Μικτά πρόσημα στη Wall- Επανήλθε η ανησυχία για τις περιφερειακές τράπεζες
12 May 2023
Eurovision 2023: Αποκλείστηκε η Ελλάδα, στον τελικό η Κύπρος
12 May 2023

Αυξάνονται εργατικά ατυχήματα και φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης στην εργασία (+Φωτο +Βίντεο)

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο,  καθώς και η αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παρενόχλησης σε βάρος εργαζομένων σύμφωνα με τον νόμο 4808/2021 ήταν οι δύο άξονες της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καρδίτσας και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ το απόγευμα της Πέμπτης (11/5) στην αίθουσα του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Ομιλητές της εκδήλωσης την οποία χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Καπράνας και συντόνισε η ΓΓ του Εργατικού Κέντρου κ Δ. Γούλα, ήταν  οι νομικοί του ΙΝΕ ΓΣΕΕ κκ Άντα Σταμάτη και Χρήστος Θανασουλόπουλος, καθώς και η προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία Τρικάλων-Καρδίτσας κ. Ντίνα Διαμαντή.

.Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν εργατικά ατυχήματα και φαινόμενα παρενόχλησης οξύνονται τα τελευταία χρόνια ενώ ειδικότερα η ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο είναι ένα πολυδιάστατο και πολυσύνθετο φαινόμενο, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί στα αρχικά του στάδια οι επιπτώσεις του θα είναι καταστροφικές τόσο για το άτομο όσο και για την επιχείρηση. Η εντυπωσιακή αύξηση του φαινομένου πρέπει όπως τονίστηκε να αφυπνίσει τον διεπιστημονικό κλάδο, καθώς παρατηρείται κάποιο κενό αναφορικά με το σχεδιασμό πολιτικών αντιμετώπισης και πρόληψης του εργασιακού εκφοβισμού. Όπως ειπώθηκε  η επιχείρηση πρέπει να αποσκοπεί στην εκπαίδευση του προσωπικού της, να καλλιεργεί κουλτούρα συνεργασίας και ομαδικότητας και να ζητά τη στήριξη των επαγγελματικών συμβούλων αλλά και των συνδικάτων όποτε το κρίνει απαραίτητο.

.Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείπεται η βοήθεια των νομικών επιστημόνων, οι οποίοι από την πλευρά τους είναι αναγκαίο να συγκεκριμενοποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο, διότι σε περιπτώσεις ηθικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις περί προσβολής της προσωπικότητας.

Τέλος, ο οργανισμός είναι αναγκαίο να αναζητά και να λαμβάνει την πληροφόρηση που χρειάζεται, να συλλέγει δεδομένα και να καταγράφει παράπονα. Δεν πρέπει να ανέχεται στο ελάχιστο επιθετικές συμπεριφορές, αλλά πρέπει να επιδιώκει έμπρακτα και να ενθαρρύνει την πολιτισμένη συμπεριφορά στα μέλη του.

Κωστής Κριτσιάνης

.

.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%87%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: