Η Ανάσταση του Κυρίου στη Νέα Ιωνία
16 April 2023
Χίος: Οι ρουκέτες «έκλεψαν» ξανά τα βλέμματα
16 April 2023

Από το κακό στο χειρότερο η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα – Τι προβλέπεται για την αρδευτική περίοδο

Από τις 21 Φεβρουαρίου 2023, μέχρι σήμερα η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα ανέβηκε μόλις 68 εκατοστά και από 787,46 πήγε στα 788,14, όπως καταγράφει το, βασιζόμενο σε διασταυρωμένες πληροφορίες, ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net.

Το γεγονός αυτό μόνο ως θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Γιατί, ναι μεν ανέβηκε αλλά πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο, καθώς μιλάμε για το χρονικό διάστημα που ο ταμιευτήρας εμπλουτίζεται με νερά, περισσότερο από κάθε άλλο κατά την διάρκεια του χρόνου. Τόσο λόγω των βροχών, όσο, κυρίως, από το λιώσιμο του χιονιού που συγκεντρώνεται στα βουνά την περίοδο του Χειμώνα.

Φέτος όμως αυτά τα δύο βασικά στοιχεία (εξακολουθούν να) παρουσιάζουν χαρακτηριστική έλλειψη και αυτό είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία ενόψει των καλοκαιρινών μηνών και των αυξημένων αναγκών σε νερό, τόσο για άρδευση, όσο και για ύδρευση.

Για να γίνει κατανοητό το θέμα θα πρέπει να πούμε πως στις 3 Απριλίου του 2022 η στάθμη του ταμιευτήρα ήταν στα 790,40 μ. και στο τέλος Απριλίου του 2021 είχε ανέλθει στα 790,88 μ. Η διαφορά, δηλαδή από τα δυο προηγούμενα χρόνια πλησιάζει ή και ξεπερνάει τα 2,5 μέτρα και πολύ δύσκολα θα καλυφθεί έστω και ένα μικρό μέρος από αυτή. Σημειώνουμε δε ότι το τέλος της αρδευτικής περιόδου το 2022 η στάθμη της λίμνης βρισκόταν στα 786,5μ.

Η αρδευτική περίοδος

Με πρόσφατη απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Δθιοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας Κ. Τζανακούλη για την διατήρηση της καλής οικολογικής κατάστασης της λίμνης Πλαστήρα, η στάθμη δεν πρέπει να υποβιβαστεί των 784 μ., από την αντίστοιχη στάθμη της θάλασσας, θα πρέπει η διαχείριση του νερού άρδευσης να γίνει με την μέγιστη δυνατή οικονομία. Θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν αντιδράσεις από το Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα Παν. Νάνο για την επιλογή της Αποκεντρωμένης να ορίζει ως κατώτατο όριο το ύψος της στάθμης στα 784 μ. αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “Η λίμνη Πλαστήρα δεν είναι Αιγαίο Πέλαγος – Δεν θα επιτρέψουμε την υπεράντληση” όπως καταγράφηκε σε σχετικό ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net την άνοιξη του 2021 ενώ την προηγούμενη χρονιά (2020) η αρδευτική περίοδος είχε κλείσει με τη στάθμη στα 784,6 μ. κάτι που είχε φέρει αντιδράσεις.

Ο ρόλος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού σύμφωνα με την απόφαση

Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού, ο οποίος καλύπτεται αρδευτικά – αποκλειστικά – από τις διαθέσιμες ποσότητες νερού της Τεχνητής λίμνης Ταυρωπού, θα καθορίζει την ημερήσια και εβδομαδιαία παροχέτευση αρδευτικού νερού, καθώς και την κατανομή του νερού εντός του 24ώρου.

Η επικοινωνία με την ΔΕΗ Α.Ε. θα γίνεται εγγράφως (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), αποκλειστικά με τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού, δύο ημέρες νωρίτερα.

Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού θα συντονίζει τους παρόχους ύδατος της άρδευσης (ΤΟΕΒ, Δήμοι κλπ), για τους αναγκαίους κανόνες ορθής και αποτελεσματικής χρήσης ύδατος, για τον σωστό επιμερισμό της ποσότητας και ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση θα γίνεται κοινοποίηση του εγγράφου (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) στα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στην Δ/νση Υδάτων Θεσσαλίας.

Οι συνολικές ημερήσιες απολήψιμες ποσότητες ύδατος από τη ΔΕΗ ΑΕ, να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των αρδευτικών δικτύων σε 24ώρη βάση, αλλά και τις τεχνικές απαιτήσεις του ΥΗΣ.

Στην συνολική ποσότητα συμπεριλαμβάνονται οι ποσότητες νερού για ύδρευση περιοχών της Π.Ε. Καρδίτσας, καθώς και η κάλυψη μέρους των αρδευτικών αναγκών του ΤΟΕΒ Πηνειού

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CE%B4%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: