Αποδίδεται στους Δήμους η 2η κατανομή (2023) για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων
21 April 2023
Δένδιας- Μπορέλ: Επικοινωνία για το Σουδάν και την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών
22 April 2023

Αργεντινή: Δεν θα είναι υποψήφιος ξανά ο πρόεδρος Φερνάντες

Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, γεγονός που θα σημάνει την έναρξη της κούρσας για την ηγεσία του κυβερνώντος περονιστικού συνασπισμού στην κάλπη εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Σε μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω βίντεο ο Φερνάντες, που ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 2019, δήλωσε πως θα «παραδώσει την προεδρική ταινία σε όποιον εκλεγεί νόμιμα στις εκλογές από τη λαϊκή ψήφο» και δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία.

Οι περονιστές, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Αργεντινής, παραπαίουν στις δημοσκοπήσεις καθώς ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 100% και τα αποθέματα σε δολάρια λιγοστεύουν, με τις διάφορες εσωκομματικές ομάδες να μάχονται για το ποιος θα πρέπει να είναι ο κύριος προεδρικός υποψήφιός τους.

Είχε ασκηθεί πίεση για μια απόφαση από την αριστερή πτέρυγα της οποίας ηγείται η ισχυρή αντιπρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η οποία διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2007-2015 και έχει βρεθεί κατά καιρούς στα μαχαίρια με τον Φερνάντες με τον οποίο δεν έχουν συγγενική σχέση.

Η κίνηση, που θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες των περονιστών να κερδίσουν τις εκλογές σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έρχεται εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης με τις τιμές που έχουν εκτοξευθεί να ωθούν το ποσοστό της φτώχειας σχεδόν στο 40%, σφυροκοπώντας τα εισοδήματα των ψηφοφόρων και την αγοραστική δύναμη.

Ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο ηγέτης του κυριότερου κεντροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε διαδεχθεί τη Φερνάντες ντε Κίρχνερ ως πρόεδρος από το 2015 έως το 2019, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ούτε κι αυτός θα είναι υποψήφιος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: