Μου χρωστάς ένα ξημέρωμα στην αγκαλιά σου.
7 January 2021
Παπαστεργίου προς Δημάρχους: διαδώστε τα rapid test
8 January 2021

Αρχίζουν τα έργα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Καρδίτσας

Με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων, αρχίζουν σε λίγες ημέρες τα έργα ανάπλασης στην κεντρική πλατεία και στον πεζόδρομο Τερτίπη της Καρδίτσας.

Ειδικότερα, για το έργο ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε στο KarditsaLive.Net τα εξής:

«Ξεκινούν σε μερικές ημέρες τα έργα ανάπλασης στην κεντρική πλατεία και στον πεζόδρομο Τερτίπη. Μεταθέσαμε την έναρξη που είχαμε προγραμματίσει αρχικά για το τέλος του 2020 λόγω της εορταστικής περιόδου όπου η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Η απόφαση αυτή πάρθηκε για ευνόητους λόγους προκειμένου να μην δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα στην αγορά της πόλης η οποία υποφέρει εδώ και μήνες λόγω της μένουσας πανδημίας COVID-19. Η εορταστική περίοδος έχει πλέον παρέλθει και το δεύτερο lockdown συνεχίζεται για χρονικό διάστημα που κανείς δεν μπορεί να καθορίσει. Αφού είμαστε έτοιμοι, δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε, το έργο πρέπει να ξεκινήσει! Είναι γνωστό εξάλλου ότι υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα σε τμήματα της κεντρικής πλατείας, τα οποία δημιουργήθηκαν στην πορεία του χρόνου καθώς ανακατασκευάστηκε στις αρχές του 2000 από τον τότε Δήμαρχο Χρήστο Τέγο. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν φθορές και η ανάπλαση που υλοποιούμε όχι μόνο τις αντιμετωπίζει, αλλά μεταβάλλει εντυπωσιακά την εικόνα του κέντρου της Καρδίτσας. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη αισθητική, περιβαλλοντική και βιοκλιματική παρέμβαση που αναβαθμίζει όλους τους κοινόχρηστους χώρους στην κεντρική πλατεία και στον πεζόδρομο Τερτίπη, καθιστώντας τους ακόμη πιο ελκυστικούς για τους δημότες και επισκέπτες, ενώ σίγουρα θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά της πόλης».

Σε επαφή που είχε η ηλεκτρονική εφημερίδα μας και με τον Αντιδήμαρχο Έργων κ. Γιώργο Μάττα, ενημερωθήκαμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η ανάπλαση θα ξεκινήσει την Τετάρτη 20/1/2021.

Όπως μας είπε ο ίδιος, οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας θα είναι επί ποδός για άμεση επίλυση οποιονδήποτε ζητημάτων προκύψουν στην κίνηση πεζών, οχημάτων και στην όποια εμπορική δραστηριότητα υπάρχει εν μέσω lockdown.

Ο κ. Μάττας μας διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός εκτέλεσης των εργασιών είναι τέτοιος ώστε να επηρεαστεί στον μικρότερο δυνατό βαθμό η λειτουργία του κέντρου της Καρδίτσας. Ως σημείο εκκίνησης ορίστηκε ο πεζόδρομος Τερτίπη όπου αυτή την περίοδο η κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα είναι αρκετά περιορισμένη. Σταδιακά οι εργασίες θα επεκτείνονται προς την κεντρική πλατεία, αφού ολοκληρώνονται αυτές που θα γίνονται στην Τερτίπη.

«Ως Δημοτική αρχή θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας τα έργα να ολοκληρωθούν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα» υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Μάττας.

ΤΑ ΕΡΓΑ

Οι παρεμβάσεις είναι ήπιου χαρακτήρα και δεν αλλοιώνουν τη λειτουργία και το χαρακτήρα των κοινοχρήστων χώρων από πλευράς χρήσεων και κινήσεων. Συνοπτικά η μελέτη περιλαμβάνει αλλαγή στην επένδυση του δαπέδου, ενίσχυση των φυτεύσεων και των χώρων πρασίνου, αλλαγή φωτιστικών και αστικού εξοπλισμού, τοποθέτηση δεξαμενής νερού καθώς και τις απαραίτητες οικοδομικές εργασίες.

Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις αφορούν στην αντικατάσταση της πλακόστρωσης της πλατείας και του πεζοδρόμου χωρίς την αποξήλωση της βάσης έδρασης τους, τη νέα οριοθέτηση (διεύρυνση) των παρτεριών με χυτά κράσπεδα, τη φύτευση νέων δέντρων, θάμνων και αναρριχώμενων φυτών, την κατασκευή κτιστών πεζουλιών (καθισμάτων) και την τοποθέτηση σκιάστρων σημειακά, την κατασκευή δεξαμενής νερού για τη δημιουργία δροσισμού, την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και ιστών στην ίδια θέση με φωτιστικά τεχνολογίας LED, την αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού (καθίσματα, ζαρντινιέρες, δοχεία απορριμμάτων) και την τοποθέτηση πλακών όδευσης τυφλών.

Στην μελέτη περιλαμβάνεται ακόμη τοποθέτηση χαμηλών κολονακίων για την απομόνωση της πλατείας και του πεζοδρόμου από τη διέλευση οχημάτων στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Πλαστήρα, Λ. Σακελλαρίου και Υψηλάντου.

Η περιοχή παρέμβασης χωρίζεται νοητά σε τέσσερα τμήματα, ανάλογα με τις φάσεις και τα στάδια κατασκευής.

Το τμήμα Α είναι ο νοητός πεζόδρομος της Πλατείας Ελευθερίας και είναι έκτασης 1.546 τ.μ.. Το τμήμα Β είναι ο χώρος του πλατώματος και οι περιμετρικές στοές της Πλατείας Ελευθερίας και είναι 3.520 τ.μ. Το τμήμα Γ είναι ο χώρος των τραπεζοκαθισμάτων στην Βόρεια πλευρά της Πλατείας Ελευθερίας και είναι 741 τ.μ..

Τέλος ο πεζόδρομος που συνδέει την Πλατεία Ελευθερίας με την Πλατεία Πλαστήρα είναι έκτασης 2.457 τ.μ. Συνολικά η παρέμβαση που αφορά την μελέτη είναι εμβαδού 8.264 τ.μ. περίπου.

Να σημειωθεί ότι σε ρεπορτάζ στις 2/9/2020 για την έναρξη αυτού του μεγάλου έργου προϋπολογισμού 750.000 Ευρώ, το KarditsaLive.Net, είχε παρουσιάσει αναλυτικά τις παρεμβάσεις που προβλέπει η σχετική μελέτη. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι περίπου ένα έτος.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: