ΠΑΣΟΚ κατά Π.Μαρινάκη: Ας μην κουνάει το δάχτυλο της προάσπισης του Συντάγματος ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης που το κατέστησε «κουρελόχαρτο»
8 July 2025
ΝΔ: Ο Δ. Καιρίδης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αντί του Θ. Πλεύρη
8 July 2025

Γερμανία: Επιστροφή στα όπλα και στα υπερκέρδη των αμυντικών βιομηχανιών

Η Γερμανία βαδίζει σταθερά προς την ανάδειξή της σε υπερδύναμη στον τομέα των όπλων. Ο  Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησε για άλλη μια φορά στενότερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην παραγωγή και την προμήθεια όπλων.

«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην αμυντική βιομηχανία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα με τον Λετονό πρόεδρο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς. «Χρειαζόμαστε πολύ στενότερη, πολύ καλύτερη συνεργασία στην παραγωγή και την προμήθεια όπλων στην Ευρώπη για να κλείσουμε τα υπάρχοντα κενά στις στρατιωτικές δυνατότητες».

Στο επίκεντρο της πολιτικής επανεξοπλισμού της Γερμανίας βρίσκεται η εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall με έδρα το Ντίσελντορφ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall, Άρμιν Πάπεργκερ, είναι ο μυστικός σούπερ σταρ της νέας γερμανικής άνθησης των εξοπλισμών.

Την περασμένη εβδομάδα το αφεντικό της Rheinmetall εγκαινίασε ένα νέο εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας στο Βέετσε της Ρηνανίας «Εδώ, κατασκευάζουμε τα βασικά εξαρτήματα για το πιο ευέλικτο και ισχυρό μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο – το F-35», δήλωσε ο Πάπεργκερ.

Για να γιορτάσει την περίσταση, ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέντρικ Βουστ εισήλθε στις εγκαταστάσεις παραγωγής με στρατιωτικό όχημα. «Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό εμβληματικό έργο», δήλωσε με ενθουσιασμό και πρόσθεσε:. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα στη Γερμανία αν όλοι συνεργαστούμε».

«Αυτός είναι ο νέος γερμανικός ρυθμός», τόνισε  και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall.

Νέα αμυντικά εργοστάσια

Και ο ρυθμός αυτός πρόκειται να συνεχιστεί. Περισσότερα εργοστάσια όπλων πρόκειται να κατασκευαστούν και άλλα να μετατραπούν σε αμυντικές βιομηχανίες .

Η Γερμανία πρόκειται να γίνει το νέο επίκεντρο για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης. Όλοι συμφωνούν, όλοι είναι ευχαριστημένοι. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι συγκρούσεις ωθούν την κυβέρνηση Μερτς να ξεκινήσει νέα σχέδια επανεξοπλισμού, ενισχύοντας έτσι τη στρατιωτική βιομηχανία.

Στα ύψη οι μετοχές

Ήδη, η μετοχή της Rheinmetall ανεβαίνει και πάλι μετά από κάποια προσωρινή υποχώρηση. Έφτασε στα 1.827,50 ευρώ από 1.803,00 ,την προηγούμενη ημέρα. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει αυξηθεί 12 φορές  από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας αύξηση άνω του 1.100%.

Η Rheinmetall βρίσκεται επομένως σε ανοδική πορεία και  κατατάσσεται έκτη στον δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. Με κεφαλαιοποίηση αγοράς 80,46 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο όμιλος έχει στάθμιση 3,81% στον δείκτη.

Η  Morgan Stanley αύξησε εκ νέου την τιμή-στόχο της για την Rheinmetall από 2.000 ευρώ σε 2.200 ευρώ και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “Overweight”.

Ο Αντρέ Κούχνιν της UBS συνιστά επίσης την αγορά της μετοχής με τιμή-στόχο τα 2.200 ευρώ.

Διπλάσιες εξαγωγές

Η Ευρώπη επανεξοπλίζεται και η γερμανική βιομηχανία ακμάζει. Σύμφωνα με το  CNBC , η συνολική αξία των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας έφτασε τα 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, υπερδιπλάσια από την αξία των 5,82 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο .

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας δείχνουν ότι η Γερμανία εξήγαγε στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 846 εκατομμυρίων ευρώ σε όπλα και 621 εκατομμυρίων ευρώ σε άλλα είδη εξοπλισμού.

Η κύρια χώρα-αποδέκτης παραμένει η Ουκρανία, η οποία έχει αποκτήσει γερμανικό εξοπλισμό αξίας 573 εκατομμυρίων ευρώ. Από την έναρξη του πολέμου το 2022, η Γερμανία έχει παραδώσει οχήματα όπως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα Leopard, συστήματα αεράμυνας Patriot , συστήματα πυροβολικού, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τυφέκια .

Σύμφωνα με την κατάταξη του SIPRI, η Γερμανία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στρατιωτικού εξοπλισμού για την περίοδο 2020-2024, με κύριους πελάτες την Ουκρανία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Γερμανικό πλεονέκτημα

Δεν είναι μόνο ο όμιλος Rheinmetall, αλλά όλες οι Γερμανοί κατασκευαστές όπλων που  παρουσιάζουν καλά αποτελέσματα όσον αφορά τον κύκλο εργασιών, αλλά και την αποτίμηση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Για τον κατασκευαστή κινητήρων MTU Aero Engines, που παράγει μηχανές για το Eurofighter  το 2024 κατέγραψε αύξηση εσόδων 13% για το στρατιωτικό του τμήμα.

Όσον αφορά την Renk, η οποία παράγει κιβώτια ταχυτήτων για οχήματα και πλοία, το 27% του κύκλου εργασιών της (από σύνολο 1,14 δισεκατομμυρίων ευρώ) προήλθε από πωλήσεις στη Γερμανία.

Η Thyssenkrupp Marine Systems ,θυγατρική του γίγαντα της χαλυβουργίας Thyssenkrupp, που ειδικεύεται σε συστήματα ναυτικής άμυνας, πραγματοποίησε σχεδόν το 60% των πωλήσεών της στη Δυτική Ευρώπη, εκ των οποίων περίπου οι μισές στη Γερμανία, την Αυστρία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: