Πρόβλημα ρευστότητας στους δήμους λόγω της αναστολής πληρωμής των τελών από τις επιχειρήσεις (τραπεζοκαθίσματα, κλπ) αλλά και από τους πολίτες (ηλεκτροφωτισμού), διαπίστωσε κατά την εισαγωγική του ομιλία στο σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που γίνεται με τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. «Άρχισε να φαίνεται πρόβλημα ρευστότητας», είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι «ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις με το υπουργείο Εσωτερικών να δοθεί ένα σημαντικό ποσό στους δήμους». Αναφορικά με τις ΔΕΥΑ, που «πολίτες έχουν ξεκινήσει να μην πληρώνουν», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν απευθείας από το ΥΠΕΣ», γι’ αυτό και πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι.
«Μας ζητούν να δώσουμε λύσεις για τα σκυλιά, τους Ρομά κλπ, αλλά με τα ψίχουλα που μας έχουν δώσει δεν βγαίνει το έργο. Αν συνεχιστεί και μετά τις 15/5 η κρίση, τότε θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε ο α΄αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.
Χατζηδάκης: Κίνδυνος από την μη πληρωμή ΔΕΗ
Υπενθυμίζεται ότι τους κινδύνους από την μη πληρωμή των τιμολογίων της ΔΕΗ που, όπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει από μία μερίδα των πολιτών λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, είχε τονίσει σε προ ημερών συνέντευξή του στον Σκάι, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είχε πει, «ηΔΕΗ και οι άλλοι συγκεντρώνουν τα δημοτικά τέλη. Το 50% των δημοτικών τελών, των χρημάτων που μπαίνουν στις τσέπες των δήμων, προέρχονται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εάν δεν πληρώνει ο κόσμος -και ξεκίνησε ήδη ένα κομμάτι κόσμου να μην πληρώνει λόγω της κρίσης- η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να καταβάλει τα χρήματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μαζεύουν τα σκουπίδια. Δεν είναι απλό πράγμα. Ένας από τους λόγους για τον οποίο κάνουμε αυτό το μηχανισμό εγγυοδοσίας είναι για να έχουν οι ΔΕΗ και οι άλλοι ένα «τράτο» να μπορούν να καταβάλουν αυτά τα χρήματα και να μην την «πατήσουμε» και από πλευράς συλλογής απορριμμάτων. Πρόκειται για σύνθετη και δύσκολη άσκηση», είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά.
Όπως είχε εξηγήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, αυτός είναι και ο λόγος που δεν αναστέλλονται οι πληρωμές στη ΔΕΗ: «Ρωτάνε διάφοροι «γιατί δεν αναστέλλετε τα πάντα; Υπάρχει κρίση, δεν πληρώνει κανείς λογαριασμούς κ.λπ.». Θα το ήθελα, θα υπήρχαν «ωσαννά» αμέσως για μένα. Φανταστείτε όμως αυτή την ώρα να πούμε ότι για τη ΔΕΗ και τις άλλες ηλεκτρικές εταιρείες ότι κάνουμε αναστολή των πληρωμών; Θα καταρρεύσουν. Διότι η ΔΕΗ, βεβαίως δεν είναι στην κατάσταση που ήταν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν είναι μια ανθούσα επιχείρηση. Επομένως, αν κανείς υπερβάλλει, κινδυνεύει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Και γι αυτό πάμε όσο επιτρέπουν οι δυνατότητες των εταιρειών. Εμείς τις ενθαρρύνουμε να προχωρήσουν. Αυτή την ώρα εργαζόμαστε με το Υπουργείο Οικονομικών, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την EBRD κ.λπ. για να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό εγγυοδοσίας προκειμένου η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες να μπορέσουν να αντέξουν τις παροχές που ανακοίνωσε ήδη η ΔΕΗ, η Elpedison -θα ακολουθήσουν κι άλλοι τις επόμενες μέρες- προς τους καταναλωτές μέσα στο όρια του επιτρεπτού», είχε προσθέσει.