Η τιμή του χρυσού ξεπερνά για πρώτη φορά τα 3.120 δολάρια ανά ουγγιά, με άλμα άνω του 1%, ενώ έφτασε ακόμη και στα 3.128 δολ. τις προηγούμενες ώρες.
Ο χρυσός, ο οποίος παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο εν μέσω πολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων, καταγράφει άνοδο 18% μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο.
Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κέρδη του από 1986.
«Η ανησυχία των αγορών έχει ενισχυθεί εν όψει των ανακοινώσεων για τους δασμούς, γεγονός που διατηρεί τον χρυσό σε υψηλά επίπεδα ζήτησης, ως αμυντικό παιχνίδι», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγοράς της KCM Trade, Τιμ Ουότερερ, σύμφωνα με το Reuters.
«Εάν οι ανακοινώσεις για τους δασμούς αυτή την εβδομάδα δεν είναι τόσο σοβαρές όσο φοβόμασταν, τότε η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να αρχίσει να υποχωρεί» πρόσθεσε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, οι αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την έναρξη των εμπορικών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου.
Απώλειες καταγράφουν όλοι οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποχωρεί υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων.