Μπόνους σε 50.000 δημoσίους υπαλλήλους – Ποιοι θα το πάρουν
21 January 2023
Πρόταση σε πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης κατέθεσε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα για χρηματοδότηση του Υπαίθριου Μουσείου
21 January 2023

Βραζιλία: «Ανοιγμα» Λούλα στη διεθνή κοινότητα με πρώτο σταθμό την Αργεντινή

Στην Αργεντινή θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, όπου θα συναντηθε με έναν πιστό του σύμμαχο και φίλο, τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες, αλλά και ομολόγους του της περιοχής κατά τη σύνοδο της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).

Ο Λούλα δεσμεύθηκε να «ανοικοδομήσει» τους δεσμούς της Μπραζίλια με τη διεθνή κοινότητα, βάζοντας τέλος στην περίοδο απομόνωσης επί Μπολσονάρου.

Η Λατινική Αμερική είναι το πρώτο στάδιο αυτής της εξομάλυνσης, λίγο πριν την άφιξη στη Βραζιλία του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, στις 30 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια ο Λούλα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον στις 10 Φεβρουαρίου.

Η Αργεντινή «είναι μία πολύ σημαντική εταίρος» για τη Βραζιλία, έχει δηλώσει ο Βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Ζεράλδο Αλκμίν, καθώς μεταξύ άλλων είναι και η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγός των βραζιλιάνικων προϊόντων.

Οι συνομιλίες αναμένεται να αφορούν το εμπόριο, επιστημονικά θέματα, την τεχνολογία και την άμυνα, όπως επεσήμανε το βραζιλιάνικο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λούλα ενδέχεται να συναντηθεί την Τρίτη στο Μπουένος Άιρες και με τον Κουβανό ομόλογό του Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και τον Βενεζουελάνο Νικολάς Μαδούρο, με τον οποίο η Μπραζίλια θέλει να ανανεώσει τις σχέσεις της.

Ο Μπολσονάρου ήταν μεταξύ των περίπου 50 χωρών που είχαν αναγνωρίσει τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως «μεταβατικό πρόεδρο» της χώρας.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουρουγουάη για να συναντηθεί με τον κεντροδεξιό πρόεδρο Λουίς Λακάγε Που.

Στο Μπουένος Άιρες θα συμμετάσχει στην 7η Σύνοδο της CELAC, στην οποία συμμετέχουν 33 χώρες της περιοχής. Ο Λούλα υπήρξε στο τέλος των προηγούμενων θητειών του (2003-2010) ένας από τους ιδρυτές του οργανισμού αυτού, κατά το πρώτο «ροζ κύμα» στη Λατινική Αμερική.

Ο Μπολσονάρου ανέστειλε τη συμμετοχή της Βραζιλίας στη CELAC, την οποία κατηγόρησε ότι «δίνει σημασία σε μη δημοκρατικά καθεστώτα, όπως αυτά της Νικαράγουας, της Κούβας και της Βενεζουέλας».

Αντίστοιχα ο Μπολσονάρου δεν είχε στενές σχέσεις με την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Χιλή και την Κολομβία μετά την ανάδειξη στην εξουσία αριστερών ηγετών.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: