Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά οι λεπτομέρειες οριστικοποιούνται. Το προσχέδιο συμφωνίας θα πρέπει να υποβληθεί στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο για τελική έγκριση.
Το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις συνομιλίες, ανέφερε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία. Ο εκπρόσωπος του Κατάρ στις συνομιλίες δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια που είχαν παρουσιαστεί. Πηγές κοντά στη Χαμάς ανέφεραν σύμφωνα με το AFP ότι, στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας, θα απελευθερωθούν περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
#UPDATE Gaza mediator Qatar said on Tuesday that obstacles to a deal between Israel and Hamas for a truce and hostage exchange had been overcome. pic.twitter.com/rjeV54EYQr
— AFP News Agency (@AFP) January 14, 2025
Αξιωματούχοι εμφανίζονταν τις τελευταίες ώρες αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία τριών σταδίων – βασισμένη σε πλαίσιο που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – θα ξεκινήσει με τη σταδιακή απελευθέρωση 33 ομήρων σε διάστημα έξι εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και τραυματιών αμάχων, σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται σε φυλακές του Ισραήλ.
Μεταξύ των 33 ομήρων θα είναι πέντε γυναίκες – στελέχη του στρατού του Ισραήλ. Καθεμία προβλέπεται να αφεθεί ελεύθερη με αντάλλαγμα 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων 30 που εκτίουν ισόβια κάθειρξη. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, όλοι οι άμαχοι αιχμάλωτοι θα έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης των 42 ημερών, προβλέπεται αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων από ορισμένα σημεία της Γάζας, ενώ θα επιτραπεί στους Παλαιστινίους να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα και θα ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, με περίπου 600 φορτηγά που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης να εισέρχονται κάθε μέρα στη Γάζα.
Οι λεπτομέρειες της δεύτερης φάσης πρέπει ακόμη να συζητηθούν όσο θα εφαρμόζεται η πρώτη φάση. ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ παρείχαν προφορικές εγγυήσεις στη Χαμάς ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν όπως είχε προγραμματιστεί και ότι θα πιέσουν για μια συμφωνία για την εφαρμογή της δεύτερης και της τρίτης φάσης πριν από το τέλος της πρώτης, δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος στο ΑΡ.
Η συμφωνία θα επέτρεπε στο Ισραήλ σε όλη την πρώτη φάση να διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, της ζώνης εδάφους κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, από την οποία η Χαμάς είχε αρχικά ζητήσει από το Ισραήλ να αποχωρήσει. Ωστόσο, το Ισραήλ προβλέπεται να αποχωρήσει από τον διάδρομο Νετζαρίμ, σημείο ελέγχου στην κεντρική Γάζα.
Στη δεύτερη φάση, η Χαμάς θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες ζωντανούς ομήρους, κυρίως άνδρες στρατιώτες, με αντάλλαγμα περισσότερους αιχμαλώτους και την «πλήρη αποχώρηση» των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας. Ωστόσο, η Χαμάς έχει διαμηνύσει ότι δεν θα απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους χωρίς τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί στο παρελθόν να ξαναρχίσει τις συγκρούσεις εκτός εάν εξαλειφθούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς.
Σε μια τρίτη φάση, οι σοροί των υπόλοιπων ομήρων θα επιστραφούν με αντάλλαγμα ένα σχέδιο ανοικοδόμησης τριών έως πέντε ετών στη Γάζα υπό διεθνή εποπτεία.