Αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, που υπέστησαν σημαντικές ζημίες από τον «Ιανό», πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟΑ.
Η κα Μενδώνη συναντήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη με τον Δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, με τον οποίο συζήτησε τις συνέπειες του «Ιανού» στην πόλη.
Όπως δήλωσε, μετά τις δυο αυτοψίες η κα Μενδώνη, «ενημερώθηκα από την Έφορο Αρχαιοτήτων για την πλημμύρα την ώρα που συνέβαινε. Πρόκειται για μεγάλη καταστροφή. Αλλά δεν είναι μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι όλη η πόλη που υπέστη καταστροφή. Ο δικός μου σκοπός σήμερα εδώ, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες -είναι μαζί μου ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνος Φρισήρας και η Διευθύντρια Συντήρησης κα Μαρία Μερτζάνη- είναι να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ζημιά την οποία έχει πάθει το Αρχαιολογικό Μουσείο. Θα το ξέρετε και από το Δελτίο Τύπου που έβγαλε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ότι το ύψος του νερού έφτασε τα 2,5 μέτρα, και έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στις υποδομές του μουσείου και στις αρχαιότητες οι οποίες φυλάσσονται εδώ. Η παρουσία της Εφορείας σύσσωμης από την πρώτη στιγμή και των ενισχύσεων από το ΥΠΠΟΑ είναι η εγγύηση ότι θα προσπαθήσουμε το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα. Πρέπει να δούμε το κόστος. Ήδη έχουμε μια πρώτη προσέγγιση από την Έφορο, κ. Βαϊοπούλου. Είναι προφανές ότι η ζημιά πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Θα διατεθούν τα χρήματα στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Ο δεύτερος πολιτιστικός χώρος που είδα είναι η Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία έχει περίπου 3.000 πολύτιμα έργα τέχνης τα οποία υπέστησαν πολύ μεγάλη καταστροφή. Ήδη από την Κυριακή είμαι σε επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή Καρδίτσας κ. Κώστα Τσιάρα, ο οποίος μου τηλεφώνησε για να ζητήσει βοήθεια από το ΥΠΠΟΑ για τη συντήρηση των έργων της Πινακοθήκης. Αντιδράσαμε αμέσως. Είναι εδώ συνεργείο του Υπουργείου το οποίο θα ενισχυθεί τις επόμενες μέρες.
Σε πρώτη φάση να δούμε πως θα τα περισώσουμε από τη λάσπη και από κει και πέρα να δούμε τι συντήρηση θα χρειαστούν. Χρειάζεται ένα σχέδιο επιχειρησιακό για την προστασία και των αρχαίων στο Αρχαιολογικό Μουσείο και των έργων της Πινακοθήκης. Δεν είναι απλά πράγματα, ιδιαίτερα τα έργα τέχνης μπορούν να πάθουν μεγάλη ζημιά με τη λάσπη. Στο Μουσείο φαίνεται να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Δεν υπήρχαν πολύ ευαίσθητα αντικείμενα στο υπόγειο, παρόλα αυτά είναι μια μεγάλη επιχείρηση».
Κατά τη σύσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ελέχθη ότι οι συνέπειες της πλημμύρας είναι απολύτως διαχειρίσιμες, καθώς τα μνημεία δεν έχουν υποστεί φθορές. Εξαιτίας, ωστόσο, του μεγάλου αριθμού αντικειμένων -περίπου 100.000- που βρίσκονταν αποθηκευμένα στο υπόγειο, το οποίο πλημμύρισε σε ύψος 2,5 μέτρα, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος, για να γίνει ο κατάλληλος καθαρισμός τους. Ιδιαίτερη διαχείριση θα γίνει για τη συντήρηση των χάλκινων και μετάλλινων στοιχείων λόγω της αυξημένης ευαισθησίας που έχουν στην επαφή με το νερό.
Σε ό,τι αφορά το κτήριο του Μουσείου, σήμερα έγινε η επανασύνδεση του ρεύματος, εκτός από το υπόγειο, για λόγους ασφαλείας. Ήδη λειτουργούν το σύστημα συναγερμού, το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και η πυρασφάλεια, ενώ στις επόμενες ημέρες θα ελεγχθούν τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.
Η κα Μενδώνη ζήτησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, τη Διεύθυνση Συντήρησης και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ να υποβάλουν άμεσα, ειδικό τεχνικό δελτίο λόγω φυσικών καταστροφών, ώστε η αντιμετώπιση των ζημιών να χρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, δρομολογείται η τοποθέτηση κοντέινερς, στον ελεύθερο χώρο του αύλειου χώρου του Μουσείου, για την αποθήκευση των αρχαιοτήτων.
Στη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα περίπου 3.000 έργα τέχνης στο υπόγειο του κτηρίου, οι ζημίες είναι σημαντικές. Τα έργα βυθίστηκαν στη λάσπη. Ήδη συντηρητές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συνδράμουν στην προσπάθεια διάσωσης τους. Τις τελευταίες δύο ημέρες έγιναν σωστικές ενέργειες σε 500 περίπου έργα, ενώ μεταφέρθηκαν στην Αθήνα άλλα 80 έργα, για τα οποία είναι αναγκαίες περισσότερο σύνθετες παρεμβάσεις.