Η υποχώρηση της ΝΔ που δεν συνδυάζεται με άνοδο του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει την γενικότερη δυσαρμονία του κομματικού συστήματος με το εκλογικό σώμα και το αντίστοιχο πολιτικό κενό. Παράλληλα οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των “προοδευτικών” κομμάτων ακυρώνουν την οποία προοπτική διαμόρφωσης εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης.
Στο ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων θέτουν εν αμφιβόλω την στρατηγική της αυτόνομης πορείας και της «παραγωγικής” ή «συναινετικής» αντιπολίτευσης προς τη ΝΔ που έχει διακηρύξει ο πρόεδρος του κόμματος. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το τελευταίο διάστημα ο «πρόεδρος δείχνει νευρικότητα» και προσθέτουν ότι φάνηκε πρώτα με την απομάκρυνση της Ευαγγελίας Λιακούλη από την Προανακριτική και τα όσα είπε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ: «Είμαι πρόεδρος. Εγώ αποφάσισα την Προανακριτική, εγώ αποφάσισα την πρόταση μομφής, εγώ τη στάση του κόμματος στο θέμα Τριαντόπουλου».
Στην συνέχεια με την παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, προφανώς για διαγραφή. Η κ. Μπατζελή αποδοκίμασε ως «τοξική» την ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη που χαρακτήριζε τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ ως «κύριο 13-0».
Η παραπομπή προκάλεσε την παρέμβαση του Χάρη Δούκα ο οποίος μέσω συνεργατών υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραπέμπεται για δηλώσεις η κ. Μπατζελή όταν μία σειρά στελέχη, μεταξύ των οποία ο Παύλος Γερουλάνος, έχουν κάνει δηλώσεις με τις οποία δεν ασχολήθηκε η ηγεσία. Ο κ. Δούκας αμφισβητεί την γενικότερη στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι μία εξωραισμένη ΝΔ. Στην αντιπαράθεση, που έτσι παίρνει και προσωπικά χαρακτηριστικά μεταξύ όσων συμμετείχαν στην μάχη της ηγεσίας, παρενέβει ο Παύλος Γερουλάνος με μία σκληρή ανακοίνωση αποδοκιμασίας του Χάρη Δούκα, καταλογίζοντάς του ότι επικαλείται επιχειρήματα που προβάλλει η ομάδα αλήθειας της ΝΔ.
Το Background της όλης αναταραχής είναι τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων σε σχέση και με το θέμα των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σταθερά απορρίπτει τις συνεργασίες. Το έκανε και πριν τις εκλογές του 2023 και συνέχισε να το κάνει και στην συνέχεια θέλοντας να καρπωθεί την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει ο βασικός φορέας της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα προκρίνει την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ με στόχο την πρωτιά στις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η στρατηγική του όμως είναι αδιέξοδη. Παρά την καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ -για τους δικούς του εσωτερικούς λόγους-, και την κάθετη πτώση της ΝΔ που κινείται στο 22% με 24%, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι στην ζώνη του 12%. Ακόμη και αν εκ νέου ανακάμψει και φθάσει στο 15% δεν θα είναι πρώτο κόμμα. Εκ των πραγμάτων και ως «υπεύθυνη» δύναμη θα βρεθεί στην άβολη θέση να διαπραγματεύεται με τη ΝΔ για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Και φυσικά θα πιέζεται από το εσωτερικό του κόμματός του προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα με την στάση του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ανδρουλάκης «καίει» την προοπτική των συνεργασιών στην Κεντροαριστερά που ενδεχομένως να έδινε μία άλλη δυναμική στον κατακερματισμένο χώρο. Ο Χάρης Δούκας έχει το επιχείρημα ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων έδωσε στο ΠΑΣΟΚ τον δήμο Αθηναίων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι οι νέες αναταράξεις προήλθαν από τον Παύλο Πολάκη ο οποίος πέρα από τις γνωστές του θέσεις άσκησε κριτική στην ηγεσία λέγοντας ότι «δεν πάμε καλά και αν συνεχίσουμε έτσι θα δούμε ποσοστά του 2009», αποδίδοντας την καχεξία και την αδυναμία ανάκαμψης στο ότι δεν έχει ξεκάθαρη ριζοσπαστική γραμμή.
Έθεσε όμως και εκείνος το θέμα των συνεργασιών από μία διαφορετική όμως οπτική. Πρώτα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και μετά με τη Νέα Αριστερά. Για το μεν ΠΑΣΟΚ αφενός σημείωσε ότι είναι αδιέξοδη η συνεχής πρόσκληση συνεργασίας αφού την αρνείται σταθερά η ηγεσία του.
Ακολούθως όμως έβαλε και το πολιτικό ζήτημα της συνεργασίας: «με ποιο ΠΑΣΟΚ θέλουμε να συνεργαστούμε; Με αυτό που θεωρεί το πρόγραμμα rearm Europe ως πρώτο βήμα και ζητά επιπλέον κεφάλαια ή με κάποιο άλλο φαντασιακό ΠΑΣΟΚ; Με αυτό που θέλει την κατάργηση του άρθρου 16 ή με το υπόλοιπο; Με το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε υπέρ των Ωνάσειον σχολείων;».
Ενώ όμως σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ εκφράζει μία γενικότερη αντίληψη που τείνει να επικρατήσει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολάκης βάζει προσκόμματα και στην συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, σε μία συγκυρία που έχουν προχωρήσει η συζητήσεις είτε για ένα σχήμα επανένωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τις επιστροφές στελεχών. Απέκλεισε μία συμφωνία κορυφής που θα περιλαμβάνει διαπραγμάτευση για θέσεις και οφίτσια και τάχθηκε υπέρ της χωρίς προϋποθέσεις επιστροφής μελών, κάτι όμως που είναι δύσκολο.
Στη Νέα Αριστερά πάλι είναι διχασμένοι. Ένα ποσοστό των κομματικών στελεχών και λίγοι βουλευτές με επίκεντρο τον Ευκλείδης Τσακαλώτο απορρίπτουν την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια άλλη κατηγορία στελεχών και οι περισσότεροι βουλευτές φέρονται να επιθυμούν την επιστροφή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μία συνεργασία θα τους εξασφαλίσει και την πολιτική επιβίωση όταν τα ποσοστά τους είναι γύρω στο 2%. Την προοπτική αυτή φέρεται να στηρίζει και ο Αλέξης Τσίπρας για τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να γίνει πιο ενεργός ίσως και ως επικεφαλής ενός μετωπικού σχήματος.