Θεσσαλονίκη: 24χρονη κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό και τον βιασμό της
15 February 2022
Τα ψάρια και οι εποχές τους – Μάθε πότε πρέπει να τρως το καθένα
15 February 2022

Απίστευτο: Έτσι ζεσταίνονταν παλιότερα στον κάμπο τους κρύους χειμώνες

Οι παλιότεροι μπορούν να θυμηθούν τις “βουνιές”. Βουνιές είναι ο μαύρος σωρός που αφήνουν πίσω τους οι αγελάδες, είναι δηλαδή οι κοπριές της αγελάδας.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι: βουνιές ή σβουνιές  ή βουϊδιές - XIROMERO PRESS - XIROMEROPRESS.GR

Αφού τις μάζευαν, τις ανακάτευαν με άχυρα και ίσως με λίγο νερό μέχρι να γίνει μια ύλη εύπλαστη. Μετά έκαναν στρόγγυλα κομμάτια όπως μία μεγάλη πιατέλα 3-5 πόντους ύψος και τα κολλούσαν σε τοίχους. Αρκετοί πήγαιναν σε σημεία που μαζεύοντας πολλές αγελάδες (σταλός) και μάζευαν έτοιμες “βουνιές” οι οποίες επειδή ήταν σε μικρά κομμάτια ή σπασμένες τις έλεγαν “τρίματα”.

Το υπόλοιπο της κοπριάς που έμεινε το έριχναν στον κήπο ή στο χωράφι και έτσι αν και αγράμματος ο κόσμος τότε υπηρετούσε την ανακύκλωση και την οικολογία. Η βασική τους χρήση ήταν σαν καύσιμη ύλη για θέρμανση και μαγείρεμα.

Στεγνά όπως ήταν, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καύσιμη ύλη κατά κύριο λόγο στους φούρνους του σπιτιού για να καεί η γάστρα! Αρκετές οικογένειες ζεσταίνονταν σε μπουχαρί με βουνιές, που ήταν ο κυριότερος τρόπος θέρμανσης στον κάμπο.

Πληροφορίες: Όμηρος Νταφος και karditsas blog

Πηγή: trikkipress.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: