Χωρίς τη συμμετοχή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας ο Φορέας Τουρισμού
3 March 2023
Νέα απεργία σήμερα σε σιδηρόδρομο και προαστιακό
3 March 2023

Αύξηση δασικών πυρκαγιών: Πώς μπορούν να μετατραπούν σε «ωρολογιακή βόμβα» για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Σε «ωρολογιακή βόμβα» ρύπανσης θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα βορειότερα δάση του κόσμου σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς οι πυρκαγιές οι οποίες επεκτείνονται όλο και πιο πολύ έχουν απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα υψηλά επίπεδα ρύπανσης που θερμαίνουν τον πλανήτη. Αυτό έδειξε νέα μελέτη που έφερε στο φως το CNN.

Χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, από το 2000, οι καλοκαιρινές πυρκαγιές έχουν επεκταθεί στα δάση του βορρά, τα οποία περικλείουν τα βορειότερα τμήματα της Γης.

Ακραία ξηρασία και καύσωνες

Οι πυρκαγιές των βόρειων δασών αντιστοιχούν συνήθως στο 10% της παγκόσμιας ρύπανσης του άνθρακα που σχετίζεται με τις πυρκαγιές. Αλλά το 2021, η συμβολή τους εκτοξεύτηκε στο 23%, σύμφωνα με τη μελέτη, καθώς η ακραία ξηρασία και οι καύσωνες στη Σιβηρία και τον Καναδά συνέβαλαν στην πρόκληση έντονων πυρκαγιών.

«Τα δάση των βορείων περιοχών θα μπορούσαν να είναι μια ωρολογιακή βόμβα άνθρακα και οι πρόσφατες αυξήσεις στις εκπομπές από τις πυρκαγιές που βλέπουμε με κάνουν να ανησυχώ ότι ο χρόνος περνάει», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Στίβεν Ντέιβις, καθηγητής της επιστήμης του γεωσυστήματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, σε δελτίο Τύπου.

Τα δάση αυτά, τα οποία καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις του Καναδά, της Ρωσίας και της Αλάσκας, είναι ο μεγαλύτερος χερσαίος βιότοπος στον κόσμο. Είναι επίσης πυκνά σε άνθρακα, καθώς απελευθερώνουν 10 έως 20 φορές περισσότερη ρύπανση άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη για κάθε μονάδα έκτασης που καίγεται από πυρκαγιές από ό,τι άλλα οικοσυστήματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα δάση των βορείων περιοχών είναι ένας από τους βιοτόπους που θερμαίνονται ταχύτερα στη Γη και οι θερμότερες και ξηρότερες εποχές πυρκαγιάς συμβάλλουν στην επέκταση των πυρκαγιών. Η περιοχή της Σιβηρίας της Ρωσίας βίωσε ιδιαίτερα σοβαρές πυρκαγιές το 2021, οι οποίες έκαψαν σχεδόν 45 εκατομμύρια στρέμματα (18,16 εκατομμύρια εκτάρια) ρωσικών δασών το 2021. Τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, ο πιλότος αναγνώρισης Svyatoslav Kolesov δήλωσε στο CNN ότι δεν μπορούσε να πετάξει με το αεροπλάνο του στην ακραία ανατολική ρωσική περιοχή Yukutia επειδή ο καπνός από τις πυρκαγιές ήταν τόσο πυκνός.

Οι πυρκαγιές γίνονται όλο και μεγαλύτερες και πιο έντονες και συμβαίνουν επίσης σε μέρη που δεν έχουν συνηθίσει σε τόσο ακραίες πυρκαγιές. Η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, δήλωσε στο CNN μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο συγγραφέας της μελέτης Bo Zheng, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της βλάστησης, η οποία στη συνέχεια γίνεται εξαιρετικά ξηρή κατά τη διάρκεια των καυσώνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.

naftemporiki.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: