Θεσσαλονίκη: Έλεγχος σε 126 ανήλικους για παραβατική συμπεριφορά
12 October 2024
Ο Χιμένεθ ανέλαβε τον ΑΠΟΕΛ
12 October 2024

Δικαστικές «περιπέτειες» για 5 νυν και πρώην αιρετούς του Δήμου Καρδίτσας για φθορές σχολικού κτιρίου

Δικαστικές «περιπέτειες»  για 5 εν ενεργεία και πρώην αιρετούς του Δήμου Καρδίτσας απέφεραν οι…σοβάδες που έπεσαν και άλλες φθορές που καταγράφηκαν προ 2ετίας σε σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης, καθώς παραπέμπονται σε δίκη που έχει οριστεί να διεξαχθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καρδίτσας.

Ποια είναι η κατηγορία

.Η πράξη που τους αποδίδεται είναι  «Κοινώς επικίνδυνη βλάβη, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο δια παραλείψεως κατά παραυτουργία» και πιο συγκεκριμένα κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ότι από τον μήνα Οκτώβριο τον έτους 2019 έως τουλάχιστον και τον μήνα Δεκέμβριο τον έτους 2023, κατέχοντας θέσεις ευθύνης με αρμοδιότητα σε θέματα σχολικών κτιρίων  δεν μερίμνησαν για την κατάλληλη συντήρηση και επισκευή του σχολικού κτιρίου και αποτέλεσμα των παραλείψεών τους, όπως τουλάχιστον αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα του Εισαγγελέα Καρδίτσας «ήταν να λάβουν χώρα  εσωτερικά του κτιρίου και επί των οροφών αυτού, αποκόλληση επιχρισμάτων και σε κάποια σημεία αποκόλληση λεπτής στρώσης σκυροδέματος, με αποτέλεσμα να φανούν οπλισμοί της οροφής από οπλισμένο σκυρόδεμα, και  εξωτερικά του κτιρίου και ιδίως σε τμήμα της τοιχοποιίας πλησίον των κατακόρυφων υδρορροών, αποκάλυψη των οπλισμών και διάβρωση αυτών, εκ του λόγου δε αυτού να προκληθεί κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των εκπαιδευτικών και των μαθητών που προσέρχονταν στα ανωτέρω εκπαιδευτικό ίδρυμα. Με τον τρόπο αυτό, άπαντες οι κατηγορούμενοι, στον ανωτέρω τόπο και εντός τον ως άνω χρονικού διαστήματος, με πρόθεση, αλλά όχι από κοινού, προξένησαν αιτιωδώς βλάβη σε ξένο ακίνητο πράγμα με παράλειψη, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση εκ της ιδιότητάς τους και βάσει νόμου να προβούν σε ενέργεια για να παρεμποδίσουν την επέλευσή της, από την ως άνω δε προκληθείσα βλάβη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο

Περί νομικής υποστήριξης…

Με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής στους 2 εν ενεργεία και σε 1 πρώην  αιρετό που υπέβαλαν σχετική αίτηση, ο Δήμος θα παράσχει νομική υποστήριξη καλύπτοντας την αμοιβή του δικηγόρου που έχει επιλέξει ο καθένας για την υπεράσπισή του.

.Κατά τη συζήτηση πάντως του θέματος η αρχική τοποθέτηση του κ. Εκτ. Γάζου ότι υπάρχει ευθύνη των αιρετών για τις παραλείψεις στη συντήρηση του κτιρίου που οδήγησαν στις φθορές και ότι δεν νομίζει ότι ο Δήμος πρέπει να επωμιστεί τα έξοδα, προκάλεσε την  αντίδραση του Προέδρου της Επιτροπής κ. Στ. Θεολόγη και των Αντιδημάρχων και μελών της Επιτροπής κ.κ. Παν. Σβερώνη  και Σωτ. Αντωνίου που του απέδωσαν προσπάθεια να υποκαταστήσει τη δικαιοσύνη προδικάζοντας το αποτέλεσμα της δίκης. Μάλιστα ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την έκπληξή του με τη θέση που εκφράζει ο επικεφαλής της ΛΑΣ ειδικά από τη στιγμή που η παράταξή του έχει ασκήσει διοίκηση στο Δήμο και αντιμετώπισε τέτοιες καταστάσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων της και υποστήριξε ότι κατά την άποψή του θα έπρεπε να παρέχεται νομική στήριξη ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος αιρετός κριθεί ένοχος για αδίκημα που τελέστηκε προσπαθώντας να ασκήσει τα καθήκοντά του ως εκπρόσωπος του Δήμου.

Υπέρ της παροχής νομικής στήριξης στους αιρετούς τάχθηκαν και οι δύο άλλοι εκπρόσωποι της μειοψηφίας κ.κ. Γ. Σβάρνας και Κων. Ξυλομένος με τον πρώτο να υποστηρίζει ότι ο αιρετός δεν εκπροσωπεί τον εαυτό σου, αλλά το Δήμο και τον δεύτερο να εκφράζει την αντίθεσή του στην ποινικοποίηση της Αυτοδιοίκησης υπενθυμίζοντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο προβλέπει ούτως ή άλλως ότι σε περίπτωση που ο αιρετός κριθεί ένοχος να αναλαμβάνει τη δαπάνη που κάλυψε αρχικά ο Δήμος.

Αναδιατυπώνοντας τη θέση του ο κ. Γάζος επισήμανε ότι η αναφορά του στους αιρετούς που δικάζονται αφορούσε την πολιτική τους ευθύνη  και ότι εφόσον το δικαστήριο αποφασίσει ότι ευθύνονται θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος του δικηγόρου αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να το καλύψει ο Δήμος και ομοφώνησε με τα άλλα μέλη της Δ.Ε. στην παροχή νομικής υποστήριξης.

Κωστής Κριτσιάνης  

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%C2%AB%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82%C2%BB-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-5-%CE%BD%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8E%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CE%B8%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: