Ανακοίνωση της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”
Η παράταξη “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” και ο επικεφαλής της Αθανάσιος Ακρίβος θέλουν να εκφράσουν τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών της χώρας που πλήττονται από τις πυρκαγιές και παράλληλα στους ήρωες της πυροσβεστικής και όλων των υπηρεσιών που δίνουν μια άνιση μάχη σε δύσκολες συνθήκες.
Σε δήλωσή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, κ. Ακρίβος τόνισε χαρακτηριστικά: “Η παράταξή μας στέκεται δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν από μία ακόμα κρατική ολιγωρία. Πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι ότι ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση παραμένει και θα συνεχίσει να είναι παρούσα, απαιτώντας ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της τα επόμενα χρόνια.”
“Προφητική” Επερώτηση από τον κ. Ακρίβο
Θα πρέπει να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια είχε καταθέσει Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας όπου έκανε ξεκάθαρα αναφορά για την έλλειψη πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της πυροπροστασίας. Διότι ενώ είχε μπει η Άνοιξη, οι συναρμόδιοι Υπουργοί, Χαρδαλιάς, Βορίδης και Σκρέκας δεν είχαν κάνει τίποτα στον σχεδιασμό όσον αφορά την πρόληψη της αντιπυρικής περιόδου.
Χαρακτηριστικά η παράταξη ανέφερε στην προφητική, όπως αποδείχτηκε, Επερώτησή της: “Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη προσλάβει δασολόγους, δασοπόνους, ειδικούς δασικής προστασίας, υλοτόμους και δασεργάτες και έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Στην Ελλάδα, ακόμα δεν υπάρχει καν σχεδιασμός στον τομέα της πρόληψης, την ώρα που ήδη έχουν ξεκινήσει οι πυρκαγιές…
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2020 με την αστεία δικαιολογία της πανδημίας, πάλι δεν είχε γίνει κάποια ενέργεια στον τομέα της πρόληψης και δεν προσελήφθη το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν, το 2020 όπου δεν υπήρχε η Πυροπροστασία Δασών, να χαρακτηρίζεται σαν η πιο δαπανηρή περίοδος των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την καταστολή των πυρκαγιών ήταν πολλαπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν είχε γίνει καμία προληπτική εργασία.
Σε αυτό το πλαίσιο η παράταξή μας ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει σε ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων σε επίπεδο πρόληψης και πυρόσβεσης.
Παράλληλα, η παράταξή μας θέτει προς συζήτηση τις παρακάτω προτάσεις:
– Τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας των κατά προτεραιότητα αναγκαίων έργων των δασαρχείων
– Τη διενέργεια προσλήψεων έκτακτου εποχικού προσωπικού από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τη διενέργεια περιπολιών,
– Την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ενοικίασης ελικοπτέρων για τη διενέργεια εναέριων πτήσεων (προληπτικού και πυροσβεστικού χαρακτήρα) τις ημέρες υψηλού κινδύνου, εάν το κράτος δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα,
– Την ενεργοποίηση των διατάξεων του ν. 4249/2014 για την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών,
– Την απλούστευση των διαδικασιών αντιμετώπισης πυρκαγιών καθώς παρατηρείται πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων σε διαφορετικά επίπεδα διοίκησης που δυσχεραίνουν τον συντονισμό και την επιχειρησιακή δράση.”
Μόνη λύση η πρόληψη και η εξειδίκευση
Την ίδια στιγμή το Πράσινο Κίνημα ο πολιτικός φορέας της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” έχει καταθέσει τις προτάσεις του για να ξεκινήσει να αντιμετωπίζεται αυτή η τραγική κατάσταση. Χαρακτηριστικά, το κόμμα έχει ενημερώσει ότι το 2018 αμέσως μετά τις καταστροφές στο Μάτι ξεκίνησαν να εργάζονται στη Δασική Υπηρεσία μία σειρά από ειδικότητες, όπου εκπαιδευτήκαν θεωρητικά και πρακτικά και εξειδικεύτηκαν. Εργάστηκαν 16 μήνες στην πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών, φύλαξη δασών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Ειδικοί Δασικής Προστασίας, Υλοτόμοι, Δασεργάτες, Χειριστές μηχανημάτων έργων, Διοικητικοί και Φύλακες ξεπέρασαν τις προσδοκίες αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος. Βάση του απολογισμού για το 2019 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) το πρόγραμμα αυτό κρίθηκε απόλυτα πετυχημένο. Κι όμως το 2020 δεν ανανεώθηκε το πρόγραμμα με τη δικαιολογία της πανδημίας…
Το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών Αντιπυρικής Θωράκισης. Με εξειδικευμένες ασκήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, όχι την ώρα της κρίσης αλλά σε προηγούμενο χρόνο με την συμμετοχή των πολιτών.
Τη δημιουργία, συγκεκριμένου εθελοντικού σώματος πολιτών.
Την πρόσληψη προσωπικού που θα επιμορφωθεί και θα εξειδικευτεί στις προληπτικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής και στη συγκεκριμένη δράση που πρέπει να κάνει την ώρα της κρίσης.
Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένα υλικά αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες την ώρα της φυσικής καταστροφής.
Θα λέγαμε να πάρουν πίσω και τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα δεν θα τους το επιτρέψουν. Ζητάμε με ένταση, επίσης, να προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι με την δικαιολογία της πανδημίας, πάλι δεν είχε γίνει κάποια ενέργεια στον τομέα της πρόληψης και δεν προσελήφθη το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν, το 2020 όπου δεν υπήρχε η Πυροπροστασία Δασών, να χαρακτηρίζεται σαν η πιο δαπανηρή περίοδος των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την καταστολή των πυρκαγιών ήταν πολλαπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν είχε γίνει καμία προληπτική εργασία. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω, τα οποία πήγαν σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι, έτρεχαν τελευταία στιγμή να σώσουν ότι μπορούν. Όπως προκύπτει, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 1η Οκτωβρίου 2020 εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 11.931 αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά πάνω από 152.000 στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων. Έγιναν 15.696 αστικές πυρκαγιές κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι. Σε σχέση με το 2019, αυξήθηκε ο αριθμός των αγροτοδασικών αλλά και αστικών πυρκαγιών.
Η απάντηση στο γιατί “καιγόμαστε”
Μέτα από όλα όσα έγιναν κάποιος δίκαια θα αναρωτιόταν: “Πόσα χρήματα διέθεσε το επιτελικό κράτος για έργα αντιπυρικής θωράκισης;”
Η απάντηση είναι και η …απάντηση για όσα συμβαίνουν. Συγκεκριμένα: “Με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 1.700.000,00 € από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου, οικονομικού έτους 2021, για την χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας που περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα «Προγράμματα δασικών δραστηριοτήτων για χρηματοδότηση από τον Ειδικό Φορέα Δασών του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ έτους 2021» από πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου έτους 2021.
Από τα 17,7 εκατ. ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. για όλη την Ελλάδα
Εγκρίθηκε δηλ. μόλις το 10% των δαπανών που αιτήθηκαν τα δασαρχεία για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας. Ντροπή…