Στα ύψη οι τιμές βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης: Γιατί δεν υποχωρούν οι τιμές
13 November 2023
Μπάιντεν: Ελπίζει οι IDF να μεριμνήσουν για την προστασία του νοσοκομείου αλ-Σίφα
14 November 2023

Γάζα: Πρωτόγνωρες οι συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων στα νότια

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει στο νότιο τμήμα της Γάζας από τις βόρειες περιοχές όπου το Ισραήλ έχει επικεντρώσει τις χερσαίες επιχειρήσεις του, αλλά κατά την άφιξή τους, πολλοί διαπιστώνουν ότι υπάρχουν ελάχιστα μέρη για να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ο Mansour Shouman είναι ένας από αυτούς που εκτοπίστηκαν από την πόλη της Γάζας και αυτή τη στιγμή διαμένει, μαζί με την οικογένειά του, σε νοσοκομείο του Khan Younis. Περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης εκεί ως «πρωτόγονες».

«Ας αφήσουμε στην άκρη το φαγητό και το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα [και] τα καύσιμα- δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει προστασία», δήλωσε ο Shouman στο Al Jazeera. «Μας είπαν, πηγαίνετε στο νότο και εκεί θα είστε ασφαλείς. Ωστόσο, κάθε μέρα ακούω περισσότερα ασθενοφόρα να έρχονται στο νοσοκομείο, βλέπω περισσότερους ανθρώπους να πηγαίνουν τους αγαπημένους τους στο νεκροταφείο, βλέπω περισσότερα παιδιά να τραυματίζονται, περισσότερους ανθρώπους να ακρωτηριάζονται. Κάθε μέρα φαίνεται ότι ο νότος χτυπιέται περισσότερο».

«Δεν ξέρουμε πού να πάμε, ο βορράς δεν είναι ασφαλής, ο νότος δεν είναι ασφαλής. Κανείς δεν σκέφτεται να φύγει στην Αίγυπτο για να μην επαναλάβουμε αυτό που συνέβη το 1948 και το 1967», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Νάκμπα του 1948 και στην ήττα των Αράβων από το Ισραήλ το 1967.

«Θέλουμε να μείνουμε στη γη μας. Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα, το συντομότερο δυνατόν, να [παρέμβει], να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν τα χιλιάδες φορτηγά γεμάτα βοήθεια. Και σας παρακαλώ, τα παιδιά μας θέλουν να ζήσουν μια ασφαλή ανθρώπινη ζωή».

Με πληροφορίες από AlJazeera

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: