Συνάντηση εργασίας έγινε σήμερα, (Τετάρτη 19/01/2022), στο Δημαρχείο Μουζακίου, μεταξύ του Δημάρχου Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη, του Συντονιστή του Δικτύου Ο.Τ.Α. «Πίνδος» κ. Χρήστου Γκρέκου, του Συντονιστή του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια κ. Γιώργου Χαρίση και του αντιδημάρχου Δ. Αργιθέας κ. Κώστα Γραμμένου, ο οποίος εκπροσωπούσε και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου.
Αντικείμενα της σύσκεψης ήταν η από κοινού διοργάνωση μιας σημαντικής διημερίδας στο Μουζάκι για την Κλιματική Αλλαγή και τις συνέπειές της στην ευρύτερη περιοχή μας. Παράλληλα, συζητήθηκε και η διημερίδα του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια που θα πραγματοποιηθεί ενωρίτερα και συγκεκριμένα 25 & 26 Φεβρουαρίου 2022 στην Ξάνθη, με θέμα την αξιοποίηση των ποτάμιων οικοσυστημάτων.
Σε ότι αφορά στη διημερίδα του Μουζακίου, ο Δήμαρχος τόνισε την απόλυτη αναγκαιότητα να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα της Κλιματικής Αλλαγής που την τελευταία διετία, εν καιρώ πανδημίας, δείχνει «τα δόντια της» στη χώρα μας δοκιμάζοντας σκληρά, με ακραία καιρικά φαινόμενα, τις αντοχές του κράτους και των τοπικών κοινωνιών.
Όπως επισήμανε ο κ. Στάθης, «ο Νομός Καρδίτσας και ειδικότερα ο Δήμος Μουζακίου υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις υποδομές τους, τόσο από τον πρωτόγνωρο, για τα Ελληνικά δεδομένα, μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», όσο και στη συνέχεια από σφοδρές κακοκαιρίες. Το ίδιο συνέβη και με χιλιάδες κατοίκους που είδαν περιουσίες, σπίτια, εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις και καλλιέργειες να καταστρέφονται»!
«Είναι απαραίτητο – πρόσθεσε – να εξετάσουμε τώρα όλα τα νέα κλιματικά δεδομένα και να καταστρώσουμε άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα δώσει λύσεις στα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα που έχουν δημιουργηθεί».
Οι κ.κ. Γκρέκος και Χαρίσης δήλωσαν πως τα αυτοδιοικητικά δίκτυα που εκπροσωπούν, εργάζονται ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση και αναλαμβάνουν χρήσιμες πρωτοβουλίες όπως οι διημερίδες που αναφέρθηκαν. Αμφότεροι εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων θα είναι στενή και πως οι δυο διοργανώσεις θα είναι εξίσου επιτυχημένες ως προς την συμμετοχή και τα αποτελέσματα.
Από την πλευρά του ο κ. Γραμμένος επισήμανε ότι ο Δήμος Αργιθέας, λόγω της ιδιαίτερης γαιομορφολογίας του, κάθε χρόνο έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν πάρα πολλές ζημιές στα χωριά. «Όμως – υπογράμμισε – τα τελευταία χρόνια το κακό έχει παραγίνει και θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διαμόρφωση ενός πλάνου διαχείρισης της κλιματικής κρίσης και των δυσμενών συνεπειών της».
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το εγχείρημα της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού βιβλίου για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην ορεινή ζώνη του Νομού Καρδίτσας. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ετοιμάζεται με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου ενώ, εκτενής αναφορά θα γίνει στη διημερίδα της Ξάνθης.