Η ιστορία που κρύβουν πίσω τους έχει να κάνει με την κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού έργου, στον ποταμό «Πετριλιώτη» κοντά στο 2.000. Έργο που επρόκειτο να ξεκινήσει αλλά που μετά από προσφυγή κατοίκων της Αργιθέας, που δικαιώθηκαν, έμεινε στα χαρτιά.
Οι σωλήνες όμως είχαν έρθει και παρέμειναν με την προοπτική ότι η απόφαση μπορεί να αλλάξει. Έτσι προσωρινά τοποθετήθηκαν στον συνιδιόκτητο χώρο. Εδώ να διευκρινίσουμε ότι η συνιδιοκτησία αφορά 200 και πλέον κατοίκους του Μαυρομματίου, με κάποιων εκ των οποίων και μιλήσαμε κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ. Η διαχείριση όμως, με απόφαση που πάρθηκε το 1984 πέρασε στην τότε κοινότητα και μετέπειτα στον Δήμο, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.
Η προσωρινότητα της παραμονής των σωλήνων αποδείχθηκε στην πορεία ότι διέπεται από τον άγραφο νόμο του «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» αφού οι λίγοι μήνες έγιναν δεκαετίες και ήδη βαδίζουμε στην τρίτη εξ αυτών.
Όπως μας λέει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λ. Γιώτης αρχικά και για λίγους μήνες, η εταιρεία που ήταν να κάνει το έργο, έδινε ως αντιμισθία για το χώρο που χρησιμοποιούσε, ένα είδος επιχορήγησης στην ποδοσφαιρική ομάδα του Μαυρομματίου. Σύντομα όμως αυτό σταμάτησε ενώ και η ίδια κήρυξε πτώχευση.
Από κει και πέρα το τοπίο γίνεται θολό και νομικά προβληματικό. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η εταιρεία πέρασε σε χέρια άλλων που δεν ενδιαφέρθηκαν να ασχοληθούν με το θέμα και παράλληλα επισημαίνει πως το έχει φέρει πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας, κυρίως, να βρεθεί τρόπος, μέσω νομικής οδού, δήμευσης των σωλήνων και χρήσης τους από τον Δήμο ή πώλησής τους. Απαντώντας, δε, σε σχετικό ερώτημα του KarditsaLive.Net, εξέφρασε την άποψη ότι οι σωλήνες είναι σε άριστη κατάσταση.
Για το θέμα η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε και με τον δήμαρχο Μουζακίου Φάνη Στάθη που δήλωσε ότι έχουν γίνει πολλές και προς πολλές κατευθύνσεις ενέργειες, προκειμένου να λυθεί ένα υπαρκτό και χρόνιο πρόβλημα. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα υπήρξε επαφή, μετά από χρόνια, με εκπρόσωπο της εταιρείας και ίσως να έχει βρεθεί κάποια άκρη στο νήμα.
Από την πρώτη στιγμή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, αναζητήσαμε τρόπο να απομακρυνθούν. Τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν πρώτον το μεγάλο κόστος συλλογής και μεταφοράς που δεν μπορεί να καλυφθεί από τον Δήμο και δεύτερον ότι, όσο δίκιο κι αν είχαμε, θα ήμασταν νομικά ακάλυπτοι αν τις μεταφέραμε ή τις εκποιούσαμε. Με αυτά ως δεδομένα, τόνισε, αναζητούμε τον προσφορότερο νομικά τρόπο. Υπάρχει όμως, κατέληξε και ένα ευχάριστο νέο, αφού μας δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με εκπρόσωπο της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα των σωλήνων και υπήρξε υπόσχεση ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα προβούν σε περισυλλογή και απομάκρυνση. Εννοείται, συμπλήρωσε, πως δεν μένουμε στην υπόσχεση, αλλά συνεχίζουμε να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους και όλα τα νομικά μέσα, για την περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση.
Π.Κ.