«X»: Θα επιτρέπει πλέον τις πολιτικές διαφημίσεις στις ΗΠΑ εν όψει των προεδρικών εκλογών
30 August 2023
Πέταξε την ευκαιρία ο Παναθηναϊκός, στο Champions League η Μπράγκα
30 August 2023

Δεύτερη παράταση 9 μηνών στην ΤΕΡΝΑ για την αποκατάσταση των ζημιών από τον «Ιανό»

Τη χορήγηση προς την ΤΕΡΝΑ, δεύτερης παράτασης 9 μηνών για λόγους ανωτέρας βίας– είχε προηγηθεί η χορήγηση 10μηνης παράτασης – της συνολικής προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου «Αποκατάσταση των ζημιών στις υφιστάμενες οδικές, καθώς και σε λοιπές υποδομές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που προκλήθηκαν από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» στις 18 & 19 Σεπτεμβρίου 2020» ενέκρινε η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών.

Τη σχετική απόφαση, με την οποία παρατείνεται ως τις 24 Σεπτεμβρίου 2024 η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, η οποία εξέπνεε στις 31/12/2023 υπέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα και με την εισήγηση της υπηρεσίας που έκανε δεκτό το αίτημα της αναδόχου εταιρείας συντρέχουν οι λόγοι ανωτέρας βίας που επικαλείται και ειδικότερα- όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net  – σε έγγραφό- εισήγησή  της επισημαίνει τα εξής:

– Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν κατά την περίοδο 2021-2022 (ΔΙΟΜΗΔΗΣ, ΕΛΠΙΣ, BIANCA, ΦΙΛΙΠΠΟΣ, GENESIS, FOBOS, κλπ.) προκάλεσαν καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργασιών του έργου για τα οποία εκδόθηκε η με αριθμ. πρωτ. B/ΣΕΡ366/OΔ/ΣY/38590/03-02-2023 απόφαση Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ. παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου κατά δέκα (10) μήνες, ήτοι έως την 24-12-2023 και στην οποία τα ανωτέρω ακραία καιρικά φαινόμενα χαρακτηρίστηκαν ως γεγονότα ανωτέρας βίας.

– Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου 2023 συνέβησαν επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα (GAIA, ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ, ILINA, κλπ.) ίδιας φύσεως με τα ανωτέρω αναφερόμενα, τα οποία προκάλεσαν επιπλέον καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργασιών του έργου.

– Τα ανωτέρω ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία αποτελούν Γεγονότα Ανωτέρας Βίας, προξένησαν βλάβες σε νέες θέσεις εντός των συμβατικών οδικών τμημάτων, η αποκατάσταση των οποίων είναι εργασίες ιδίας φύσεως με την αρχική και απαιτούν πρόσθετο χρόνο για την εκτέλεσή τους. Τα ως άνω ακραία καιρικά φαινόμενα και οι συνέπειες αυτών, όπως είναι η εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων, η απώλεια τοπογραφικών δικτύων, η αλλοίωση του φυσικού υπόβαθρου λόγω μεγάλων στερεοπαροχών σε ρέματα και μισγάγγειες, οι καταπτώσεις πρανών, η καταστροφή προσβάσεων στο έργο κλπ, τα οποία είναι γεγονότα ανωτέρας βίας, αφενός προκάλεσαν ουσιαστικές καθυστερήσεις στην πρόοδο υλοποίησης των συμβατικών εργασιών και αφετέρου προκάλεσαν την ανάγκη εκτέλεσης πρόσθετων (συμπληρωματικών) απρόβλεπτων εργασιών για την αποκατάσταση 131 νέων θέσεων επέμβασης, για τις οποίες κατέστη αναγκαία η σύνταξη του 1ου ΑΠΕ και η σύναψη της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών.

– Οι ως άνω νέες θέσεις επέμβασης είναι γειτνιάζουσες ή πλησίον ή ενδιάμεσες των συμβατικών θέσεων αστοχιών, παρουσιάζουν λειτουργική συνάφεια με τις συμβατικές θέσεις επέμβασης και η χωρική τους αλληλουχία είναι άρρηκτη τόσο για την πρόσβαση και την επέμβαση στις συμβατικές θέσεις, όσο και για την αποκατάσταση της ομαλής κυκλοφορίας στο σύνολο των οδικών τμημάτων της εργολαβίας και κατά συνέπεια θα πρέπει να παραταθεί και η αρχική σύμβαση εργασιών.»

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-9-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%C2%AB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%C2%BB

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: