Πάπυρο 2.000 ετών που περιγράφει τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο αποκρυπτογραφεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης
9 February 2023
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας
9 February 2023

Βουλή: Γιατί δεν ψήφισαν τα περισσότερα κόμματα την τροπολογία – Κασιδιάρη

Με τις ψήφους μόνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, εγκρίθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν διατυπώνοντας σειρά επιφυλάξεων.

Οι ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αφορούσαν κατά κύριο λόγο τέσσερα ζητήματα: α) Τη συνταγματικότητα της τροπολογίας και την γενικόλογη ρύθμιση περί «πραγματικής ηγεσίας» των κομμάτων, β) την ανάγκη ο αποκλεισμός να αφορά ρητώς τις νεοναζιστικές και ρατσιστικές παραφυάδες της Χρυσής Αυγής, γ) τον κίνδυνο να αξιοποιηθεί πολιτικά μια τέτοια ρύθμιση στο μέλλον ώστε να αποκλειστούν και «αθώα» κόμματα ενδεχομένως μέσω της αμφιλεγόμενης «θεωρίας των δύο άκρων» και δ) το ενδεχόμενο «ηρωοποίησης» του Κασιδιάρη και των ομοϊδεατών του από τον νομικό αποκλεισμό.

Τσίπρας: Ανοίγει «διάπλατο παράθυρο» για αποκλεισμό άλλων κομμάτων

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε «εξαιρετικά προβληματική συνταγματικά» την κυβερνητική τροπολογία και ζήτησε να περιγράφονται ρητώς τα ρατσιστικά και ναζιστικά κίνητρα των εγκλημάτων, όπως περιγράφονται, από τον αντιρατσιστικό νόμο, κάτι που απορρίφθηκε όμως από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε, μάλιστα, ότι από τη στιγμή που δεν τίθενται κριτήρια για τα κίνητρα των εγκληματικών πρακτικών των νεοναζιστών ανοίγει ο δρόμος για δικαστικές αποφάσεις «εν λευκώ» σχετικά κόμματα που μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος.

Πρόσθεσε δε ότι ανοίγει ένα «διάπλατο παράθυρο» ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι η τροπολογία δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα, «αν οποιοσδήποτε δικαστής κρίνει ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος». Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση ότι επαναφέρει την «ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων» και έκανε λόγο για «επικίνδυνη εξέλιξη» με όρους ιστορίας και όχι πολιτικής συγκυρίας.

ΚΚΕ: Ανοίγουν «επικίνδυνοι δρόμοι»

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ΚΚΕ με τον βουλευτή Γιάννη Γκιόκα να προειδοποιεί ότι η ρύθμιση ανοίγει μια γενική συζήτηση περί κομμάτων που «εξυπηρετούν ή που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» και οδηγεί «σε απαράδεκτες γενικεύσεις που μπορεί δυνητικά να στεγάσουν την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων και την ποινικοποίηση του ριζοσπαστισμού, η οποία είναι επίσημη πολιτική και κατεύθυνση της ΕΕ». Ο κ. Γκιόκας τόνισε πάντως ότι ο συγκεκριμένος κίνδυνος προκαλείται τόσο από την τροπολογία της κυβέρνησης όσο και από την Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό των νεοναζιστικών και ρατσιστικών κομμάτων. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής απέρρεε ευθέως από το ναζιστικό της χαρακτήρα της». «Είναι εγκληματική οργάνωση γιατί είναι ναζιστική οργάνωση, γιατί εκπροσωπεί, εκφράζει, ενσαρκώνει, την απάνθρωπη ναζιστική ιδεολογία» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική

Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση έδωσε έμφαση σε ζητήματα συνταγματικότητας με τον βουλευτή Κωνσταντίνο Χήτα να καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε όψιμα το θέμα και ότι θα όφειλε να το είχε εντάξει στην αναθεώρηση του Συντάγματος. «Καταψηφίζουμε ό,τι είναι αντισυνταγματικό και ό,τι είναι εναντίον της δημοκρατίας» συμπλήρωσε και εξέφρασε τη διαφωνία του και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό νεοναζιστικών και ρατσιστικών κομμάτων.

ΜέΡΑ 25: Δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση Κασιδιάρη

Το ΜέΡΑ 25 τάχθηκε κατά κάθε ρύθμισης λέγοντας ότι η απαγόρευση ενδέχεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην κοινή γνώμη. «Ως ΜέΡΑ25 δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωποίηση Κασιδιάρη και λοιπών ναζί που επιχειρεί η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να απαγορεύσει και να “φωτογραφίσει” αποκλειστικά το κόμμα Κασιδιάρη, χωρίς να αποτελέσει αυτό προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση και στόχευση, επίσης, στη ριζοσπαστική αριστερά, στην οποία, βέβαια, πλέον ο ίδιος δεν ανήκει”» ανέφερε ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: