Πυρκαγιές: Στην Αργολίδα η πρώτη την Κυριακή
23 June 2024
Γιατί οι Νοτιοευρωπαίοι θα είναι σύντομα οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο
23 June 2024

Δήμος Σοφάδων: Τοποθετήθηκαν 20 τεχνητές φωλιές για την Τυτώ προς καταπολέμηση των τρωκτικών

Η Τυτώ, ένα νυκτόβιο πτηνό, αρκετά κοντινός συγγενής της κουκουβάγιας, που δραστηριοποιείται και το σούρουπο, ρίχνεται στην μάχη καταπολέμησης των τρωκτικών στις καλλιέργειες, σε εννέα Δήμους του Θεσσαλικού κάμπου, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σοφάδων.

Για το θέμα το KarditsaLive.Net έχει αναφερθεί και στο παρελθόν (Οκτώβριος 2021) με ρεπορτάζ, όταν η υλοποίηση του σχετικού προγράμματος βρισκόταν ακόμα στην διαδικασία των συζητήσεων. Τελικά η σύμβαση εφαρμογής μεταξύ της περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΑΚΜΕ ΤΥΤΩ υπογράφτηκε τον Μάιο του 2023 και σήμερα βρισκόμαστε στην διαδικασία υλοποίησης.

.Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού ΤΥΤΩ κ. Βασίλειο Μποντζώρλο, ο οποίος και μας μίλησε για την πορεία της προσπάθειας που αποσκοπεί στον βιολογικό τρόπο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των τρωκτικών στη Θεσσαλία. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθός του, στους Δήμους υλοποίησης του προγράμματος ξεπερνούν τις 900.000 τα στρέμματα που «ευδοκιμούν» τα τρωκτικά, ενώ στο Δήμο Σοφάδων ανέρχονται σε 57.000 στρέμματα.

Τα στοιχεία αυτό είναι απόρροια της συνεργασίας του ΑΚΜΕ ΤΥΤΩ με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και του αγροτικού κόσμου που επηρεάζεται άμεσα από την ύπαρξη ποντικιών στις καλλιέργειες.

.Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μποντζώρλος από τις αρχές Απριλίου ξεκίνησε η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών του πτηνού στους 9 Δήμους που συμμετέχουν και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Συνολικά θα τοποθετηθούν 190 φωλιές από τις οποίες οι 20 έχουν ήδη τοποθετηθεί στο Δήμο Σοφάδων.

Οι φωλιές τοποθετούνται σε ψηλά παλιά κτίρια, σημεία που είναι ο σύνηθης τόπος κατασκευής και των φυσικών φωλιών των πτηνών. Με στόχο να αναπαραχθούν και να πλησιάσουμε στην βέλτιστη λύση που είναι τουλάχιστον δύο ζευγάρια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο περιοχής με μεγάλο αριθμό τρωκτικών. Κάθε πτηνό θηρεύει 2.000 με 4.000 ποντίκια το χρόνο.

Εξυπακούεται, ανέφερε ο συνομιλητής μας, πως οι 20 φωλιές στους Σοφάδες και οι 190 στους εννέα Δήμους δεν επαρκούν. Για τον Δήμο του νομού μας ο ιδανικός αριθμός θα ήταν 120. Χρειάζονται, λοιπόν, πολύ περισσότερες αλλά ξεκινάμε με αυτές και ευελπιστούμε τόσο στην φυσιολογική εξέλιξη όσο και στην συνέχιση του προγράμματος, για να αυξηθεί ο πληθυσμός του πτηνού ΤΥΤΩ.

.Ανάλογα προγράμματα καταπολέμησης ποντικιών, επισημαίνει ο συνομιλητής μας, υλοποιούνται χρόνια τώρα σε Κύπρο και Ισραήλ και ειδικά στο δεύτερο έχει μειωθεί η χρήση φαρμάκων τρωκτικοκτόνων σε ποσοστό πάνω από 60%.

Καταλήγοντας ο κ. Μποντζώρλος τόνισε ότι έχουν γίνει ειδικές συναντήσεις και με τον δήμαρχο Σοφάδων κ. Κατσή και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιαννακό που έχουν αγκαλιάσει το πρόγραμμα ενώ προανήγγειλε και την πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας στο εν λόγω Δήμο του νομού μας αλλά και στους υπόλοιπους 8 της Θεσσαλίας που φιλοδοξούν να γίνουν σημεία αναφοράς για την ΤΥΤΩ και τον βιολογικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος των τρωκτικών στα χωράφια.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-20-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%86%CF%89%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%85%CF%84%CF%8E-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: