Η Ζουμράτ Νταγούτ ισχυρίζεται ότι υποβλήθηκε σε στείρωση παρά τη θέλησή της από την κινεζική κυβέρνηση, επειδή απέκτησε ένα παιδί περισσότερο από το επιτρεπτό όριο.
Πρώην κάτοικος της Ουρούμκι, της πρωτεύουσας της δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ της Κίνας, η 30χρονη γυναίκα που ανήκει στη μειονότητα των Ουιγούρων υποστηρίζει ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο $2.600 το 2018 επειδή απέκτησε τρία παιδιά, ένα παραπάνω από αυτά που επιτρέπει η κινεζική νομοθεσία.
Όταν της ζητήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο, η Νταγούτ αναφέρει ότι της ανακοινώθηκε πως είναι υποχρεωμένη να υποβληθεί και σε μία «υποχρεωτική μέθοδο αντισύλληψης».
Μιλώντας στο CNN, θυμάται ότι μεταφέρθηκε σε μία κλινική, όπου της χορηγήθηκε ορός και της έγινε γενική αναισθησία. Ένας τοπικός γιατρός της ανακοίνωσε αργότερα ότι υποβλήθηκε σε απολίνωση σαλπίγγων, μια ιατρική διαδικασία που όπως της εξήγησε, είναι μη αναστρέψιμη. Δεν θα μπορέσει να κάνει ποτέ άλλα παιδιά.
Η ιστορία της δεν είναι μοναδική. Επί χρόνια, οι γυναίκες Ουιγούροι τόσο εντός της Σιντζιάνγκ όσο και από ολόκληρο τον κόσμο καταγγέλλουν την κινεζική κυβέρνηση για μια εκστρατεία κακοποίησης, η οποία συμπεριλαμβάνει αναγκαστικές στειρώσεις, πολιτισμική κατήχηση και περιστατικά σεξουαλικής βίας.
Είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου οι αρχές κατηγορούνται ότι κρατούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έως και δύο εκατομμύρια μουσουλμάνους από την κοινότητα των Ουιγούρων και άλλες μειονότητες, στο πλαίσιο της προσπάθειας επιβολής μεγαλύτερου ελέγχου σε ολόκληρη την περιοχή.
Η Ραχίμα Μαχμούτ, εξόριστη από την Σιντζιάνγκ και διευθύντρια τμήματος του Παγκόσμιου Κογκρέσου Ουιγούρων στο Λονδίνο, περιγράφει τη ζωή των γυναικών στην Σιντζιάνγκ ως «κόλαση».
«Όπως και σε κάθε άλλη γενοκτονία, οι γυναίκες είναι πάντα ο νούμερο ένα στόχος. Ένα πολύ, πολύ σοβαρό έγκλημα διαπράττεται, και μάλιστα σε τεράστια κλίμακα», τονίζει.
Η κινεζική κυβέρνηση διαψεύδει κάθε κατηγορία, παρουσιάζοντας τη δράση της στη Σιντζιάνγκ ως νόμιμα και απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του εξτρεμισμού. Επιπλέον, χρησιμοποιεί τις αναφορές των κρατικών ΜΜΕ στις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2014 και 2015 ως μέσο νομιμοποίησης της καταστολής.
Έχει επιχειρήσει να διαψεύσει και τη μαρτυρία της Νταγούτ συγκεκριμένα, μέσω δημοσιεύματος της κρατικής εφημερίδας Global Times, στα οποία ο αδερφός της την κατηγορεί ότι μοιράζεται ψεύδη στο διαδίκτυο.
Το Πεκίνο έχει μακρά ιστορία καταπάτησης των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών, ως μέρος της «πολιτικής ενός παιδιού», της εκστρατείας επιβράδυνσης της αύξησης του κινεζικού πληθυσμού. Από την επιβολή του το 1980, ο νόμος θεωρείται ότι «απέτρεψε» 400 εκατομμύρια γεννήσεις, εν μέσω αναφορών για κρατικά επιβεβλημένες εκτρώσεις και υποχρεωτική αντισύλληψη.
Το 2015, η νομοθεσία άλλαξε για να επιτρέψει και ένα δεύτερο παιδί, λόγω των ανησυχιών για τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού. Στην Σιντζιάνγκ, τα ζευγάρια που ζουν σε επαρχιακές περιοχές έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν έως και τρία παιδιά. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένδειξη σεβασμού στις μειονότητες, οι παραδόσεις των οποίων περιλαμβάνουν τη δημιουργία μεγάλων οικογενειών.
Όμως τώρα, μια νέα έκθεση με τίτλο «Η εκστρατεία μείωσης των γεννήσεων Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ», καταγγέλλει ότι το Πεκίνο επιχειρεί να μειώσει τον πληθυσμό της μειονότητας μέσα από υποχρεωτική αντισύλληψη και στειρώσεις.
Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από τον Άντριαν Ζενζ, έναν κορυφαίο ερευνητή που ζει στην Σιντζιάνγκ, και υποστηρίζονται από μαρτυρίες και αναφορές γυναικών τόσο από την περιοχή όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο, που συλλέχθηκαν σε βάθος πολλών ετών.
Η Σιντζιάνγκ είναι πολιτισμικά και εθνικά διαφοροποιημένη από την υπόλοιπη Κίνα, έχοντας μεγάλο πληθυσμό τουρκογενών μειονοτήτων, οι οποίες μέχρι πρόσφατα πλειοψηφούσαν στην περιοχή. Επί χρόνια, η περιοχή διατηρούσε τεταμένες σχέσεις με την κυβέρνηση του Πεκίνου.
Επί δεκαετίες, ο Ζενζ αναφέρει ότι οι Ουιγούροι συχνά αποκτούσαν περισσότερα παιδιά από αυτά που επιτρέπονταν επισήμως – ορισμένες φορές ακόμη και 10 – και όταν οι αρχές αποφάσιζαν να τους τιμωρήσουν, συνήθως περιορίζονταν στην επιβολή προστίμων.
Όμως από το 2017, ο Ζενζ παραπέμπει σε επίσημες ντιρεκτίβες της κινεζικής κυβέρνησης που καλούσαν τους αξιωματούχους να «επιτίθενται με αγριότητα σε συμπεριφορές που παραβιάζουν τις πολιτικές οικογενειακού προγραμματισμού». Από εκείνη τη χρονιά και έπειτα, οι μειονοτικές περιοχές ξεκίνησαν μια «ειδική εκστρατεία ελέγχου των παραβιάσεων αντισύλληψης».
Η Σιντζιάνγκ αντιπροσωπεύει το 80% των νέων εφαρμογών σπιράλ στην Κίνα για το 2018, σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση και τα οποία επιβεβαίωσε το CNN. Οι στατιστικές οφείλονται κυρίως στη μαζική μείωση της χρήσης σπιράλ στην υπόλοιπη χώρα, καθώς το Πεκίνο πιέζει τις γυναίκες στην υπόλοιπη Κίνα να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.
Στην Σιντζιάνγκ, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Εκεί, ο αριθμός των στειρώσεων έχει σημειώσει ραγδαία άποψη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το 2014, τη χρονιά πριν την έναρξη της κρατικής καταστολής στην Σιντζιάνγκ, πραγματοποιήθηκαν 3.214 στειρώσεις στην περιοχή. Το 2018, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τις 60.440.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ζενζ σε ολόκληρη τη Σιντζιάνγκ, η φυσική αύξηση του πληθυσμού μειώθηκε από το πάνω από 15% το 2014 σε μόλις λίγο πάνω από το 4% το 2018.
Η κρατική εφημερίδα Global Times ισχυρίζεται ότι οι υπολογισμοί του Ζενζ είναι λανθασμένοι και αποδίδει τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού στην αύξηση της εκπαίδευσης και του εισοδήματος στην περιοχή.
Ως απάντηση στην έκθεση, η κινεζική κυβέρνηση αναφέρει ότι μεταξύ του 1978 και του 2018, ο πληθυσμός των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ έχει αυξηθεί από τα 5,5 εκατομμύρια σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ζενζ, υπάρχουν αποδείξεις εκστρατείας ελέγχου της αύξησης του πληθυσμού της μειονότητας, ο οποίος υπερβαίνει κατά πολύ την αυστηρότερη εφαρμογή του νόμου των δύο παιδιών.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι κινεζικές αρχές έθεσαν στόχο την υποχρεωτική υποβολή έως και του 80% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας σε τέσσερις περιοχές με μεγάλο πληθυσμό Ουιγούρων σε «μέτρα αντισύλληψης με μακροχρόνια αποτελεσματικότητα».
Η έκθεση συνάδει και με τις μαρτυρίες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιντζιάνγκ, όπου πολλαπλές γυναίκες έχουν περιγράψει ότι τους χορηγήθηκαν ενέσεις και χάπια που διέκοψαν την έμμηνο ρύση τους.
Η Γκουλγκίν, μία γυναίκα της μειονότητας που δραπέτευσε το 2012 για την Τουρκία και άνοιξε μια κλινική στην Κωνσταντινούπολη το 2013, μοιράστηκε αποτροπιαστικές πληροφορίες με το CNN. Όπως λέει, έκτοτε έχει εξετάσει περίπου 300 εξόριστες γυναίκες της μειονότητας για να διαπιστώσει ότι σχεδόν όλες είχαν υποστεί κάποια μορφή εξαναγκαστικής αντισύλληψης. Οι 80 είχαν στειρωθεί.
Σύμφωνα με τον Ζενζ, τα ευρήματά του αποτελούν την κυριότερη απόδειξη ότι στην Σιντζιάνγκ διαπράττεται «γενοκτονία. Πληροί με βεβαιότητα ένα από τα πέντε κριτήρια του ΟΗΕ για την αποτροπή γενοκτονίας, δηλαδή την καταπίεση των γεννήσεων».
Πηγή: www.cnn.com, in gr