Ιαπωνία: Τουλάχιστον 10 φάλαινες παγιδεύτηκαν σε θαλάσσιους πάγους
6 February 2024
«Φρενίδα» για χρυσό το 2023 – Χτύπησαν ρεκόρ οι… χρυσοθήρες
7 February 2024

Αποκόλληση παράθυρου αεροσκάφους: Τι δείχνει η έκθεση για το περιστατικό

Μια πόρτα που αποκολλήθηκε από ένα Boeing 737 Max λίγο μετά την απογείωση ενδέχεται να μην είχε ασφαλιστεί σωστά, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα ευρήματα από την έρευνά του για το περιστατικό σε αεροπλάνο της Alaska Airlines τον Ιανουάριο.

Λέει ότι τέσσερα μπουλόνια-κλειδιά που προορίζονταν να κλειδώσουν την αχρησιμοποίητη πόρτα στην άτρακτο φάνηκε να λείπουν.

Το περιστατικό συνέβη λίγα λεπτά μετά την απογείωση της πτήσης 2182 της Alaska Airlines.

Τα μπουλόνια που έλειπαν φαίνεται ότι επέτρεψαν στο πάνελ της πόρτας να μετακινηθεί από τη θέση του και να αποσπαστεί από το αεροσκάφος, αναφέρει η έκθεση.

Το ταμπλό που κάλυπτε μια αχρησιμοποίητη έξοδο κινδύνου -γνωστό ως μπουλόνι πόρτας- έφυγε, αφήνοντας μια τεράστια τρύπα στο πλάι του κύριου σωλήνα του αεροσκάφους ή της ατράκτου.

Αυτό συνέβη λίγα λεπτά μετά την απογείωση της πτήσης από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πόρτλαντ.

Στη συνέχεια, το αεροπλάνο υπέστη ραγδαία απώλεια της πίεσης της καμπίνας, καθώς ο αέρας έτρεξε προς τα έξω και η ατμόσφαιρα μέσα στο αεροπλάνο εξισώθηκε με τον αραιότερο αέρα έξω.

Το μπουλόνι της πόρτας κατασκευάστηκε από τον προμηθευτή της Boeing, την Spirit AeroSystems, και είχε αρχικά τοποθετηθεί στην άτρακτο πριν παραδοθεί στον αεροδιαστημικό κολοσσό.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση, το εν λόγω μπουλόνι πόρτας αφαιρέθηκε αργότερα στο εργοστάσιο λόγω ζημιών που είχαν προκληθεί κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Φωτογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι όταν το μπουλόνι επανατοποθετήθηκε, τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα μπουλόνια ασφάλισης δεν είχαν τοποθετηθεί στη θέση τους.

Οι ζημιές στο βύσμα της πόρτας και στους μεντεσέδες της, καθώς και η έλλειψη ζημιών στις περιοχές όπου θα έπρεπε να βρίσκονται τα μπουλόνια, υποδηλώνουν ότι τα μπουλόνια έλειπαν πριν η πόρτα μετακινηθεί από την κανονική της θέση, αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: BBC

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: