Σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου: Η ελληνική περίπτωση – Χρωμάτιζε τα κόπρανα της κόρης της με ντοματοπελτέ
19 February 2022
Αφροδισιακά βότανα για ενίσχυση της λίμπιντο
19 February 2022

Γνωρίστε ένα από τα παλιότερα χωριά της Καρδίτσας & ένα από τα πιο ορεινά όλης της Θεσσαλίας!

Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό από τα παλαιότερα χωριά του νομού Καρδίτσας, και από τα πιο ορεινά όλης της Θεσσαλίας που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.180 μέτρα στις πλαγιές των Αγράφων και σήμερα ανήκει στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Ο λόγος για τη γραφική Καρίτσα.

Θέα στη Λίμνη Πλαστήρα από την Καρίτσα

Καρίτσα Δολόπων, όπως λέγεται, είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Νεβρόπολης μαζί με το Νεοχώρι και την Κερασιά. Απέχει 46 χλμ. από την Καρδίτσα και είναι χτισμένη μέσα σε δάσος και σε έδαφος με έντονες κλίσεις. Σήμερα η Καρίτσα Δολόπων ανήκει στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και σ’ αυτή υπάγονται οι οικισμοί Αγία Μαρίνα ( Πλακωτό), η Λογγά, το Μέγα Ρέμα Ράφηνα, Αγία Παρασκευή (Παϊσέικα), Χόλιανο (Πετρωτό), και Μέγα Ρέμα.

Γενική εικόνα του χωριού Καρίτσα στην Καρδίτσα

Το χωριό βρίσκεται στον ίδιο χώρο από τα βυζαντινά χρόνια. Στη θέση «Παλιοχώρι», λίγο μετά την Καρίτσα και κοντά στο ποτάμι, υπήρχε οικισμός των αρχαίων Δολόπων. Από τα επιφανειακά ευρήματα ο οικισμός προσδιορίζεται χρονικά στον 3ο π.Χ. αι. Σε εκκλησιαστικό βιβλίο μαρτυρείται η καταστροφή της το 1823 από το Μουσταή Πασά της Σκόδρας. Η κατασκευή των σπιτιών της Καρίτσας ακολουθεί την τυπική αγραφιώτικη αρχιτεκτονική.

Η Ι.Μ. Πελεκητής πανοραμικά, Καρίτσα Καρδίτσας

Επειδή το χωριό κάηκε και το 1943 από τους Γερμανούς λόγω της συμμετοχής στην Εθνική Αντίσταση και της λειτουργίας τυπογραφείου του ΕΑΜ, έχουν διασωθεί ελάχιστα πετρόκτιστα και διώροφα σπίτια.

Καρίτσα Καρδίτσας
Καρίτσα, χτισμένη στις πλαγιές των Αγράφων

Το σπήλαιο «του Γάκη» με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, παραμένει αναξιοποίητο. Από τις υπόλοιπες σπηλιές, η πιο σημαντική είναι η διώροφη σπηλιά του Καϊμακιά στο Μέγα Ρέμα απ’ όπου πηγάζει ο Καριτσιώτης ποταμός από τις ονομαστές εκεί πηγές. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα οι κορυφές «Μπουρλέρο» στα 2.032 μ. και «Καραμανώλης» στα 1. 700 μ. με ωραία θέα προς τη λίμνη. Ο ποταμός Καριτσιώτης, μήκους λίγων χιλιομέτρων κυλάει τα καθαρά νερά του σε μία χαράδρα άφθαστης ομορφιάς, ανάμεσα σε έλατα, πλατάνια και ιτιές. Στο ποτάμι υπάρχουν μικρές πέστροφες και ασπρόψαρα. Ονομαστές είναι οι πετρόκτιστες βρύσες που είναι και χώροι περιπάτου. Όλη η περιοχή της Καρίτσας Δολόπων καλύπτεται από πολύ μεγάλα δημόσια δάση ελάτου, βελανιδιάς και οξυάς.

Εκτός των άλλων στην Καρίτσα και συγκεκριμένα μόλις ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του χωριού, βρίσκεται η εντυπωσιακή Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής, που αποτελεί όχι μόνο θρησκευτικό μνημείο αλλά και σημαντικό πολιτιστικό, ιστορικό και αρχιτεκτονικό. Λόγοι που προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής. Καρδίτσα

Ι.Μ. Παναγίας Πελεκητής: Η εντυπωσιακή μονή του 15ου αι. που «πελεκήθηκε» πάνω στα βράχια των Αγράφων

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές  εκκλησίες, ναοί και μοναστήρια. Το καθένα έχει τη δική του ιστορία και κάποια μετρούν αιώνες ζωής. Σε κεντρικά σημεία ή σε απόκρημνα μέρη, πολλές τις εκκλησίες ή τις Μονές είναι αφιερωμένα στην Παναγία, όπως η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής ή αλλιώς όπως έχει επικρατήσει να λέγεται Παναγία των βράχων. Πρόκειται για ένα σπουδαίο μεταβυζαντινό μνημείο και αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές μονές της Καρδίτσας αν όχι όλης της χώρας, «ένα» με τα κατακόρυφα βράχια των Αγράφων… ένα από τα πιο όμορφα και κατανυκτικά μοναστήρια της Ελλάδας. Η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και προκαλεί δέος μοιάζοντας σαν να είναι ανάμεσα σε ουρανό και γη, προσφέρει πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα.

Ι.Μ. Παναγίας Πελεκητής ή Παναγία των Βράχων, Καρδίτσα

travelstyle.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: