Σκρέκας: Διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τη Σαουδική Αραβία στον τομέα της ενέργειας
27 October 2022
Ολλανδία: Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν και έριξαν κόκκινο υγρό σε πίνακα
28 October 2022

Δυναμική επιστροφή της Γιορτής του Τσίπουρου στη Ρεντίνα (+Βίντεο)

«Μπορεί να λένε ότι οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, αλλά να είστε βέβαιοι ότι το τσίπουρο την απογειώνει».

Σε αυτή τη χαρακτηριστική φράση του Δημάρχου Σοφάδων κ. Αθ. Σκάρλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την 14η Γιορτή του Τσίπουρου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στην ιστορική και πανέμορφη κοινότητα του Δήμου Σοφάδων, συμπυκνώνεται η ιδιαίτερη προτίμηση των Καρδιτσιωτών για τον «βασιλιά» των αποσταγμάτων στην περιοχή  που συντροφεύει τις συναντήσεις και τα γλέντια τους.

Ένα τέτοιο μεγάλο γλέντι αναμένεται να στηθεί το Σάββατο και στη Ρεντίνα και οι συνδιοργανωτές του, η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και ο Δήμος Σοφάδων μαζί με  την Κοινότητα Ρεντίνας και το Σύλλογο Γυναικών Ρεντίνας, καλούν όλους να συμμετέχουν.

Όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων. Νούσιος η εκδήλωση έχει σκοπό να αναδείξει το παραδοσιακό αυτό προϊόν, που συνοδεύει ευχάριστα την καθημερινότητά μας, αλλά αποτελεί και εργαλείο ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορικότητα της Ρεντίνας,  περιοχή που όπως είπε  κατοικήθηκε από την αρχαιότητα, από τους Δόλοπες, χτισμένη σε στρατηγικό σημείο, πάνω στο δρόμο που οδηγούσε από τη Θεσσαλία στη Δυτική Ελλάδα, ενώ γνώρισε ακμή ακόμα και στην εποχή της Τουρκοκρατίας και παραμένει σημείο αναφοράς για την Π.Ε Καρδίτσας διαθέτοντας πέρα από ομορφιά και γραφικότητα και τρία μουσεία: Λαογραφικό, Εκκλησιαστικό και Εθνικής Αντίστασης.

«Θέλω να συγχαρώ το Δήμο Σοφάδων και το Δήμαρχο κ. Θανάση Σκάρλο, τον πρόεδρο της ΤΚ Ρεντίνας και το Τοπικό Συμβούλιο, για την πρωτοβουλία, η οποία άλλωστε είναι και μια ευκαιρία για γλέντι στην πλατεία της Ρεντίνας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε Καρδίτσας στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις , που προβάλλουν και την περιοχή μας, αλλά και τα άριστα ποιοτικά προϊόντα μας.

Καλώ όλους τους Καρδιτσιώτες, αλλά και τους επισκέπτες του τριημέρου που ακολουθεί, να συμμετέχουν στη Γιορτή Τσίπουρου και να περάσουν όμορφα στην κεντρική πλατεία της Ρεντίνας, με δωρεάν φαγητό, ζωντανή μουσική και φυσικά …άφθονο τσίπουρο.¨ τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο κ. Σκάρλος έκανε λόγο για δυναμική επιστροφή της Γιορτής του Τσίπουρου στην πανέμορφη Ρεντίνα  μετά από 2 χρόνια πανδημίας, μια διοργάνωση θεσμό που θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες  να παρακολουθήσουν τη διαδικασία απόσταξης, να γευτούν το παραδοσιακό, αγνό τσίπουρο αλλά και να γνωρίσουν τον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό της περιοχής «Τα τοπικά μας προϊόντα και η παράδοση μας είναι στοιχεία στα οποία ως Δημοτική Αρχή δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Η εκδήλωση που διοργανώνουμε με την Δημοτική Κοινότητα Ρεντίνας, το Σύλλογο Γυναικών Ρεντίνας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχει διπλό σκοπό και στόχο. Πρώτον να αναδείξει την κοινωνική πλευρά και το ρόλο που παίζει στην ελληνική κοινωνία η μυσταγωγία της παρασκευής του τσίπουρου. Άλλωστε η πολιτισμική αξία του τσίπουρου καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τσίπουρο ο Έλληνας δεν πίνει ποτέ μόνος του, αλλά πάντα με παρέα. 

Δεύτερον αλλά και σημαντικότερο, να αναδείξουμε τα πολλά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Ρεντίνα ως προορισμός, με τη βαριά πολιτιστική κληρονομία, τον φυσικό πλούτο και τα ποιοτικά της προϊόντα. Η ευρύτερη περιοχή μπορεί να αναπτύξει θεματικές μορφές τουρισμού και πολιτισμού και να προσελκύσει το ενδιαφέρον επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Οι δράσεις μας λοιπόν έχουν σκοπό να προβάλουν, όσο μπορούμε περισσότερο, την περιοχή μας και μέσα από μια άλλη οπτική γωνία να γνωρίσουν οι επισκέπτες τη Ρεντίνα. Καλούμε όλο τον κόσμο να επισκεφτεί το Σάββατο τη Ρεντίνα, διότι μπορεί να λένε ότι «οίνος ευφραίνει καρδίαν» αλλά να είστε βέβαιοι ότι το τσίπουρο την απογειώνει.» τόνισε ο κ. Σκάρλος

Πρόσκληση στους Καρδιτσιώτες να επισκεφθούν το Σάββατο τη Ρεντίνα απηύθυνε και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος χαρακτηρίζοντας σημαντική την εκδήλωση που σηματοδοτεί και τη μετάβαση στη χειμερινή περίοδο, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Ρεντίνας κ. Παυλ. Ραγιάς κάλεσε τους επισκέπτες να συνδυάσουν την παρουσία τους με μια επίσκεψη στα μουσεία και τα μνημεία της Ρεντίνας και ανέφερε ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν πως γίνεται η απόσταξη στο καζάνι που θα έχει στηθεί στην πλατεία, ενώ η Κοινότητα  θα προσφέρει την παραδοσιακή γίδα βραστή  και ντόπια λουκάνικα, άφθονο τσίπουρο και το γλέντι θα …απογειωθεί με  Δημοτική ορχήστρα.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com