Μπάιντεν: Θα συνεχιστούν τα πλήγματα κατά των Χούθι
18 January 2024
Παραμένει στη ΓΕ.Π.Α.Δ. Θεσσαλίας ως Διευθυντής, ο Υποστράτηγος, Θωμάς Καρανάσιος
19 January 2024

Γκρόσι: Ο ΔΟΑΕ είναι σαν «όμηρος» στο Ιράν

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, τόνισε ότι το Ιράν περιορίζει «με έναν τρόπο άνευ προηγουμένου» την συνεργασία με τον ΔΟΑΕ, ο οποίος είναι σαν όμηρος.

«Είναι μια πολύ απογοητευτική κατάσταση. Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας εκεί, αλλά κατά το ελάχιστο», σημειώνει ο Γκρόσι σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Συγκεκριμένα, «μερικοί επιθεωρητές μας αποκλείστηκαν από τις ομάδες λόγω της εθνικότητάς τους», αναφέρει. «Πρόκειται για μερικούς από τους καλύτερους επιθεωρητές μας. Επομένως, αυτό είναι ένας τρόπος να μας τιμωρήσουν για προφανή πράγματα – όταν υπάρχει κάτι που δεν τους αρέσει, που η Γαλλία, η Βρετανία ή οι ΗΠΑ λένε κάτι που δεν τους αρέσει».

«Είναι σαν να κρατούν τον ΔΟΑΕ όμηρο στις πολιτικές τους διαφωνίες με άλλες χώρες», μια «απαράδεκτη» κατάσταση, καταγγέλλει. Οι Ιρανοί «πρέπει να αφήσουν τον Οργανισμό να έχει όλες τις προσβάσεις τις οποίες χρειάζεται».

Ο διεθνής οργανισμός προσπαθεί από το 2021 να ελέγξει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο δεν σταματά να αυξάνεται σε ισχύ παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη αρνείται πως θέλει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: