Π. Πολάκης: Στο Tik Tok η απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη
14 February 2024
Ο νόμος των φαβορί
14 February 2024

Β. Τσιάκος: Θα αποχαρακτηριστεί η έκταση για το διαδημοτικό καταφύγιο ζώων

Την ωρίμανση των συνθηκών για να αποχαρακτηριστεί από το δασαρχείο η έκταση στο Δήμο Μουζακίου, που επιλέχθηκε για να κατασκευαστεί το διαδημοτικό καταφύγιο ζώων, προανήγγειλε ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος.

Η δήλωση, που επιβεβαιώνει σχετικά πρόσφατο ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net, έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου για τα αδέσποτα το οποίοι, ουσιαστικά είναι η ανανέωση του «τυποποιημένου» προγράμματος που έχει καταρτισθεί με βάση τις ανάγκες του Δήμου. Δηλαδή, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό του 2023.

Ο κ. Τσιάκος υποστήριξε ότι με τον αποχαρακτηρισμό θα γίνει άμεσα και η μελέτη για την κατασκευή του έργου που όμως, όπως τόνισε, δεν θα λύσει το πρόβλημα καθώς θα φιλοξενήσει 200 ζώα, όταν έξω υπάρχουν πάνω από 500. Και κατέληξε λέγοντας πως η λύση είναι η αλλαγή νοοτροπίας και φιλοσοφίας όλων εκείνων που φιλοξενούν και εγκαταλείπουν τα ζώα συντροφιάς.

Άφησε πάντως και ανοιχτό το ενδεχόμενο αναζήτησης άλλου χώρου, στην απευκταία περίπτωση που δεν προχωρήσει στον συγκεκριμένο.

Πέραν αυτού σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατόπιν ερωτήσεων συμβούλων, κατά το 2023 τσιπαρίστηκαν , εμβολιάστηκαν, αποπαρασιτώθηκαν και στειρώθηκαν  150 θηλυκοί σκύλοι , 30 αρσενικοί σκύλοι, 30 αδέσποτες θηλυκές γάτες και 17 δεσποζόμενοι θηλυκοί σκύλοι των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν 144 υιοθεσίες αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Συγκεκριμένα 15 υιοθεσίες έγιναν στην Ελλάδα και 129 υιοθεσίες στο Εξωτερικό.

Επιχειρησιακοί στόχοι για το 2024

Στην εισήγηση που έγινε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Αγγελίδη, σε ότι αφορά στους επιχειρηματικούς στόχους για το 2024 αναφέρονται τα εξής:

«Η αποτελεσματική διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων

Η εξασφάλιση της ευζωίας των αδέσποτων ζώων

Η μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων

Η ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Η προμήθεια κατάλληλου αυτοκινήτου απαραίτητου για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων.

Μείωση του πληθυσμού των γατοαποικιών

Μείωση στο ελάχιστο των επιθετικών σκυλιών

Μείωση των καταγγελιών που αφορούν σε περιφερόμενα αδέσποτα ζώα

Μείωση των καταγγελιών σχετικά με επιθετικά σκυλιά

Αύξηση των υιοθεσιών των αδέσποτων ζώων σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Πραγματοποίηση δωρεάν σήμανσης και στείρωσης δεποζόμενων ζώων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων του Δήμου

Εξασφάλιση της παροχής τροφής και νερού όλο το χρόνο στα επανεντασόμενα ζώα

Προστασία της δημόσιας υγείας

Αύξηση των ελέγχων από τη Δημοτική Αστυνομία και την Ελληνική Αστυνομία.

Δράσεις προγράμματος και προϋπολογισμός δράσεων για το 2024

1.Παροχή υπηρεσιών διενέργειας στειρώσεων και σχετικών κτηνιατρικών υπηρεσιών προϋπολογισμού 37.200 € (τα 24.800 € έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ της Πρόσκλησης ΧΙΙ και τα 12.400 € από ίδια έσοδα)

2.Πλήρωση ταϊστρών και ποτιστρών με ξηρά τροφή και νερό(τάισμα και πότισμα αδέσποτων ζώων συντροφιάς) προϋπολογισμού 6.000 €.

3.Δαπάνες μίσθωσης κτίσματος για την προσωρινή φύλαξη αδέσποτων ζώων συντροφιάς προϋπολογισμού 20.280 €

4.Προμήθεια ξηράς τροφής τύπου συντήρησης για τα αδέσποτα ζώα προϋπολογισμού 24.100 €

5.Προμήθεια διαφόρων υλικών για το χώρο προσωρινής φύλαξης αδέσποτων ζώων (πλακάκια, κόλα, τσιμέντο κλπ) προϋπολογισμού 8.000 €

6.Προμήθεια μεταλλικών στεγάστρων για το χώρο προσωρινής φύλαξης αδέσποτων ζώων προϋπολογισμού 8.000 €.

7.Προμήθεια οχήματος ειδικά διαμορφωμένου για την διαχείριση του προγράμματος αδέσποτων ζώων συντροφιάς προϋπολογισμού 20.000 €.

8.Συνεργασία με το φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας και το Φιλοζωικό Σωματείο Διασώζω για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Σκοπός της σύμβασης αποτελεί η περισυλλογή και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Καρδίτσας, σε συνεργασία με τα Φιλοζωικά Σωματεία Καρδίτσας, η προστασία και η φροντίδα για την ευζωία αυτών και η ενημέρωση, με κάθε τρόπο, των κατοίκων του Δήμου οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ζώα συντροφιάς για τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων τους, τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προκύπτουν από τον Ν. 4830/2021 στην περίπτωση παράβασης των διατάξεων του και γενικώς στην ανάγκη επίδειξης σεβασμού στη ζωή με όποια μορφή και σχήμα.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η συνεργασία  των δύο συμβαλλόμενων με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του προγράμματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με την περισυλλογή και φιλοξενία τους  σε κατάλληλους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας, τον εμβολιασμό, τη στείρωση και τη σήμανση αδέσποτων ζώων, την περίθαλψη με υποστήριξη κτηνιάτρου των ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τη μέριμνα για την υιοθεσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή την επανένταξή τους  στο οικείο περιβάλλον και την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του ν. 4830/2021. Μεταξύ των δράσεων που αναλαμβάνουν τα Φιλοζωικά Σωματεία είναι και η έκδοση των εγγράφων που απαιτούνται για την υλοποίηση υιοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4830/2021.

Το συνολικό ποσό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2024 για το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ανέρχεται σε 123.580 ευρώ».

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B2-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%B6%CF%8E%CF%89%CE%BD

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: