Το απόγευμα στη Λάρισα η πολιτική κηδεία του Αντ. Σκυλλάκου
24 August 2021
Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ
24 August 2021

Δήμος Τεμπών: Aναβαθμίζονται ενεργειακά σχολικά κτίρια σε Συκούριο, Γόννους

Στην ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Συκουρίου και του Νηπιαγωγείου Γόννων θα προχωρήσει ο Δήμος Τεμπών, μετά την έγκριση, από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, των προτάσεων που κατέθεσε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.
Η εν λόγω δράση έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενεργειακή απόδοση.
Τα ανωτέρω έργα συνολικού προϋπολογισμού 492.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) προβλέπεται, βάση των σχετικών μελετών που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τεμπών, μια σειρά επεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των συγκεκριμένων σχολικών κτιρίων.
Σε αυτές περιλαμβάνονται εργασίες αρχιτεκτονικού και ηλεκτρομηχανολογικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, θα γίνει τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης της στέγης του κτιρίου με πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης πάχουs 100 mm, τοποθέτηση συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης κελύφους κτιρίου με πλάκες πετροβάμβακα πάχους 80 mm, εγκατάσταση λέβητα πετρελαίου συμπύκνωσης καυσαερίων συνολικής ισχύος 70 KW, εγκατάσταση αντλίας θερμότητας τύπου αέρος – αέρος τεχνολογίας VRV με fan-coils μέγιστης ονομαστικής απόδοσης 37 KW, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από φωτιστικά τύπου LED, αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος Συνολικά 10 KW, εισαγωγή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS).
Με την εφαρμογή των προτεινόμενων παρεμβάσεων τα σχολικά κτίρια αναμένεται να αναβαθμιστούν στην κατηγορία Α , με συνολική κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ανά τελική χρήση και συνολική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 786 KWh/m2.
Επιπρόσθετα, αναμένεται να επέλθει ουσιαστική μείωση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα και η οποία αντιστοιχεί στη λειτουργία του κτιρίου.
«Εργαζόμαστε μεθοδικά και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, υλοποιούμε έργα ενεργειακής αναβάθμισης προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας», δηλώνει ο Δήμαρχος Τεμπών.
«Έχουμε σε εξέλιξη δύο (2) έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων συνολικού προϋπολογισμού 858.500,62 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και ακόμη τέσσερα (4) έργα εντός σύντομου χρονικού διαστήματος αναμένονται να δημοπρατηθούν συνολικού προϋπολογισμού 1.671.860,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Επομένως, και με τις παρούσες εντάξεις ο συνολικός αριθμός των έργων ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων στο δήμο μας με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014 – 2020 ανέρχεται σε έξη (6) και ο προϋπολογισμός τους σε 2.530.360,62 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε εθνικά και περιφερειακά προγράμματα, διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας και στην προκειμένη περίπτωση να αποδώσουμε σύγχρονα κτίρια με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, βελτιώνοντας τις συνθήκες λειτουργίας των σχολικών κτιρίων του δήμου μας.
Στόχος μας, η μετατροπή του δήμου σε μια περιοχή φιλική προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή», προσθέτει ο κ. Μανώλης.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: