Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για την αποτίμηση του όγκου των ιζημάτων που έχουν συγκεντρωθεί στο βυθό της λίμνης Πλαστήρα
25 September 2022
Βρετανία χωρίς ορυκτά καύσιμα θέλουν οι Εργατικοί
25 September 2022

ΑΝ.ΚΑ.: Προτάσεις για ενταξιακές δράσεις ακολουθούν την ολοκλήρωση του "ΕΣΤΙΑ 2022" – «Τρέχει» το πρόγραμμα για αστέγους

Το πρόγραμμα “ΕΣΤΙΑ 2022”, που αφορά στην φιλοξενία αιτούντων διεθνή προστασία -έως ότου εξεταστεί το αίτημα τους για άσυλο-και στο νομό μας υλοποιεί η ΑΝΚΑ, οδεύει προς το τέλος του.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, τα σπίτια που έχουν ενοικιαστεί και φιλοξενούνται οι πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν αδειάσει και οι ωφελούμενοι ένοικοί τους θα πρέπει, με την σειρά τους, να ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο.

Μιλώντας στο KarditsaLive.Net ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας κ. Σακελλαρίου, ανέφερε ότι η διαδικασία προβλέπει για όσους εγκριθεί η αίτηση παραχώρησης ασύλου ότι έχουν περιθώριο ενός μήνα για να αποχωρήσουν. Λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και μπορούν να μετακινηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα “Ήλιος” που παρέχει στεγαστική συνδρομή για περαιτέρω έξι μήνες ή να αναζητήσουν μόνοι τους στέγη όπως φυσικά και εργασία. Διευκρινίζουμε εδώ, πως το πρόγραμμα «Ήλιος» υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και δεν αφορά στην ΑΝΚΑ.

Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης οι αιτούντες διεθνή προστασία έχουν δικαίωμα ένστασης και παραμένουν στα σπίτια μέχρι την τελεσίδικη. Αν και αυτή είναι απορριπτική ή αν δεν υποβάλλουν ένσταση στην αρχική, είναι υποχρεωμένοι, εντός συγκεκριμένου διαστήματος, να αποχωρήσουν και από το πρόγραμμα και από την χώρα.

Για όσους, πάντως, υπάρχει εκκρεμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου και την λήξη του προγράμματος, ο κ. Σακελλαρίου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση αλλά θεωρείται δεδομένο πως θα μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε ότι έχει να κάνει, τώρα με τα αριθμητικά στοιχεία, ο Διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ. σημείωσε πως αυτή την στιγμή είναι νοικιασμένα 39 σπίτια, με δυναμικότητα 273 θέσεων φιλοξενίας, από τις οποίες είναι καλυμμένες οι 180. Και, όπως είναι ευνόητο, ο αριθμός των φιλοξενουμένων συνεχώς μειώνεται. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο μέγιστος αριθμός κατοικιών που είχαν ενοικιαστεί στο πλαίσιο του ‘’ΕΣΤΙΑ’’ έφθανε τις 71 με αντίστοιχα 450 θέσεις φιλοξενίας.

Ετήσια απώλεια 1,2 εκατ. ευρώ από την οικονομία της Καρδίτσας

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που μας έδωσε ο κ. Σακελλαρίου, είναι πως από το πρόγραμμα «έπεφταν» στην οικονομία της Καρδίτσας, περίπου 1,2 εκατ. ευρώ Ευρωπαϊκών πόρων το χρόνο. Χρήματα που αφορούσαν ενοίκια, λογαριασμούς υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, προσωπικό που απασχολούνταν, μετακινήσεις, επισκευές, άλλες υπηρεσίες κ.λπ. Ο αριθμός στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγαλύτερος καθώς δεν υπολογίζεται η οικονομική βοήθεια που λάμβανε το κάθε ωφελούμενο νοικοκυριό από την Ε.Ε. και ξοδευόταν στο μεγαλύτερο μέρος της, στην τοπική αγορά.

Συνέχεια με ενταξιακές δράσεις για πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτες ομάδες

Ήδη, η ΑΝ.ΚΑ έχει υποβάλλει δύο προτάσεις προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), για τη χρηματοδότηση ενταξιακών δράσεων ωφελούμενων που προέρχονται από τις κοινότητες των μεταναστών, των προσφύγων (συμπεριλαμβανόμενων των Ουκρανών πολιτών) και άλλων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού της περιοχής μας. Σε αυτές περιλαμβάνονται, η παροχή βασικών υπηρεσιών ενημέρωσης – εξυπηρέτησης (από ένα σημείο), προγράμματα εκμάθησης γλωσσών, συμμετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις αλλά και ενέργειες επιμόρφωσης και ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Ενοικιάστηκαν τα πρώτα σπίτια για το πρόγραμμα αστέγων

Εν τω μεταξύ η ΑΝΚΑ ως διαχειριστής φορέας βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος ‘’Στέγαση και εργασία για αστέγους’’ σε συνεργασία με τους έξι Δήμους της Π.Ε. Καρδίτσας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τονίζει ο κ. Σακελλαρίου προβλέπει την ενοικίαση 30 κατοικιών για την φιλοξενία ωφελούμενων αστέγων ή διαβιούντων σε ακατάλληλες συνθήκες, για 2 τουλάχιστον έτη. Κάποιες από αυτές, συνεχίζει, επιδιώκουμε να είναι από εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν και στο “ΕΣΤΙΑ”, σε μία προσπάθεια να μην υπάρξει ξαφνική απώλεια εισοδήματος των ιδιοκτητών τους, αλλά και επειδή είναι κατοικίες που τηρούσαν τις προδιαγραφές διαβίωσης, χωρίς να αποκλείεται η ενοικίαση άλλων κατοικιών.

Ήδη, πρόσθεσε, έχουμε νοικιάσει 4 σπίτια, από τα οποία τα τρία στην Καρδίτσα και το ένα στο Μουζάκι και θα υπάρξει συνέχεια. Την δεδομένη χρονική στιγμή, κατέληξε, γίνονται οι απαραίτητες συνδέσεις νερού, ρεύματος κ.λπ., και γίνονται έλεγχοι για ελλείψεις εξοπλισμού, τις οποίες και θα καλύψουμε και μέσω των δαπανών του προγράμματος και με ότι εξοπλισμό έχουμε διαθέσιμο και λειτουργικό από το πρόγραμμα φιλοξενίας των αιτούντων διεθνή προστασία.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1-2022-%C2%AB%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%C2%BB-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%82

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: