Απεργία ΓΣΕΕ: Μετρό και Ηλεκτρικός τραβούν «χειρόφρενο» την Τετάρτη
15 April 2024
Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε απολογία τον Παναθηναϊκό
15 April 2024

Απεργία 17ης Απριλίου: Αυξήσεις μισθών και συντάξεων και αντιμετώπιση της ακρίβειας διεκδικούν εργαζόμενοι- συνταξιούχοι (+Βίντεο)

Κοινό κάλεσμα προς του εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αλλά και κάθε ενεργό πολίτη συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου στις 11.00 το πρωί στην κεντρική πλατεία στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή συνδικάτων και σωματείων

απηύθυναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος κ Γεωργ. Καπράνας και η ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας κ. Δωρ. Γούλα, το μέλος του ΔΣ και Γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καρδίτσας κ. Γ. Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Καρδίτσας κ. Ευαγ. Νοτόπουλος.

Όπως ανέφερε εισηγητικά ο κ. Καπράνας το κύμα ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων και σε συνδυασμό με την καθήλωση μισθών και συντάξεων δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Γι’ αυτό και τα κυρίαρχα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς η κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα, η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 908€, ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς στο Δημόσιο, αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023, επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και στους συνταξιούχους.

Επίσης το επίδομα ανεργίας να διαμορφωθεί στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, ρεύμα φθηνό για το λαό, κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το αγροτικό κόστος παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης και να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ σε προσωπικό και εξοπλισμό για να αυξηθούν οι έλεγχοι για την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία καθώς και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης περιλαμβάνονται τα αιτήματα των πλημμυροπαθών, το αίτημα απόδοσης ευθυνών για το «έγκλημα των Τεμπών», οι διεδκικήσεις που αφορούν τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας, καθώς και της αντιμετώπισης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία αλλά καια σταματήσει εδώ και τώρα με πολιτική παρέμβαση η διεκδίκηση από το δημόσιο εκτάσεων που νόμιμα περιήλθαν σε κατοίκους της Καρδίτσας .

Η κ. Δωρ. Γούλα τόνισε ότι το κύμα ακρίβειας «μας φέρνει αντιμέτωπους με μια κατάσταση που μας οδηγεί σε κρίση επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε καν οι βασικές μηνιαίες δαπάνες , πόσο μάλλον δε όταν έχεις παιδιά και πρέπει να πληρώσεις φροντιστήρια, ή φοιτητές και πρέπει να πληρώσεις επιπλέον ενοίκια και λογαριασμούς.

Συμμετέχοντας στην απεργία στηρίζουμε τη διεκδίκηση για την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίων επίπεδα . Υποστηρίζουμε την ανάκτηση της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων. Αγωνιζόμαστε για δίκαιες αυξήσεις στους μισθούς που θα ανταποκρίνονται στο αυξημένο κόστος ζωής και θα ενισχύουν την καταναλωτική δύναμη.Απαιτούμε ισότιμη μεταχείριση και δίκαιες συνθήκες εργασίας, μακριά από πρακτικές εκμετάλλευσης και ανισότητας. Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στις πολιτικές που ευνοούν τα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου καλού και της κοινωνικής ευημερίας. Αμφισβητούμε τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που προωθούν την ανισότητα και την κοινωνική αδικία. Στηρίζουμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να εκπροσωπούν αποτελεσματικά τους εργαζόμενους και να διασφαλίζουν τα συλλογικά δικαιώματά τους. Απαιτούμε εργασία με σεβασμό της προσωπικότητάς μας. Τα συνδικάτα λέμε όχι στην ηθική παρενόχληση, όχι στον εργασιακό εκφοβισμό και στην εξουθένωση της αξιοπρέπειας και της υγείας των εργαζομένων. Απαιτούμε πολιτικές που υποστηρίζουν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, δίκαιη για όλους, και όχι μόνο για έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων ή επιχειρήσεων.

«Γι αυτό στις 17 Απρίλη δεν πρέπει να λείπει κανείς και καμία από την Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας στις 11 το πρωί. Η δύναμή μας είναι στο μαζί!» κατέληξε.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών στην οποία οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργία που έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης της 28ης Φεβρουαρίου ενάντια σε πολιτικές που εξαθλιώνουν τους πολίτες εμποδίζοντας να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες με το εισόδημά τους που σαρώνεται από το κύμα ακρίβειας.

«Όλη αυτή η κατάσταση δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Πατάνε πάνω σε όλους τους αντεργατικούς νόμους που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι απέναντι σε όλα αυτά ο εργαζόμενοι διατρανώνουν τη φωνή τους « Απέναντι σ’ αυτούς που μετράνε τα κέρδη τους βάζουμε τις ανάγκες και τις ζωές μας μπροστά» τόνισε καλώντας τους Καρδιτσιώτες να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση

Τέλος ο κ Νοτόπουλος υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και ευρύτερα οι συνατξιουχικές οργανώσεις του Νομού στηρίζουν την πανελλαδική κινητοποίηση που γίνεται σε μια ημέρα όπου εκδικάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, Συμβούλιο της Επικρατείας, η διαφορετικότητα των αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για την καταβολή των αναδρομικών των Συνταξιούχων .

Η κυβέρνηση αντί να αποδώσει τα αναδρομικά των συνταξιούχων με πολιτική απόφαση, χωρίς δίκες και δικαστήρια, προσφεύγει σε ατέρμονες δικαστικές τακτικές.

Διεκδικούμε ό,τι με τη βία όλα τα προηγούμενα χρόνια μας έχει αφαιρεθεί από κύριες και επικουρικές συντάξεις , αυξήσεις στις συντάξεις μας, επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην κύρια σύνταξη, συντάξεις χηρείας, άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίηση στην υγεία. Τέλος ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας.» κατέληξε

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-17%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%8E%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%B2%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: