Ορισμένοι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μεταδίδουν πλέον ψυχαγωγικό πρόγραμμα αλλά μόνο ενημερωτικά δελτία και πατριωτικά τραγούδια.
Και στα τηλεοπτικά κανάλια, οι πολιτικοί αναλυτές και οι ανταποκριτές διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Κάποιες φορές παίρνουν τον λόγο «αυτόπτες μάρτυρες» από μεγάλες πόλεις που διαψεύδουν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν άλλες περιοχές, πέρα από το Χαλέπι και τη Χάμα.
Τίποτε από αυτά δεν καθησυχάζουν τους κατοίκους της Δαμασκού.
Ο Σάντι προτίμησε να μείνει στο σπίτι του στην Συριακή πρωτεύουσα, για να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
«Δεν είχα καμία όρεξη να βγω και όλοι προτιμήσαμε να μείνουμε στο σπίτι για να μαθαίνουμε τις ειδήσεις περιστοιχισμένοι από τους δικούς μας ανθρώπους», είπε ο νεαρός φοιτητής, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό του. «Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα πια. Μέσα σε μία εβδομάδα οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που μας ξεπερνούν. Είναι εμφανής η ανησυχία, όμως πρέπει να μάθουμε να κρατάμε την ψυχραιμία μας», είπε ο Σάντι, ενώ στο κινητό τηλέφωνό του έρχονταν αλλεπάλληλα μηνύματα.
Πρόκειται για την εντυπωσιακότερη, γρηγορότερη προέλαση των ανταρτών στα 13 χρόνια του πολέμου στη Συρία.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ωστόσο ότι ο στρατός αποσύρθηκε σήμερα από την πόλη Χομς, που απέχει 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό. Το υπουργείο Άμυνας το διέψευσε.
Στη Δαμασκό, πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν προμήθειες για να είναι προετοιμασμένοι. «Κάθε φορά που κυκλοφορούν φήμες, ρίχνονται στο ψωμί, το ρύζι, τη ζάχαρη, τα απορρυπαντικά», λέει ο 56χρονος Αμίν, που διατηρεί παντοπωλείο στη συνοικία Σεΐχ Σάαντ. «Σήμερα ανεφοδιάστηκα δύο φορές, για να καλύψω τη ζήτηση», σχολίασε.
Οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις εντείνουν την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων. Το υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι κυκλοφορούν πλαστά βίντεο, όπως κάποια που δείχνουν εκρήξεις στην έδρα του γενικού επιτελείου, και κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν τα «ψέματα», στόχος των οποίων είναι «να σπείρουν το χάος και τον πανικό».
Λόγω της κατάστασης αυτής η τιμή ορισμένων προϊόντων αυξήθηκε κατά 30% στην πρωτεύουσα, όπως λένε οι κάτοικοι. Παράλληλα, το δολάριο έσπασε κάθε ρεκόρ: η ισοτιμία του, από 15.000 λίρες στις 27 Νοεμβρίου, σήμερα έφτασε τις 19.000 λίρες Συρίας.
Στα εστιατόρια και τα καφενεία της συνοικίας Μπαμπ Σαρκί, ο κόσμος είναι λιγοστός. Κάποια μαγαζιά κλείνουν μόλις πέσει το σκοτάδι, λόγω έλλειψης πελατών.
Το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού ανέβαλε επ’ αόριστον τις εξετάσεις τριμήνου και η Συριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τους αγώνες, κατόπιν αιτήματος των περισσότερων ομάδων της πρώτης κατηγορίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ