Αυξήθηκαν κατά 25% οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών και κατά 35% αυτές των βιοαποβλήτων που έχουν εκτραπεί από την ταφή στην Φυλή, από το 2019 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, Σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και ο ΕΔΣΝΑ παρουσιάστηκε το νέο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ περιφέρειας και δήμων και η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της ανακύκλωσης από την έναρξη της προσπάθειας το 2020, να καταστεί η Αττική πράσινη περιφέρεια.
Επικαλούμενος τα προσωρινά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, ο κ. Πατούλη ς ανέφερε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2022 εκτράπηκαν από την ταφή 50.000 τόνοι βιοαποβλήτων και 130.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, που αποτελούν το 9,5% και το 3,5%, αντίστοιχα, της συλλεγόμενης ποσότητας των αστικών στερεών αποβλήτων. Παρατήρησε ότι τα ποσοστά αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα με την χρήση του νέου εξοπλισμού για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων των 200 καφέ απορριμματοφόρων και 48.372 καφέ κάδων που προμηθεύει η περιφέρεια τους δήμους, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Στο ζήτημα αυτό, πρόσθεσε ότι το τελευταίο 4μηνο, 41 από τους 58 δήμους έχουν υλοποιήσει προγράμματα συλλογής βιοαποβλήτων, ενώ το τελευταίο δίμηνο οργανώθηκαν 58 τεχνικές συναντήσεις με δήμους για την λειτουργία του συστήματος χωριστής συλλογής. Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι έχουν εγκατασταθεί σε 25 δήμους της Αττικής 23 Πολυκέντρα Ανακύκλωσης, 32 Υπογειοποιημένες Γωνιές Ανακύκλωσης 2 ρευμάτων, 62 συστήματα αποθήκευσης 4 και 5 ρευμάτων και προανήγγειλε ότι «έως το τέλος του 2023 θα έχουμε εγκαταστήσει, με υπόδειξη των κατάλληλων σημείων από κάθε δήμο, το σύνολο του εξοπλισμού και θα λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε όλη την Αττική».
Επίσης σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανακύκλωσης, είναι η λειτουργία των 50 κινητών πράσινων σημείων τα οποία είναι ειδικά μετασκευασμένα φορτηγά που κυκλοφορούν καθημερινά σε όλη την Αττική και σε σχολεία συλλέγοντας ανακυκλώσιμα υλικά. Ταυτόχρονα ενημερώνουν τους πολίτες και εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, εγγράφονται στην κάρτα προνομίων green card αποτελώντας μέλη μιας μεγάλης πράσινης συμμαχίας για την Αττική (έως σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 200.000 πολίτες).
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι το κλείσιμο της Φυλής θα γίνει πράξη όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή και η λειτουργία των πάρκων κυκλικής οικονομίας και των Μονάδων Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, που προβλέπει ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής (ΠΕΣΔΑ), ενώ το επόμενο μεγάλο βήμα αφορά την επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών, τομέας στον οποίο η «Αττική θα πρωταγωνιστήσει με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων».
Ο γγ Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μανώλης Γραφάκος, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας ρυθμιστικής αρχής για τα απόβλητα, τα ύδατα και τα λύματα, με σχετικό νομοσχέδιο που στόχο θα έχει την αποτύπωση του οικονομικού αντίκτυπου των δράσεων ανακύκλωσης στους πολίτες.