Αποδεκτή η παραίτηση του διευθυντή του νοσοκομείου Καρδίτσας
15 January 2021
Το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου προχωράει κανονικά
15 January 2021

Αύξηση 7-10% των αυτοκτονιών το 2020

Η Μαγνησία τους τελευταίους μήνες θρηνεί αυτόχειρες που πήραν την απόφαση να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Η έννοια της αυτοκτονίας είναι ακόμη θέμα ταμπού τόσο για την τοπική όσο και γενικότερα την ελληνική κοινωνία, όμως η ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών 7-10% σε πανθεσσαλικό επίπεδο το 2020 αποτελεί καμπανάκι για άμεση λήψη ενεργειών. Ο ψυχίατρος κ. Κυριάκος Κατσαδώρος, πρόεδρος ΔΣ και επιστημονικός διευθυντής της οργάνωσης «Κλίμακα» και υπεύθυνος του «Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας», μίλησε στον Ηλία Κουτσερή και το «Ράδιο ΕΝΑ» για το ζήτημα των αυτοκτονιών, υπογραμμίζοντας την μεγάλη αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας συνολικής Εθνικής Στρατηγικής για την αποφυγή τους.
Ρεκόρ αυτοκτονιών το 2018
Σύμφωνα με τον κ. Κατσαδώρο, πριν περίπου δέκα ημέρες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έβγαλε τα αποτελέσματα για τις αυτοκτονίες το 2018 μια είδηση και στοιχεία που όπως επεσήμανε ο ίδιος πέρασαν απαρατήρητα, καθώς το θέμα της αυτοκτονίας είναι έντονα στιγματισμένο. «Το 2018 είχαμε μία αύξηση 9% στις αυτοκτονίες και είδαμε πρώτη φορά τέτοιο αριθμό στην Ελλάδα. Είχαμε 470 αυτοκτονίες στην Ελλάδα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί. Στα παραπάνω στοιχεία δεν συγκαταλέγονται οι αυτοκτονίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί με επίσημα έγγραφα.
Αυτό σημαίνει ότι το λιγότερο 2 άτομα την ημέρα αυτοκτονούν. Ένας αριθμός γύρω στα 50 άτομα την ημέρα κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας», ανέλυσε ο κ. Κατσαδώρος, παραθέτοντας τα θλιβερά αυτά στοιχεία.
Πρόβλημα δημόσιας υγείας η αυτοκτονία
Ο ψυχίατρος και πρόεδρος της ΚΛΙΜΑΚΑΣ επεσήμανε πως η πολιτεία πρέπει να χαράξει μία Εθνική Στρατηγική πάνω στο θέμα, να βγάλει το πρόβλημα προς τα έξω και να το αντιμετωπίσει. Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε την αυτοκτονία ως πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Αύξηση 7-10% των αυτοκτονιών στη Θεσσαλία το 2020
Το Παρατηρητήριο αυτοκτονιών και ο αριθμός βοήθειας 1018 συγκεντρώνουν καθημερινά τις «φωνές» των ανθρώπων που σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Από την πλευρα της η ΚΛΙΜΑΚΑ καταγράφει όλα τα στοιχεία και βρίσκεται κοντά σε αυτά της ΕΛΣΤΑΤ.
Σε ότι αφορά δε την περιοχή μας, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με αυτοκτονίες ανθρώπων το τελευταίο διάστημα, ανθρώπων δραστήριων στην κοινωνία, ο κ. Κατσαδώρος σημείωσε πως το 2020 καταγράφεται αύξηση των αυτοκτονιών στη Θεσσαλία 7-10%, ποσοστό που από μόνο του είναι τρομακτικό. Αν σκεφτεί δε κανείς πως πίσω από αυτό το ποσοστό υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές και οικογένειες που θρηνούν τους συγγενείς τους, το θέμα γίνεται ολοένα και πιο δραματικό.
Να υπάρχει προληπτική προσέγγιση ενός ανθρώπου με αυτοκτονική κρίση
Όπως σημείωσε ο κ. Κατσαδώρος, ένας άνθρωπος που έχει μπει στη διαδικασία αυτοκτονικής κρίσης και συμπεριφοράς εμφανίζει κάποια σημάδια. «Πρέπει να υπάρξει προληπτική προσέγγιση. Να έχουμε άμεση προσέγγιση με αυτούς τους ανθρώπους, να τους μιλάμε, να τους ρωτάμε και να παίρνουμε μέτρα. Δεν επιτρέπεται να αυτοκτονούν μέσα στα Νοσοκομεία. Πρέπει να παρθούν μέτρα, να κινητοποιηθούν οι διαδικασίες που θα προφυλάξουν όλους. Οι αυτοκτονικοί μπαίνουν σε στάσεις ζωής και εκείνη τη στιγμή δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν», τόνισε.
Συμπλήρωσε δε, πως από το 1 εκ. άτομα που αυτοκτονούν στον κόσμο το 95% όταν αυτοκτονεί βρίσκεται σε μία ψυχική διαταραχή και το 80% μπαίνει σε διαδικασία μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου.
« Η κατάθλιψη έχει μηνύματα, συμπεριφορές και εκεί πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι. Όταν δούμε έναν άνθρωπο αναλλάζει συμπεριφορά θα μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε. Πως αισθάνεσαι; Τι κάνεις; Ή ακόμη και να ρωτήσουμε εάν σκέφτεται κάποιος την αυτοκτονία. Δεν του κάνουμε κακό. Ένας καταθλιπτικός έχει μεγάλη επικινδυνότητα να αυτοκτονήσει, αλλά ο ίδιος μπορεί να γίνει καλά με προσέγγιση φαρμακετική και ψυχολογική, αλλά αυτό δεν γίνεται γιατί είναι μία στιγματισμένη διαδικασία», εξήγησε ο κ. Κατσαδώρος.
Επιβαρυντικός παράγοντας ο κορωνοϊός, όμως δεν φαίνεται πως έγιναν αυτοκτονίες εξαιτίας του
Αναφορικά δε με την διαφορετική πραγματικότητα που ζούμε όλοι, με την πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα κι αν αυτά επιτείνουν τις αυτοκτονίες ο κ. Κατσαδώρος σημίωσε πως οι αυτοκτονίες των τελευταίων δύο μηνών, μελετώντας και το ψυχισμό των ανθρώπων που έβαλαν τέλος στη ζωή τους, δεν δείχνουν κάποια σύνδεση με την πανδημία. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός πως η παρούσα κατάσταση είναι ένα επιβαρυντικό στοιχείο στην ήδη επιβαρυμένη ψυχική υγεία ενός ανθρώπου.
Αυτοκτονικές τάσεις σε ηλικιωμένους
Σε σχέση με το προφίλ των ανθρώπων που επιλέγουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους ή έχουν αυτοκτονικές τάσεις ο κ. Κατσαδώρος επεσήμανε πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά ανθρώπους άνω των 65 ετών, υπερήλικες και κυρίως μοναχικούς,, αφημένους από τη ζωή και χωρίς παρέες.
Ακόμη μία ηλικιακή ομάδα που δείχνουν τα στοιχεία ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα είναι οι άνδρες ηλικίας 45-55 ετών, ενώ για τις γυναίκες τα ποσοστά είναι πιο χαμηλά με το 1/4 των αυτοκτονιών να τις αφορά.
Εκείνο που τόνισε ο κ. Κατσαδώρος είναι πως ιδίως γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, που είναι δυναμικοί και ενεργοί πολίτες, παραγωγικοί άνθρωποι εάν εξετάσει κανείς τη συναισθηματική κατάστασή τους θα δει πως υπήρχαν σημεία που έδειχναν την τάση αυτή.
«Πρέπει να λάβουμε κι εμείς οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι τις ευθύνες μας στον τομέα της ψυχιατρικής διάστασης. Όταν ακούμε ανθρώπους με διαδικασίες με καταθλιπτικού τύπου, με συμπτώματα, πρέπει να κοινοποιούμε οικείους ή και τον ίδιο τον άνθρωπο. Για παράδειγμα αν ήμουν στο Νοσοκομείο του Βόλου με το περιστατικό αυτοκτονίας του γιατρού πρόσφατα, θα πρότεινα εισαγγελική εντολή και δεν θα τον άφηνα σε ένα δωμάτιο. Υπάρχουν πρωτόκολλα που αυτά τα καθορίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθεί και η αρμόζουσα σημασία στους συγγενείς που αφήνει πίσω του ένας αυτόχειρας, που χρειάζονται βοήθεια. Μάλιστα σημείωσε πως στην περίπτωση του 62χρονου γιατρού στο Νοσοκομείο Βόλου που έβαλε τέλος στη ζωή του, βοήθεια θα πρέπει να παρασχεθεί και σε όσους συναδέλφους του ή ανθρώπους βίωσαν αυτή την κατάσταση.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: