Φθιώτιδα: Ο Θανασάκης χρειάζεται την βοήθειά μας
25 June 2020
Φάρμακο ακριβείας που «γκρεμίζει» τις άμυνες του DNA του καρκίνου
26 June 2020

Βαλσαμόχορτο το θαυματουργό : Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήση

Με ποιά ονόματα γνωρίζουμε το βάλσαμο;

Οι κοινές ονομασίες του βάλσαμου είναι: βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο, βαλσαμάκι, λειχηνόχορτο, περίκι, χελωνόχορτο, υπερικό (για την επιστήμη), βότανο του Αγίου Ιωάννη. Συνηθίζεται λοιπόν την ημέρα της γιορτής του αγίου, στις 24 Ιουνίου, να γίνεται και η συγκομιδή του βαλσαμόχορτου.

Πού φύεται το βάλσαμο και πώς είναι η εμφάνισή του;

Το Υπερικό ή κοινώς βάλσαμο είναι ένα μικρό, ποώδες και πολυετές φυτό. Είναι γνωστό για τα υπέροχα χρυσοκίτρινα άνθη του, που κάνουν την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο. Τα κλαδιά και του μίσχους του, διακοσμούν μακρουλά κιτρινοπράσινα φύλλα, τα οποία είναι διάστικτα από μαύρες κουκίδες οι οποίες εμφανίζονται μόνο αν τα κοιτάξουμε στον ήλιο. Αναπτύσσεται σαν αγριόχορτο σε λιβάδια και αγρούς και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος του. Μπορεί επομένως άνετα να το συναντήσετε και στην άκρη ενός εξοχικού δρόμου.

Ποιές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του βάλσαμου;

To βάλσαμο είναι φαρμακευτικό βότανο με αντικαταθλιπτική δράση και ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Για την παρασκευή των σκευασμάτων χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό και τα άνθη του, φρέσκο ή αποξηραμένο.

Είναι αντικαταθλιπτικό και ηρεμιστικό

Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα του βάλσαμου στις αγχώδεις διαταραχές και στην ήπια κατάθλιψη. Μάλιστα πρέπει να πούμε, ότι είναι από ένα τα βότανα για τα οποία έχει γίνει πολύ εκτεταμένη έρευνα. Κυκλοφορεί στο εμπόριο, σε μορφή φαρμακευτικής κάψουλας. Συστηματική χρήση τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα, όσον αφορά τις περιπτώσεις που αναφέραμε. Κατά καιρούς, λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητάς του, το βάλσαμο ονομάστηκε εναλλακτικό Prozac (Ladoze) και η χρήση του είναι έγινε πολύ δημοφιλής στην Γερμανία και στις ΗΠΑ.

Είναι ηρεμιστικό και προάγει τον καλό ύπνο.

Ένα αφέψημα από βαλσαμόχορτο, ή ένα μικρό σφηνάκι βάμματος μπορεί να διαπιστώσετε ότι σας βοηθά να έχετε έναν ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε σταθερή βάση σαν συμπλήρωμα διατροφής, τις κάψουλες υπερικού που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Θα παρατηρήσετε την διάθεσή σας να αλλάζει και τον ύπνο σας να σταθεροποιείται και να γίνεται πιο απολαυστικός.

Κάνει θαύματα στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων

Βάλτε το βαλσαμέλαιο στο φυτικό σας φαρμακείο και χρησιμοποιήστε το για να περιποιηθείτε μικρές πληγές ή και μεγαλύτερα τραύματα. Θα τα δείτε να επουλώνονται πολύ γρηγορότερα, χωρίς να κινδυνεύουν από μολύνσεις.

Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε εγκαύματα από τον ήλιο, αλλά και όχι μόνο.

Το βαλσαμέλαιο πραγματικά κάνει θαύματα και δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν για να κάνουν τις πληγές από σπαθί να θρέψουν. Εξού και η ονομασία σπαθόχορτο.

Προσοχή: Θα πρέπει κατά την χρήση του να αποφεύγετε την έκθεσή σας στον ήλιο, γιατί μπορεί να προκληθεί φωτοαλλεργία ή δερματίτιδα.

Άλλες χρήσεις:

Είναι αποχρεμπτικό και θεραπεύει το άσθμα

Καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Ρυθμίζει το ουροποιητικό σύστημα

Τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας δυναμώνει

Ανακουφίζει κοιλιακά προβλήματα και το έλκος στομάχου

Καθαρίζει το έντερο Προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου και συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Έχει αντικαρκινική δράση

Προστατεύει την βλεννογόνο του γαστρικού συστήματος

Προστατεύει το νευρικό σύστημα

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και έχει ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα

Ανακουφίζει τις αιμορροΐδες

Βοηθά στο κρυολόγημα και στα βρογχικα

Χρησιμοποιείται σε θλάσεις, οιδήματα και καταπονημενους μυες και συνδέσμους

Ανακουφίζει διαστρέμματα, κάλους, μώλωπες και σπυράκια

Θεραπεύει το σύγκαμα από τις πάνες στα μωρά

Σε ποιές μορφές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βάλσαμο;

βάμμα

έγχυμα αφέψημα (ρόφημα)

εκχύλισμα (απόσταγμα)

έλαιο (βαλσαμέλαιο ή βαλσαμόλαδο ή σπαθόλαδο)

κάψουλες

Πώς γίνεται η εξωτερική χρήση του βαλσαμόλαδου;

Όταν το βαλσαμόλαδο χρησιμοποιείται εξωτερικά είναι άριστο αντισηπτικό και επουλωτικό με εξαιρετικές αναπλαστικές ιδιότητες για τα κύτταρα. Είναι το νούμερο ένα επουλωτικό πληγών, εξαιτίας της ιδιότητάς του να αναπλάθει τα κύτταρα. Μπορείτε να κάνετε επαλείψεις στο τραυματισμένο δέρμα, ελαφριές εντριβές στους ταλαιπωρημένους μύες ή να τοποθετήσετε εμποτισμένες γάζες στις πληγές.

Πώς μπορούμε να κάνουμε εσωτερική χρήση του βάλσαμου;

Το βαλσαμόλαδο χρησιμοποιείται κυρίως εξωτερικά, όμως είναι και πόσιμο. Μπορείτε να καταναλώσετε μια κουταλιά της σούπας το πρωί με άδειο στομάχι, για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, να βοηθήσετε τις αιμορροΐδες σας, ή να κατευνάσετε τους πόνους του στομάχου.

Επίσης, πόσιμο είναι το βάμμα του βαλσαμόχορτου, το περίφημο σπαθουράκι.Το σπαθουράκι φτιάχνεται με την εμβάπτιση του φυτού σε αλκοόλ. Μπορείτε να πιείτε μια ποσότητα αντίστοιχη με μία κουταλιά της σούπας και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αντισταθεί στο κρυολόγημα και στην ήπια κατάθλιψη.

Φυσικά πίνουμε αφέψημα ή έγχυμα βαλσαμόχορτου προκειμένου να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Η διαφορά του αφεψήματος από το έγχυμα είναι ότι το πρώτο παρασκευάζεται με νερό που βράζει συγχρόνως με το βότανο, ενώ το δεύτερο παρασκευάζεται σε νερό που έχει ήδη βράσει, στο οποίο αφήνουμε το βότανο να παραμείνει για λίγη ώρα.

Πώς φτιάχνουμε το δικό μας βαλσαμόλαδο;

Υλικά:

Ενα σκούρο γυάλινο μπουκάλι 1 μέρος άνθη βαλσαμόχορτου 4 μέρη βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε το μίγμα από άνθη και λάδι στο μπουκάλι και αφήνουμε στον ήλιο για 40 ημέρες. Είναι το μόνο λάδι που ενδείκνυται να μείνει στον ήλιο και όχι σε σκιά. Κάθε 2-3 μέρες, ανακινούμε το μπουκάλι για να ανακατευτεί το περιεχόμενο. Όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος της έκθεσης, το λάδι μας θα έχει πάρει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και θα είναι έτοιμο για να αλλάξει σκεύος. Σουρώνουμε προσεκτικά και μεταγγίζουμε το βαλσαμόλαδο σε ένα επίσης σκουρόχρωμο, γυάλινο αποστειρωμένο μπουκάλι. Μπορούμε να το κρατήσουμε σε δροσερό μέρος και να το χρησιμοποιούμε για 1-1,5 χρόνο.

Πώς φτιάχνουμε το δικό μας σπαθουράκι (βάμμα);

Το βάμμα του βαλσαμόχορτου ή αλλιώς σπαθουράκι όπως λέγεται στην Κρήτη και την Μακεδονία, παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο που είδαμε και για το βαλσαμόλαδο. Απλώς αντικαθιστούμε το λάδι, με κάποιο λευκό αλκοολούχο διάλυμα. Μπορούμε επομένως να χρησιμοποιήσουμε ρακί, τσίπουρο, βότκα, τζιν ή λευκό ρούμι. Αυτή την φορά θα αφήσουμε το μίγμα σε ένα σκιερό μπαλκόνι για 15-20 ημέρες.

Σημείωση: Οι ίδιες παρασκευές μπορούν να γίνουν και με αποξηραμένο βαλσαμόχορτο. Όμως το φρεσκοκομμένο άνθος είναι το ιδανικό.

Ποιές είναι οι παρενέργειες του βαλσαμόχορτου;

Όπως με κάθε βότανο, αλλά ιδιαιτέρως και με το βαλσαμόχορτο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και μετρημένοι στην χρήση του.

Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον ειδικό που ασχολείται με την βοτανοθεραπεία, πριν αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε συστηματική θεραπεία με υπερικό.

Τα σκευάσματα υπερικού δεν πρέπει να συνδυάζονται με φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές νόσους. Δεν συνίσταται η χρήση του σε άτομα με διπολική διαταραχή.

Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συγχρόνως με καρδιολογικά και αντιασθματικά φάρμακα όπως επίσης και με αντισυλληπτικά.

Θα πρέπει κατά την χρήση του να αποφεύγετε την έκθεσή σας στον ήλιο, γιατί μπορεί να προκληθεί φωτοαλλεργία ή δερματίτιδα.

Δεν πρέπει να συνδυάζεται με την βαλεριάνα.

Είναι από τα βότανα που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κατά την διάρκεια της κύησης και του θηλασμού. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν πόσιμα προϊόντα βαλσαμόχορτου.

Πρέπει να αποφεύγετε η παράλληλη χρήση του με αλκοόλ.

Αν κάνετε κορτιζονούχες εισπνοές ή χρησιμοποιείτε ρινικά αποσυμφορητικά θα πρέπει να αποφεύγετε τα προϊόντα υπερικού.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: