Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν εργατικά ατυχήματα και φαινόμενα παρενόχλησης οξύνονται τα τελευταία χρόνια ενώ ειδικότερα η ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο είναι ένα πολυδιάστατο και πολυσύνθετο φαινόμενο, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί στα αρχικά του στάδια οι επιπτώσεις του θα είναι καταστροφικές τόσο για το άτομο όσο και για την επιχείρηση. Η εντυπωσιακή αύξηση του φαινομένου πρέπει όπως τονίστηκε να αφυπνίσει τον διεπιστημονικό κλάδο, καθώς παρατηρείται κάποιο κενό αναφορικά με το σχεδιασμό πολιτικών αντιμετώπισης και πρόληψης του εργασιακού εκφοβισμού. Όπως ειπώθηκε η επιχείρηση πρέπει να αποσκοπεί στην εκπαίδευση του προσωπικού της, να καλλιεργεί κουλτούρα συνεργασίας και ομαδικότητας και να ζητά τη στήριξη των επαγγελματικών συμβούλων αλλά και των συνδικάτων όποτε το κρίνει απαραίτητο.
Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείπεται η βοήθεια των νομικών επιστημόνων, οι οποίοι από την πλευρά τους είναι αναγκαίο να συγκεκριμενοποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο, διότι σε περιπτώσεις ηθικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις περί προσβολής της προσωπικότητας.
Τέλος, ο οργανισμός είναι αναγκαίο να αναζητά και να λαμβάνει την πληροφόρηση που χρειάζεται, να συλλέγει δεδομένα και να καταγράφει παράπονα. Δεν πρέπει να ανέχεται στο ελάχιστο επιθετικές συμπεριφορές, αλλά πρέπει να επιδιώκει έμπρακτα και να ενθαρρύνει την πολιτισμένη συμπεριφορά στα μέλη του.
Κωστής Κριτσιάνης