«Τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των δημοσιογραφικών Ενώσεων – μελών της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ), λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα του κλάδου από τη μαζική συμμετοχή του στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, συναποφασίσαμε την πραγματοποίηση δύο επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών, η πρώτη την προσεχή Πέμπτη, 5 Ιουνίου και η δεύτερη την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις καλύπτουν όλες και όλους τους δημοσιογράφους, σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας, ως εξής: από τις 5 το πρωί της Πέμπτης, 5 Ιουνίου μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής, 6 Ιουνίου 2025 και από τις 5 πρωί της Πέμπτης, 12 Ιουνίου μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής, 13 Ιουνίου 2025.
Οι εργοδοτικές Ενώσεις, σε μία πρωτοφανή επίδειξη αδιαλλαξίας, χωρίς καν να επικαλούνται οικονομική δυσπραγία, αδιαφορούν για την ακρίβεια που απομειώνει καθημερινά την πραγματική αξία των ονομαστικών μισθών, απορρίπτουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, εμμένουν στο πάγωμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που διαρκεί τα τελευταία 17 χρόνια και συνεχίζουν την ομηρία των ατομικών συμβάσεων εργασίας που αναπαράγει τεράστιες μισθολογικές ανισότητες.
Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) σε όλες τις συναντήσεις με την ΕΣΗΕΑ συνεχίζουν να απορρίπτουν την αυτονόητη διεκδίκηση για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Άνευ ουσίας αποδεικνύονται και οι συναντήσεις με την Ένωση Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών, ενώ καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί με τον εργοδοτικό φορέα των Ημερήσιων Εφημερίδων της Περιφέρειας. Χαρακτηριστική είναι και η απουσία απάντησης από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) στο αίτημα της ΕΣΗΕΑ να προσέλθει στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η αδιαφορία των εργοδοτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι πλέον εύρωστοι, οικονομικά, παράγοντες της χώρας είναι εκκωφαντική. Πολλώ δε μάλλον όταν επικαλούνται τα χρονικά περιθώρια έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο “οδικός χάρτης” για την κάλυψη του 80% των μισθωτών της χώρας
Διεκδικούμε:
Μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας – φρένο στην υπερσυγκέντρωση του Τύπου και διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.
Άρση των περιορισμών για την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα δημόσια ΜΜΕ, με θεσμικούς και οικονομικούς όρους. Η ΣΣΕ στα ΜΜΕ του Δημοσίου και η ΚΥΑ για τις αποδοχές των δημοσιογράφων, ως ένα βαθμό, στήριξαν τους συναδέλφους την περίοδο της κρίσης. Σήμερα επιβάλλεται η αύξηση, με εισαγωγικό μισθό πρώτης διετίας, στα 1.250 ευρώ, ώστε να συμπαρασύρει και τα υπάρχοντα κλιμάκια – Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στα δημόσια ΜΜΕ και της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και άμεση καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους – να μπει τέλος στο καταχρηστικό καθεστώς των συμβάσεων έργου στο δημόσιο.
Καλούμε τις εργοδοτικές ενώσεις να εγκαταλείψουν την ακραία αδιαλλαξία και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ευδοκιμήσουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον δημοσιογραφικό κλάδο με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα καλύπτουν όλο τον κλάδο».
Η είδηση μεταδίδεται εκτάκτως. Οι δημοσιογράφοι του naftemporiki.gr συμμετέχουν στην απεργία της ΕΣΗΕΑ