«Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας και μιλώντας για ένα «συναρπαστικό ταξίδι» προς την Ελλάδα του 2030 «με όραμα, σχέδιο και πολύ δουλειά». Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων εστίασε στην οικονομία και στο στόχο για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα κοστολογημένο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ξεδιπλωθεί σε βάθος τετραετίας.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε σε μία απλή καταγραφή μέτρων αλλά επέλεξε να κάνει μία ομιλία με έντονο ιδεολογικό πρόσημο, παρουσιάζοντας το όραμα του για την Ελλάδα του αύριο. Μάλιστα χρησιμοποίησε τον όρο «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» για να περιγράψει τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις.
Απο το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να μιλήσει σε ένα ευρύ ακροατήριο και έδειξε πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να κοιτά στο κέντρο και να μην σταματήσει τα πολιτικά ανοίγματα. «Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «βιώσαμε τους παλιούς ιδεολογικούς διαχωρισμούς και τις απατηλές υποσχέσεις. Δεν έφεραν τη χώρα μπροστά, την πήγαν πίσω. Είναι, λοιπόν, καιρός να στοχεύσουμε ενωμένοι ψηλά, πατώντας όμως πάντα στο έδαφος γερά».
Live – Προγραμματικές δηλώσεις: Δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή
Ουσιαστικά υπογράμμισε πως το δίλημμα της νέας εποχής είναι «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» και εστίασε στην ανάγκη ενός εκσυγχρονισμού, κάνοντας μάλιστα και πολιτικές αναδρομές. Ειδικότερα μίλησε για τον «αστικό εκσυγχρονισμό» του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον «ανορθωτικό εκσυγχρονισμό» των δεκαετιών του ’50 και του ’60 και τον «πολιτικό εκσυγχρονισμό» της μεταπολίτευσης. Μάλιστα έκανε αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και σε «σημαντικές προωθητικές απόπειρες» από πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη.
Από το κυβερνών κόμμα επισημαίνουν πως στις πρόσφατες εκλογές ηττήθηκε η τοξικότητα και ο λαϊκισμός και κέρδισε ο τεκμηριωμένος λόγος και το κοστολογημένο πρόγραμμα. «Η Ελλάδα του 2023 δεν είναι πια η Ελλάδα ούτε του 2010, ούτε του 2015, ούτε του 2019. Είναι μια χώρα πιο ανθεκτική, με μια κοινωνία πιο ενωμένη, πιο αισιόδοξη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ένα μεγάλο μέρος της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν εστιασμένο στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη αλλά και στις προσκλήσεις του μέλλοντος (για παράδειγμα θα συσταθεί μια συμβουλευτική επιτροπή για θέματα τεχνητής νοημοσύνης). Όσον αφορά στη Συνταγματική Αναθεώρηση αυτή πρόκειται να ξεκινήσει το 2025 και όπως τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις.
Μάλιστα για την αλλαγή του άρθρου 16 (για τα πανεπιστήμια) ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και τον κάλεσε να μην κάνει το λάθος που είχε κάνει στο παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά «μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».
«Όχι» στην παροχολογία λέει το Μέγαρο Μαξίμου, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χαθεί το θετικό momentum καθώς αναμένεται μέσα στη χρονιά η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην αξιοποιήσει το βήμα των προγραμματικών δηλώσεων για οικονομικές εξαγγελίες «έκπληξη» – που θα θολώναν το μηνύματα σταθερότητας που εκπέμπει η χώρα στις αγορές – αλλά παρουσίασε ένα κοστολογημένο πακέτο μέτρων.
Ειδικότερα μίλησε για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα έρχεται άμεσα ένα οικονομικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις για την φετινή χρονιά και για το 2024. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στις προγραμματικές δηλώσεις έγινε εκτενής αναφορά σε μια σειρά θετικών ρυθμίσεων, όπως το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024, η επέκταση του Market Pass, το Youth Pass ύψους 150 ευρώ σε νέους από τον Σεπτέμβριο και η συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του 2023 όσων συνταξιούχων πλήττονται από την προσωπική διαφορά.