Φυσικά σιρόπια εσπεριδοειδών και βοτάνων για κρυώματα και ιώσεις
8 December 2020
Έναν άντρα σαν κι εσένα να έβρισκα, μπαμπά..
9 December 2020

Αν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αρκεί να πας στο φαρμακείο και να ζητήσεις μια “Μάσκα-19”

Provocateur

Ο φαρμακοποιός θα ξέρει τι πρέπει να κάνει. Δεν είσαι μόνη.

Το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για όλους και αυτό δεν είναι καινούργιο. Για όλες τις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας εκεί έξω, σπίτι σημαίνει κόλαση. Με την πανδημία και το lockdown αυτή η κόλαση γίνεται αναπόφευκτη και οι αριθμοί-κληρονομιά από την προηγούμενη καραντίνα αποδεικνύουν πως τα περιστατικά βίας, μέσα σε οικογένειες, αυξήθηκαν. Πριν ένα μήνα, και με αφορμή τη γυναικοκτονία στη Μάνη, όπου ένας άντρας δολοφόνησε τη σύζυγό του με καραντίνα, η αλήθεια δε μπορούσε να μείνει άλλο κρυμμένη. Σύμφωνα με δηλώσεις της Μαρίας Συρεγγέλα (Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων), οι καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών αυξήθηκαν δραματικά.

«Δυστυχώς η περίοδος του εγκλεισμού εκτίναξε τις καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών στη γραμμή 15900 όσο και στα συμβουλευτικά κέντρα. Είναι ένα φαινόμενο που δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο», δήλωσε.

Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας πρακτικά τετραπλασιάστηκαν, αλλά το «καμία μόνη» δεν είναι ψέμα. Χθες, με ένα scroll στο Instagram, βρέθηκε μπροστά μας μια ανάρτηση, που έφερε μαζί της και την πολυπόθητη ελπίδα. Ναι, τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες-θύματα διστάζουν να καταγγείλουν τα περιστατικά για πληθώρα λόγων. Ο Σύλλογος Φαρμακοποιών γνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, συνεχίζει να δίνει τη λύση της Μάσκας 19.

Με τη Μάσκα 19 τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικών επιθέσεων, τα οποία δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν απευθείας με τις αρμόδιες αρχές, μπορούν να ζητούν βοήθεια στα φαρμακεία. Για κάθε θύμα που λόγω της συνεχούς συνύπαρξης με το θύτη του δε μπορεί να καλέσει βοήθεια, υπάρχει ένας φαρμακοποιός, που μπορεί να δώσει τη βοήθειά του. Αρκεί το θύμα να μπει στο φαρμακείο του και να ζητήσει τη Μάσκα 19. Έτσι, ο φαρμακοποιός θα ξέρει πως θα πρέπει να μιλήσει εκείνος εκ μέρους του, με τις αρμόδιες αρχές.

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, το οποίο ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες λόγω της συνεχούς παρουσίας του θύτη, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μια Μάσκα-19, ώστε οι φαρμακοποιοί με τη σειρά τους να ενημερώνουν τις αρχές πως η γυναίκα βρίσκεται σε κίνδυνο. Υιοθετήθηκε στη χώρα μας από την πρώτη καραντίνα και συνεχίζει να αποτελεί λύση για τέτοια περιστατικά.

Αν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και δεν είσαι σε θέση να επικοινωνήσεις με τη γραμμή βοήθειας 15900, πήγαινε στο φαρμακείο και ζήτησε μια Μάσκα-19. Ο φαρμακοποιός σου θα ξέρει τι πρέπει να κάνει. Δεν είσαι μόνη.

*Όποια γυναίκα δε μπορεί να καταγγείλει την κακοποίησή της τηλεφωνικά στη γραμμή SOS 15900, μπορεί να στείλει mail στο sos15900@isotita.gr

provocateur.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: