Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ τόσο για το τακτικό προσωπικό όσο και για το προσωπικό ορισμένου χρόνου επέρχονται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο στο υπουργικό συμβούλιο. Με το νομοσχέδιο, τροποποιείται ο νόμος Πεπονή, 2190/1994 και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο,
Όπως εισηγήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών με το νέο θεσμικό πλαίσιο ενισχύεται και ενδυναμώνει το ΑΣΕΠ. Και αυτό στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης για διαφάνεια, λογοδοσία, χρηστή διοίκηση, και βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης προκύπτει από τα προβλήματα που επισημαίνονται στις ετήσιες εκθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και από τις διαμορφούμενες συνθήκες (π.χ. πανδημία) των απαιτήσεων από τον δημόσιο υπάλληλο του σήμερα αλλά και των επόμενων ετών.
Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση στηρίζονται στις προτάσεις που κατέθεσε η Επιτροπή εκσυγχρονισμού του 2190, ύστερα από πολύμηνη εργασία. Στην Επιτροπή μετείχαν οι τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στελέχη του ΑΣΕΠ και του ΥΠΕΣ και η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών κ. Βιβή Χαραλαμπογιάννη.
Συγκεκριμένα με τις αλλαγές που προτείνει ο κ. Θεοδωρικάκος ενδυναμώνεται το ΑΣΕΠ με στόχο την ενίσχυση της αξιοκρατίας:
Αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα του δημοσίου θα περιοριστεί κατά πολύ η γραφειοκρατία που ως φαινόμενο είχε ένας φορέας να προκηρύσσει σήμερα μια θέση και η πρόσληψη σε χρόνο που έχουν διαφοροποιηθεί οι ανάγκες του. Στόχος του ΥΠΕΣ είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης τη διαδικασίας από την υποβολή των αιτημάτων για πρόσληψη έως και την έκδοση του πίνακα διοριστέων να μην υπερβαίνει το ένα έτος.
Κάθε χρόνο, και με βάση των καθορισμό των αναγκών που θα καταγράφουν οι φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου κάθε Μάιο και θα εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, θα προκηρύσσονται θέσεις και θα διεξάγεται διαγωνισμός που θα εξετάζονται:
Με δεδομένο ότι το ΑΣΕΠ θα έχει στα χέρια του την εγκριτική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις προσλήψεις του επόμενου έτους από τον Σεπτέμβριο και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, αφού θα γίνεται χρήση του Συστήματος Διαλειτουργικότητας και τα στοιχεία (τίτλοι σπουδών κλπ) θα μπορούν να αντληθούν ηλεκτρονικά, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει χρονική σύντμηση των διαδικασιών και θα κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για τις υπηρεσίες του δημοσίου καθώς και για τους ίδιους τους υποψηφίους αφού θα βρίσκονται, πιο γρήγορα στις θέσεις τους.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο και η κατάθεσή του στη Βουλή αναμένεται να γίνει εντός του Οκτωβρίου.