Στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη 27 περιοχές της χώρας
8 December 2021
“Παράταση των συμβάσεων του έκτακτου προσωπικού”
8 December 2021

Διαγράφονται τα πρόστιμα σε δήμους που δεν προσέλαβαν ναυαγοσώστες

Διαγράφονται τα πρόστιμα σε δήμους που δεν προσέλαβαν ναυαγοσώστες

Με νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, αίρεται η επιβολή προστίμων σε δήμους που χωρίς δική τους υπαιτιότητα δεν προσέλαβαν ναυαγοστώστες κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 43 του νομοσχεδίου «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις» αίρονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 17 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές σε δήμους, οι οποίοι δεν κατάφεραν, παρά τη θέλησή τους και παρότι είχαν κινήσει εγκαίρως όλες τις διαδικασίες, να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα είχε τεθεί εγκαίρως από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και ικανοποιείται τώρα με την εν λόγω διάταξη.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 43 εφόσον συντρέχουν οι οριζόμενες στο άρθρο προϋποθέσεις. Ειδικότερα ορίζεται ότι: «Τα πρόστιμα διαγράφονται, εφόσον είχαν εκκινήσει οι διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 7 αυτού και υπό την προϋπόθεση ότι τηρήθηκαν όσα ορίζονται στα άρθρα 61 και 120 του ν. 4412/2016 (Α’ 147), αλλά δεν συνήφθησαν συμβάσεις άνευ υπαιτιότητας των δήμων».

Άρθρο 43

Ρυθμίσεις σχετικά με επιβληθέντα πρόστιμα σε δήμους

Κατά των αποφάσεων επιβολής προστίμων που έχουν επιβληθεί από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές σε δήμους, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 17 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), επιτρέπεται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής του δήμου ενώπιον του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, με κοινοποίηση στην κατά τόπον αρμόδια λιμενική αρχή. Τα πρόστιμα διαγράφονται, εφόσον είχαν εκκινήσει οι διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 7 αυτού και υπό την προϋπόθεση ότι τηρήθηκαν όσα ορίζονται στα άρθρα 61 και 120 του ν. 4412/2016 (Α’ 147), αλλά δεν συνήφθησαν συμβάσεις άνευ υπαιτιότητας των δήμων.
Η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί της υποβληθείσας ενδικοφανούς προσφυγής, με την οποία διαπιστώνεται αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1, αποστέλλεται στην αρμόδια λιμενική αρχή για την έκδοση απόφασης ακύρωσης ή μη της πράξης επιβολής προστίμου και κοινοποιείται στον προσφεύγοντα δήμο εντός εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της.
Η παρούσα εφαρμόζεται μόνο για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: