Φυσική Συνταγή : Ελιξήριο προσώπου
19 September 2021
Βόλος – «Το μπαλκόνι μου δεν είναι κάδος για προφυλακτικά» – Το επικό σημείωμα εξοργισμένης κατοίκου
19 September 2021

Αυτά είναι τα 6 (εύκολα) λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι, ακόμη και σε γλάστρα


Η πανδημία έκανε πολλούς να αναζητήσουν και να αποκτήσουν νέα χόμπι, με πολλούς να στρέφονται στην κηπουρική. Λουλούδια αλλά και κηπευτικά, φρούτα και λαχανικά, που μπορούσαν εύκολα να καλλιεργηθούν σε ένα μικρό κηπάκι, κάποια και σε μια μεγάλη γλάστρα, έγιναν το… τέλειο αποκούμπι και το τέλειο χόμπι κατά τις δύσκολες ημέρες της καραντίνας.

Η διαδικασία χαλαρωτική για μικρούς και μεγάλους και το αποτέλεσμα διττό, αφού δεν είναι μόνο μια ευχάριστη απασχόληση αλλά οι καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά, καταλήγουν στο τραπέζι με την ευχαρίστηση για την απόλαυση όσων οι ίδιοι έχουμε καλλιεργήσει να είναι μεγάλη.

Για όσους δεν το έχουν τολμήσει ακόμη και έχουν λίγο χώρο και όρεξη φυσικά να ασχοληθούν, τα παρακάτω λαχανικά ανήκουν στην κατηγορία αυτών που μπορούν να καλλιεργηθούν ευκολότερα από κάποιον αρχάριο. Αρκούν λίγοι σπόροι, κατάλληλο χώμα και νερό. Και φυσικά υπομονή.

Ραπανάκια
Δεν χρειάζεστε εξαιρετικά βαθύ χώμα, όπως χρειάζεστε για άλλα λαχανικά με ρίζες, όπως τα καρότα. Δεν χρειάζεται να είστε πολύ αυστηροί όσον αφορά την απόσταση μεταξύ των σπόρων, τουλάχιστον για μικρότερα ραπανάκια. Επίσης, τα ραπανάκια μπορούν να τα πάνε καλά ακόμη και σε μέρες που δεν έχει και πάρα πολύ ήλιο. Το ραπανάκι αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα και μπορεί να καλλιεργηθεί σχετικά εύκολα τόσο σε κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Σκόρδο
Ενα από τα πιο εύκολα λαχανικά για καλλιέργεια. Το σκόρδο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και είναι από τα ελάχιστα λαχανικά των οποίων η καλλιέργεια δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου νερό για να αναπτυχθούν. Ένα κεφάλι σκόρδου, φυσικά, έχει πολλές σκελίδες. Κάθε μία από αυτές, μπορεί να φυτευτεί. Απλώς θάψτε μια σκελίδα σκόρδο σε ρηχό έδαφος, με τη μυτερή άκρη της να κοιτάζει προς τον ουρανό. Κι αν δεν έχουμε κήπο, δεν στενοχωριόμαστε! Μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε σκόρδο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας και να το απολαμβάνουμε σε διάφορες συνταγές μαγειρικής.

Κολοκύθι
Τα κολοκύθια τρώγονται βραστά, ψητά και τηγανητά και αποτελούν βασικό συστατικό για πολλές αγαπημένες συνταγές. Η καλλιέργεια του κολοκυθιού θεωρείται αρκετά εύκολη. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε πρωτάρηδες καλλιεργητές, καθώς δίνει πλούσια παραγωγή και αρκετά γρήγορα. Τα κολοκυθάκια μεγαλώνουν σε μεγάλα μεγέθη. Φροντίστε να φυτέψετε κολοκυθάκια πολύ μακριά το ένα από το άλλο, καθώς τείνουν να απλώνονται. Φροντίστε να τα ποτίζετε τακτικά. Ακόμη κι αν δε διαθέτουμε κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε κολοκύθια σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Μέντα
Μπορείτε να καλλιεργήσετε μέντα με ελάχιστες δεξιότητες κηπουρικής. Το πρόβλημα με τη μέντα, στην πραγματικότητα, είναι ότι συχνά είναι πολύ παραγωγική. Η μέντα με το υπέροχο άρωμα της, μπορεί να εξαπλωθεί σε ανεπιθύμητες περιοχές. Για να αποφευχθεί αυτό, περιορίστε τη σε μια γλάστρα. Δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από ένα ή δύο αρχικά φυτά. Η μέντα είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα, στους βοριάδες, καθώς και στον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε για τη γλάστρα της μέντας, μια σκιερή ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας για να ευδοκιμήσει.

Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθούν. Να σημειωθεί ότι οι ντοματιές έχουν διαφορετικές ανάγκες σε νερό ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης. Οι ντοματιές φυτεύονται συνήθως την άνοιξη και η συγκομιδή τους γίνεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές φυτεύουν ντομάτες σε γλάστρα στο μπαλκόνι με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αν και η καλλιέργεια της ντομάτας δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, οι πρωτάρηδες στον λαχανόκηπο, ίσως χρειαστούν κάποιο διάστημα εξοικείωσης για να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αγγουράκια
Τα αγγούρια μπορούν να είναι έτοιμα ενάμιση μήνα μετά τη φύτευση. Για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές, η καλλιέργεια των αγγουριών, παρουσιάζει μέτρια δυσκολία και με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να μας δώσει μία ικανοποιητική συγκομιδή. Κι αν δεν έχουμε χώρο στον κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε αγγούρι σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Πηγή: iefimerida.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: