Φυτά που απωθούν τα κουνούπια !
24 May 2021
Κλινική για αποκατάσταση στο ΠΓΝΛ
25 May 2021

Βάλτε Χ στα παράσιτα των ζώων

Το καλοκαίρι φέτος έφτασε λίγο πρόωρα. Ανοίγουν έτσι σχετικά νωρίς οι καρδιές μας και τα παράθυρα του σπιτιού μας. Πέρα από τα κουνούπια και το φυσικό τρόπο καταπολέμησης τους, γιαοι ιδιοκτήτες μικρών ζώων και δη σκύλων θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, που αυτή τη περίοδο κάνουν party στο τρίχωμα των τετράποδων.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων επιλέγουν τις φαρμακευτικές αμπούλες από τα pet shop για να προφυλάξουν τα ζώα τους. Οι αμπούλες αυτές είναι μεν αποτελεσματικές αλλά επιβλαβείς για την υγεία του κατοικιδίου μας. Είναι στην ουσία βαριά χημικά και τοξικά εντομοκτόνα. Υπάρχουν όμως φυσικές μέθοδοι για να απωθήσουμε ή να εξουδετερώσουμε τα παράσιτα που τα ταλαιπωρούν, χωρίς να “δηλητηριάσουμε” το σκύλο, το σπίτι, εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας.

Αιθέρια έλαια που απωθούν τους ψύλλους
Πολλά αιθέρια έλαια είναι αποτελεσματικά κατά των εντόμων. Είναι πιο φυσικά και ήπια από τα χημικά εντομοαπωθητικά και επιπλέον κάνουν καλό στο τρίχωμα του ζώου.

Η παρακάτω λίστες αιθέριων ελαίων αφορά μόνο σκύλους. Τα αιθέρια έλαια είναι ΤΟΞΙΚΑ για τις γάτες και τα κουνέλια. Μεγάλη προσοχή.

  1. Λεβάντα
  2. Σιτρονέλλα
  3. Μέντα
  4. Ευκάλυπτος
  5. Κέδρος
  6. Πεύκο
  7. Λεμόνι
  8. Πορτοκάλι
  9. Λεμονόχορτο

Αιθέρια έλαια που απωθούν τα τσιμπούρια
Και εδώ ισχύουν οι ίδιες προφυλάξεις. Προορίζονται μόνο για σκύλους.

  1. Grapefruit
  2. Γεράνι
  3. Θυμάρι
  4. Μύρο
  5. Palo santo
  6. Ροδόξυλο
  7. Αγριοκυπάρισσο

Εντομοαπωθητικό spray για σκύλους
Το παρακάτω spray είναι αποτελεσματικό για να καταπολεμήσετε κουνούπια, ψύλλους και τσιμπούρια. Γεμίστε ένα μπουκάλι spray των 100ml με αποσταγμένο νερό και προσθέστε 6-8 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο της παραπάνω λίστας. Ανακινείστε καλά και ψεκάστε το ζωάκι σας καθημερινά.

Επίσης ψεκάστε το κρεβάτι του και όλους τους χώρους που κινείται, ώστε να διώξετε τους ψύλλους και τα άλλα έντομα. Να το ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και εσείς οι ίδιοι κατά των κουνουπιών.

Εντομοαπωθητικό spray για γάτες

Οι γάτες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στα αιθέρια έλαια. Πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος γιατί μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή της γατούλας σας. Αν διατηρείτε παράλληλα σκύλο και γάτα καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε το παραπάνω spray με τα αιθέρια έλαια ούτε στο σκύλο.
Κόψτε ένα λεμόνι σε λεπτές φέτες και προσθέστε τις σε 400 ml νερό. Βράστε το για 10 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Σουρώστε το υγρό και βάλτε το σε ένα μπουκάλι spray. Με αυτό το μίγμα μπορείτε να ψεκάσετε με ασφάλεια τη γάτα σας, 1-2 φορές το μήνα, αλλά και τα σημεία όπου υποπτεύεστε πως μπορεί να υπάρχουν ψύλλοι.

Αν παρατηρήσετε ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως στομαχικές διαταραχές, διακόψτε τη χρήση του παραπάνω spray.

Εντομοαπωθητικό λουτρό
Είναι κατάλληλο τόσο για σκύλους όσο και για γάτες. Βάλτε δύο κούπες φρέσκο δεντρολίβανο σε μια κατσαρόλα με 1 lt αποσταγμένο νερό. Βράστε το για 30 λεπτά. Σουρώστε το υγρό και αναμίξτε το με 4 lt ζεστό νερό. Κάντε με αυτό το υγρό μπάνιο στο κατοικίδιο σας κανονικά. Καλό θα ήταν να το αφήσετε να στεγνώσει φυσικά και όχι με πιστολάκι. Γιαυτό φροντίστε να είναι ζεστός ο καιρός πριν κάνετε το συγκεκριμένο λουτρό.

Εντομοαπωθητικό κολλάρο
Θα χρειαστείτε:

  1. ½ κουταλιά της σούπας vodka
  2. 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο κέδρου
  3. 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
  4. 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλλα
  5. 1 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι
  6. 4 κάψουλες σκόρδου

Αναμίξτε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπωλ και μουλιάστε με το μίγμα που θα προκύψει ένα φθηνό, υφασμάτινο κολλάρο σκύλου. Στεγνώστε το και φορέστε το στο σκύλο κανονικά, όπως θα κάνατε με τα ειδικά κολλάρα που πωλούνται στα pet shop. Θα διατηρήσει τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες για ένα μήνα.

Μαγιά μπύρας
Αν προσθέσετε στη διατροφή του σκύλου σας μαγιά μπύρας (brewer’s yeast) θα το κάνετε αυτόματα λιγότερο ελκυστικό στα παράσιτα. Ο λόγος; Κάνει το αίμα του σκύλου να αλλάζει γεύση (!) και οι ψύλλοι το απεχθάνονται.

Για μικρά σκυλιά και γάτες προσθέστε περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού στο φαγητό τους καθημερινά. Για μεγαλύτερα σκυλιά υπολογίστε 2 κουταλάκια του γλυκού για κάθε 20 κιλά σωματικού βάρους.

Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά μπύρας να παρατηρείτε σχολαστικά και καθημερινά το τρίχωμα του ζώου. Μερικά ζώα είναι ευαίσθητα στη μαγιά και μπορεί να εκδηλώσουν δερματοπάθειες και αλλεργίες. Αν παρατηρήσετε τέτοιες αλλαγές διακόψτε άμεσα τη χορήγηση.

Μερικά tips ακόμα…
Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε μέθοδο από τις παραπάνω σιγουρευτείτε πρώτα πως το ζωάκι σας είναι απόλυτα υγιές. Τα έντομα και τα παράσιτα επιτίθενται πιο εύκολα σε ζώα με αδυνατισμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Φροντίστε λοιπόν να διατρέφεται σωστά και βουρτσίζετε το τρίχωμα του καθημερινά. Κρατήστε καθαρό το ζωάκι αλλά και το κρεβάτι του, καθώς και το χώρο όπου κινείται. Αν θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του προσθέστε ½ κουταλάκι βιολογικό μηλόξυδο μέσα στο μπωλ με το νερό του.
Φροντίστε τα αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καλής ποιότητας και όχι “δεύτερης διαλογής”. Η ποσότητα αιθέριου ελαίου που απαιτείται για ένα σκύλο είναι πολύ μικρότερη από αυτή που θα χρησιμοποιούσαμε σε ένα προϊόν που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση. Συνήθως 1-2 σταγόνες σε λίγο νερό είναι μια αποτελεσματική ποσότητα, ενώ μπορείτε να κάνετε και συνδυασμούς ελαίων. Η λεβάντα θεωρείται απόλυτα ασφαλής και επιπλέον αρωματίζει ευχάριστα το τρίχωμα του ζώου.
Μη ξεχνάτε το έλαιο neem. Είναι άριστο βιολογικό και φυσικό εντομοαπωθητικό. ½ κουταλάκι του γλυκού μέσα στο spray θα δώσει επιπλέον δύναμη και θα διώξει τα πάντα πάνω από το ζωάκι σας. Ανακινείτε το καλά πριν από κάθε χρήση. Προσοχή όμως γιατί μερικά ζώα παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση.
Αν έχετε επιφυλάξεις σχετικά με τις παραπάνω ιδέες και συμβουλές συζητήστε το με τον κτηνίατρο σας.

Πηγή : oliviart-gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: