Γιαμνάγια: Ο αρχαίος πολιτισμός που μεταμόρφωσε την Ευρώπη
6 May 2024
Ρωσία: Στρατιωτικά γυμνάσια για τη χρήση πυρηνικών ζήτησε ο Πούτιν
6 May 2024

Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα: Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά – Τι άλλο λειτουργεί

Η επομένης της Ανάστασης είναι παραδοσιακά επίσημη αργία στη χώρα, με το σύνολο σχεδόν υπηρεσιών, εμπορικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ να παραμένουν κλειστά. 

Φέτος πέρα από τη Δευτέρα του Πάσχα, αργία θεωρείται και η Τρίτη, 7 Μαΐου, καθώς είναι η ημέρα κατά την οποία μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς.

Όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας κρατούν κλειστά τα καταστήματά τους και τις δύο ημέρες. Αυτό μάλιστα ισχύει ακόμη και για τα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται σε αεροδρόμια ή τουριστικές περιοχές, τα οποία λειτουργούν σε ορισμένες αργίες.

Παρόλα αυτά η αλυσίδα «σούπερ μίνι μάρκετ», όπως χαρακτηρίζεται, Ok Markets, λειτουργεί κανονικά τόσο σήμερα όσο και αύριο. Τα καταστήματά της είναι ανοιχτά από τις 08:00 το πρωί έως τις 23:00 το βράδυ.

Φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, λαϊκές

Κανονικά λειτουργούν Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα φούρνοι και ζαχαροπλαστεία. Ωστόσο δεν λειτουργούν λαϊκές αγορές, ενώ κλειστή θα μείνει και τις δύο ημέρες και η Βαρβάκειος Αγορά.

Πώς αμείβεται για τους εργαζομένους η Πρωτομαγιά

Την Τρίτη 7 Μαΐου, που έχουμε τη μεταφορά της εργατικής Πρωτομαγιάς, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν εκείνη την ημέρα νόμιμα στις επιχειρήσεις που κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν:

  • αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
  •  στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σημειώνεται εκ νέου ότι α) δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας και β), σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: