Αιωνόβιες ελιές από τη Χαλκιδική φυτεύονται σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης
10 April 2020
Τοποθετούνται από την Περιφέρεια Αττικής 10.000 ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης
10 April 2020

Απούλητα αμνοερίφια λόγω κορωνοϊού

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται δέκα ημέρες πριν το Πάσχα η αγορά κρεάτων και στη Μαγνησία, καθώς η ζήτηση είναι ακόμη περιορισμένη, ενώ οι τιμές στα αμνοερίφια θα καθοριστούν στα παζάρια του Αλμυρού και του Τυρνάβου το Σαββατοκύριακο. Επάρκεια ντόπιων αρνιών και κατσικιών θα υπάρχει, ωστόσο σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα οι πωλήσεις αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 50% συγκριτικά με πέρυσι λόγω των περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις στον εορτασμό του Πάσχα. Πάντως, αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει ότι θα πωλούν αρνιά με 5,99 ευρώ το κιλό και κάνουν λίστες με παραγγελίες πελατών.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Βόλου κ. Αντ. Κανελλόπουλος, «ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς ξεκάθαρα για τις τιμές των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να υπάρχουν παραγγελίες, ωστόσο είναι λίγες εκείνες για ολόκληρα αμνοερίφια, καθώς οι περισσότεροι ζητούν από τρία έως πέντε κιλά για να το ψήσουν στον φούρνο. Με βάση την εικόνα που υπάρχει, θεωρούμε ότι η ζήτηση φέτος θα είναι μειωμένη κατά 50%, αφού εκτιμούμε ότι αν ένα κρεοπωλείο πέρυσι πούλησε για παράδειγμα 1.000 αρνιά, φέτος δεν θα υπάρξει ζήτηση για περισσότερα από τα μισά. Εμείς από την πλευρά μας ζητούμε από τους καταναλωτές να στηρίξουν τα κρεοπωλεία της γειτονιάς, καθώς υπάρχει επάρκεια σε ντόπια αμνοερίφια».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ξεκάθαρη εικόνα για τις τιμές θα υπάρξει στην αγορά τη Μεγάλη Δευτέρα, καθώς η διαμόρφωσή τους θα γίνει στα παζάρια του Αλμυρού και του Τυρνάβου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο».
Από την πλευρά τους κρεοπώλες του Βόλου εκτιμούν ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν χαμηλότερα από την περσινή αντίστοιχη περίοδο, καθώς όπως ανέφεραν «η λογική λέει ότι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού, αλλά και των περιορισμών που ισχύουν για τον φετινό εορτασμό του Πάσχα, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες».
Να αναφερθεί ότι πέρυσι τα αμνοερίφια στα κρεοπωλεία του Βόλου πωλούνταν από 9 έως 10 ευρώ το κιλό.
Ήδη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και στην πόλη του Βόλου έχει αρχίσει τις προσφορές στα αρνιά με την τιμή να φτάνει τα 5,99 ευρώ το κιλό, ενώ οι παραγγελίες των καταναλωτών καταγράφονται σε λίστα προτεραιότητας. Τις επόμενες ημέρες και άλλες αλυσίδες θα προχωρήσουν σε προσφορές στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.
Εκατοντάδες χιλιάδες αμνοερίφια δεν θα διατεθούν φέτος στην πασχαλινή αγορά, λόγω της μειωμένης ζήτησης που θα προκαλέσουν τα περιοριστικά μέτρα. Η αγωνία των αιγοπροβατοτρόφων είναι έκδηλη, αφού εξαιτίας του κορωνοϊού, ο κίνδυνος να υπάρξουν τεράστιες απώλειες από αδιάθετα αμνοερίφια είναι μεγάλος. Η πανδημία έχει ανατρέψει τελείως την τροφοδοσία της αγοράς, έχει συρρικνώσει τις εξαγωγές, ενώ οι τιμές παραγωγού κινούνται στο μείον 30% – 35% σε σχέση με την περίοδο των Χριστουγέννων.
Την ίδια ώρα, το «λουκέτο» στον κλάδο της εστίασης ουσιαστικά παραλύει ένα μεγάλο κανάλι διάθεσης αμνοεριφίων, δεδομένου ότι το Πάσχα αποτελεί και το «άνοιγμα» της τουριστικής σεζόν. «Σε αυτό το κομμάτι η καταστροφή είναι τεράστια», επισημαίνουν οι παραγωγοί.
Να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα ετησίως σφάζονται περί τα 4 εκ. αμνοερίφια. Στο πρώτο δίμηνο του 2020 διατέθηκαν περί τα 1,7 εκατ. σφάγια στους εμπόρους, με αποτέλεσμα 2,3 εκατ. εν δυνάμει σφάγια να είναι προς διάθεση.
Πέρυσι η μέση τιμή παραγωγού στο αρνί διαμορφώθηκε στα 4,5 ευρώ/κιλό και στο κατσίκι στα 5 ευρώ/κιλό.
«Ουσιαστικά ακόμα κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τη ζημιά. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ωστόσο υπολογίζεται ότι 500.000 έως 800.000 αμνοερίφια σε όλη τη χώρα θα μείνουν αδιάθετα», επισημαίνουν κτηνοτρόφοι.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: