Η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Γερμανία είναι στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις χώρες που επλήγησαν πέρυσι περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής απορρύθμισης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα και η οποία δείχνει ότι καμία χώρα, πλούσια ή φτωχή, δεν γλίτωσε.
Πλημμύρες που προκλήθηκαν από σφοδρές βροχοπτώσεις, δύο καύσωνες και ο χειρότερος τυφώνας που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και 25 χρόνια προκάλεσαν το 2018 στην Ιαπωνία εκατοντάδες θανάτους, χιλιάδες άστεγους και περισσότερα από 35 δισεκ. δολάρια υλικές ζημιές, αναφέρεται σε αυτή την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Germanwatch.
Ο κυκλώνας Μάνγκουτ, ο πιο ισχυρός του 2018, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις Φιλιππίνες τον Σεπτέμβριο, αναγκάζοντας 250.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και δημιουργώντας θανατηφόρες κατολισθήσεις, σύμφωνα με αυτό τον ετήσιο δείκτη κλιματικών κινδύνων.
Στη Γερμανία ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα το καλοκαίρι και η ξηρασία προκάλεσαν 1.250 πρόωρους θανάτους και ζημίες ύψους 5 δισεκ. δολαρίων, κυρίως στον αγροτικό τομέα.
Ο δείκτης αυτός δείχνει ότι ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες δεν μπορούν να γλιτώσουν από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν ολοένα και συχνότερα τον πλανήτη εξαιτίας της υπερθέρμανσης της Γης.
«Η επιστήμη επιβεβαιώνει τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της συχνότητας και της σοβαρότητας των ακραίων θερμοκρασιών», επεσήμανε η Λόρα Σέφερ, ερευνήτρια της ΜΚΟ.
Ο καύσωνας του 2003 είχε προκαλέσει περίπου 70.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία.
Πίσω από την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και τη Γερμανία στην κατάταξη της Germanwatch είναι η Ινδία, που το 2018 επηρεάστηκε από ακραία ζέστη και πλημμύρες, και η Μαδαγασκάρη.
Τα τελευταία 20 χρόνια κυρίως οι πιο φτωχές περιοχές έχουν υποφέρει περισσότερο, αναφέρει η έκθεση της MKO, η οποία λαμβάνει υπόψη της ακραία περιστατικά, αλλά και πιο αργές διαδικασίες όπως η άνοδος της επιφάνειας των ωκεανών.
Το Πουέρτο Ρίκο, η Μιανμάρ και η Αϊτή επλήγησαν πιο πολύ τις δύο τελευταίες δεκαετίες, κυρίως από ιδιαίτερα σφοδρές καταιγίδες εξαιτίας της υπερθέρμανσης της επιφάνειας των ωκεανών και πιο καταστροφικές εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των θαλασσών.
Ο κυκλώνας Νάργκις προκάλεσε τον θάνατο περίπου 140.000 ανθρώπων στις ακτές της Μιανμάρ το 2008.