Ασφαλές και αξιόπιστο τουριστικό προϊόν μπορεί να προσφέρει και φέτος η Ελλάδα, με τη στενή συνεργασία της ιατρικής κοινότητας και των εμπλεκομένων στο χώρο του τουρισμού, παρά τις ειδικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την διαδικτυακή Ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με θέμα «Υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας των τουριστών και των εργαζομένων».
Ειδικοί επιστήμονες ανέλυσαν την εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων και παρουσιάστηκαν προτάσεις για την υγειονομική προστασία όσων εμπλέκονται είτε στην παροχή είτε στην αποδοχή του τουριστικού προϊόντος.
Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, η αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού είναι θέμα ύψιστης σημασίας, καθώς θα συμβάλλει τόσο στην ασφάλεια των τουριστών όσο και στη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στην επιδημία.
Τις εργασίες της Ημερίδας, άνοιξε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην υγειονομική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς και στο στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη της Αττικής σε Περιφέρεια Υγείας και Ευεξίας.
«Ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στην επιδημία και η ευθύνη για αυτό αφορά όλους μας. Είναι ιατρική, θεσμική και ατομική. Καλούμαστε να διασώσουμε την επιτυχία που προσδίδει στην Ελλάδα κύρος ως τουριστικό προορισμό και να εγκαταστήσουμε στα πλεονεκτήματα της χώρα μας την σφραγίδα ασφάλειας της ταξιδιωτικής υγείας. Στόχος που απαιτεί την συμμόρφωση του κοινωνικού συνόλου, των εμπλεκόμενων στο κλάδο του τουρισμού, αλλά και του ιατρικού κόσμου και ειδικά των γιατρών της Αττικής, που είναι ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός κόμβος της επικράτειας», ανέφερε ο κ. Πατούλης.
Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής, πρόσθεσε, συνεχίζοντας το στρατηγικό σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία, πραγματοποιούν μία ακόμα σημαντική δράση. Οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων (ΚΟΕΣ), θα διενεργούν καθημερινά δειγματοληπτικά διαγνωστικά τεστ για τον κορονοιό στο προσωπικό των ξενοδοχείων της Αττικής.
Παράλληλα ο κ. Πατούλης κάλεσε τους γιατρούς της Αθήνας να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια συνέπεια που έδειξαν όλους αυτούς τους κρίσιμους μήνες και να συνεργαστούν στενά με τις ξενοδοχειακές μονάδες, που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επιδημίας, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς κατά τον χαιρετισμό της, ανέφερε ότι «η μεγάλη αυτή επιτυχία της Ελλάδας, ο άριστος έλεγχος της κατάστασης, αυτή τη στιγμή αποτελεί και το πιο ισχυρό επικοινωνιακό “χαρτί” της χώρας μας, στην προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επισκεπτών». Όπως είπε, ο τουρισμός, ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη στιγμή, έχει «αφάνταστα πληγεί» και η επανεκκίνησή του «είναι σχεδόν ταυτόσημη με την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας». «Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, ειδικά στην Αθήνα, όπου στον κεντρικό αερολιμένα της χώρας δεχόμαστε τον μεγαλύτερο όγκο ξένων επισκεπτών κάθε χρόνο, αλλά και η πυκνότητα του πληθυσμού της πρωτεύουσας είναι αυτή καθ’ αυτή ένα πολύ σοβαρό ζήτημα», τόνισε. Εν συνεχεία, η κ. Ζούλοβιτς, κάλεσε τους Έλληνες γιατρούς να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τον κλάδο του τουρισμού, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά και οι δύο πλευρές, αυτή την εποχή «καλούμαστε να διαφυλάξουμε από κοινού και όσο καλύτερα μπορούμε όχι μόνο την υγεία επισκεπτών και εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και το δικαίωμα και την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για ασφαλή ταξίδια και ασφαλείς διακοπές».