10 μαγικές ιδιότητες του λεμονιού για ομορφιά και αδυνάτισμα
6 March 2022
Α. Ακρίβος: Μήνυμα προς την κοινωνία για την αναγνώριση του ισότιμου ρόλου ανδρών και γυναικών
8 March 2022

Δύο συνταγές για τη λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας: Με νωπή και με ξηρή μαγιά

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξει κανείς το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας μόνος του, το οποίο φέτος αναμένεται να φτάσει έως και 15% ακριβότερο στο τραπέζι του καταναλωτή.

Είτε επιλέξετε τη γρήγορη εκδοχή λαγάνας με μαγιά στιγμής (ξηρή) είτε επιλέξετε να φτιάξετε λαγάνα με φρέσκια μαγιά (νωπή) και να την περιμένετε να ωριμάσει, η χαρά της δημιουργίας και του σπιτικού ψωμιού θα σας αποζημιώσει και θα φέρει έξτρα χαμόγελα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Τη λαγάνα με νωπή μαγιά είναι καλύτερα να την ξεκινήσετε από την προηγούμενη μέρα για να την αφήσετε 12 ώρες να ωριμάσει. Μπορείτε πάντως να τη φτιάξετε και αυθημερόν μειώνοντας το χρόνο αναμονής κατά το δοκούν (όχι πάντως λιγότερο από 1 ½ ώρα).

Θέλουν λίγη προσοχή στο ψήσιμο καθώς είναι λεπτές και στεγνώνουν γρήγορα.

Συνταγή για λαγάνα με ξηρή μαγιά

Υλικά

  • 3 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 8 φλιτζάνια αλεύρι (κατά προτίμηση σκληρό)
  • 2 ½ φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • μπόλικο σουσάμι


Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, ? φλιτζανιού αλεύρι και το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα 15 λεπτά, μέχρι να να σχηματισθούν φουσκαλίτσες.
  2. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Ζυμώνουμε το μείγμα όσο χρειαστεί μέχρι να αποκτήσουμε γίνει μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει. Της δίνουμε σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε μπολ με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε άλλη 1-2 ώρες.
  4. Ξαναζυμώνουμε μερικά λεπτά να ζεσταθεί η ζύμη και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη. Τους δίνουμε σχήμα καρβελιού και στη συνέχεια με τον πλάστη το γνωστό οβάλ σχήμα της λαγάνας.
  5. Βάζουμε τις λαγάνες σε λαδωμένα ταψιά, τις αλείφουμε με λάδι ή νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε άλλη μισή ώρα.
  6. Ψήνουμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους στους 220°C για 20 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν το χρώμα που μας αρέσει.

Συνταγή για λαγάνα με νωπή μαγιά

Υλικά 

  • 25 γρ. μαγιά νωπή
  • ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνετε λίγο από το αλεύρι ώστε να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τον αφήνετε σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
  2. Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό.
  3. Ζυμώνετε  παίρνοντας σιγά σιγά το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να αποκτήσετε μια ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίζετε  τη ζύμη σε 2 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θα φτιάξετε). Σκεπάζετε τη ζύμη κι αφήνετε τις μπάλες να διπλασιασθούν σε όγκο.
  4. Πιέζετε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθετε 2 επίπεδα ψωμιά πάχους 1,5 εκ. Τα τοποθετείτε στη λαμαρίνα όπου θα τα ψήσετε, την οποία έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζετε τα ψωμιά και τα αφήνετε να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
  5. Πατάτε τα ψωμιά με το δάκτυλα σε διάφορα σημεία, σε όλη την επιφάνεια. Ραντίζετε τα ψωμιά με λίγο νερό και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15′-20′.

ΠΗΓΗ: icookgreek.com

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: