι πολλά εξ αυτών πρέπει να αντικαταστήσουν τα εμπορεύματα που καταστράφηκαν. Οι ιδιοκτήτες τους με κάποιους εκ των οποίων μιλήσαμε, θεωρούν ότι το εφάπαξ των 8.000 ευρώ είναι καταλυτικό για όλες τις πληγέντες επιχειρήσεις και για βασικές επιδιορθώσεις και για προμήθεια νέου εμπορεύματος. Πόσο μάλλον οι αποζημιώσεις για τις οποίες εξέφρασαν επιφυλακτικότητα για το αν οι διαδικασίες κινούνται όσο γρήγορα θα έπρεπε.
Η εικόνα «σχεδόν ομαλοποίησης» που παρουσιάζει η πόλη δεν είναι ανάλογη και για τις επιχειρήσεις, κυρίως βιοτεχνίες, που βρίσκονται στις παρυφές αυτής και ειδικά στο τόξο που κατέκλυσαν τα νερά. Για το θέμα ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κώστας Ζυγογιάννης μας ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Ορισμένες θα αργήσουν να λειτουργήσουν, ενώ κάποιες άλλες λειτουργούν μερικώς και ελέγχουν βήμα-βήμα τα μηχανήματα. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, σημείωσε, καθώς ακόμα κι αν γίνονται επιδιορθώσεις μπορεί η λάσπη, που είναι δύσκολο να καθαριστεί πλήρως από το εσωτερικό, αν προκαλέσει νέες βλάβες.