Α. Ταγιάνι: Κανένας Ιταλός στρατιώτης στην Ουκρανία- Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά
26 May 2024
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 26 Μαΐου
26 May 2024

Δυναμώνει το “μέτωπο” των πολιτών ενάντια στο έργο "ανάπλασης του Παυσιλύπου και της πλατείας Πλαστήρα" (+Φωτο +Βίντεο)

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν έστω και την ύστατη στιγμή την προωθούμενη από το Δήμο Καρδίτσας ανάπλαση του Παυσιλύπου και της Πλατείας Πλαστήρα που, όπως πιστεύουν, θα αλλοιώσει την φυσιογνωμία του σημαντικότερου τοπόσημου της πόλης επιφέροντας μη αναστρέψιμες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αισθητική υποβάθμιση του είναι οι “ Φίλοι του Παυσιλύπου” και οι πολίτες που συμμερίζονται τις θέσεις τους, οι οποίοι και συμμετείχαν μαζικά στην εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε απόψε (Σάββατο 25/5) σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Στην συγκέντρωση επαναβεβαιώθηκε η διάθεση όλων να συμβάλουν με κάθε δόκιμο τρόπο στον σκοπό της διαφύλαξης της φυσιογνωμίας του Παυσιλύπου και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί άμεσα το σχετικό ψήφισμα και να δρομολογηθούν και άλλες ενέργειες και δράσεις για την επίτευξη του στόχου.

Η συζήτηση

Εισηγητικά ο αρχιτέκτονας κ. Στεφ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε στην δημιουργία και εξέλιξη του πάρκου του “Παυσιλύπου” από το 1901 που δημιουργήθηκε μέχρι και σήμερα και στις προσπάθειες ανάπλασης που έγιναν στο πέρασμα του χρόνου με σημαντικότερη την ανάπλασή του, στη δεκαετία του ’90, που βασίστηκε σε μελέτη βραβευμένη σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και παρέθεσε τα όσα προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα από την αρχική ανακοίνωση του Δήμου Καρδίτσας για την σχεδιαζόμενη ανάπλαση του Παυσιλύπου και της Πλατείας Πλαστήρα, τις ανεπιτυχείς προσπάθειες δημοπράτησης του έργου και τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις που εκφράζουν όπως είπε η ομάδα πολιτών για την αποτροπή της προτεινόμενης ανάπλασης, που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του και δημιουργεί κινδύνους περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ακολούθησε παρέμβαση του πρ. Πρύτανη του ΔΠΘ κ.Ευαγ. Γαλούση, ο οποίος με συναισθηματική φόρτιση παρέθεσε σωρεία ενστάσεων σε θέματα που σχετίζονται με τη μελέτη- που ο ίδιος χαρακτήρισε μη υλοποίηση έκθεση ιδεών- που αφορούν το εκτεταμένο υγρό στοιχείο που θα δημιουργήσει, όπως είπε εστίες μόλυνσης και επιπολασμού των κουνουπιών, τα πανάκριβα και υπερκοστολογημένα όπως ανέφερε υλικά και έξυπνα συστήματα που έχουν επιλεγεί, το μεγάλο ποσοστό κάλυψης με μπετον και deck, τις εκσκαφές που προβλέπονται να γίνουν και απειλούν τις ρίζες των δένδρων και την αισθητικη Ντουμπάι που εκπεμπει όλη η παρέμβαση. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις κατά κοινή εκτίμηση αποτελούν «ευαίσθητες» δυσκολοσυντήρητες και δαπανηρότατες κατασκευές και ο Δήμος δεν θα έχει τους πόρους να ανταποκριθεί στο τεράστιο κόστος συντήρησης.

Ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δημ. Αρχοντής που χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση ως ένα λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος, προτείνοντας να διερευνηθεί η δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος

Ο πρώην Δήμαρχος Φωτ. Αλεξάκος στην παρέμβασή του επισήμανε οτι θα μπορούσαν οι πόροι να διατεθούν για την ανάπλαση του χώρου του στρατοπέδου Λουμάκη, οτι είχε δρομολογηθεί η υλοποίηση έργου αντικατάστασης του φωτισμού στο Παυσίλυπο και την πλατεια Πλαστήρα που θα αναβάθμιζε συνολικά το χώρο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση οτι είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος ακόμα κι αν ξεκινήσει η παρέμβαση να μείνει ημιτελής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποίησαν παρεμβάσεις οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας κ.κ. Ιωαν. Γεννάδιος και Κων. Ξυλομένος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και εκπρόσωπος της ΛΑ.Σ κ. Νικ. Τέγος, ο Δασολόγος και απο τους πρωτεργάτες της κίνησης πολιτών “Φίλοι του Παυσιλύπου” κ. Νικ. Παληχωρίτης, οι πολιτικοί μηχανικοί κ.κ. Αθ.Ζαχαρόπουλος, Ευαγ. Κατσαρός, Γεωργ. Μπαρμπούτης, ο πρώην Δ/ντης των ΚΕΠ κ. Γ. Βούζας και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Σερ. Τσιώνος αναπτύσσοντας επιχειρήματα ενάντια στην σχεδιαζόμενη ανάπλαση και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή για την προώθησή της.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%E2%80%9C%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF%E2%80%9D-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: